להשמנה פנים רבות
עיקרון ההשמנה מסביר בקלות למה דיאטה דלת קלוריות היא מקור להשמנה עתידית: הגוף הדואג למחר מקבל מסר שהוא צריך להגביר את מאמציו לחסכון, שכן אפילו היום אין כבר מספיק אנרגיה
עודף המשקל אינו הבעייה האמיתית (פרט לאופנה), מדובר בבעייה הבריאותית. הצרה היא שלא רק שכל מה שאוכלים מופנה לאגירה ומשאיר את המשמין בחסר תמידי של אנרגיה לחיים השוטפים, אלא שהגוף מנסה גם לחסוך בהוצאות אנרגיה בכל הקשור בתחזוקתו.
זה לא מפליא לפיכך שלמשמין יש נטייה מוגברת למחלות, וגם כמובן שאף פעם אין לו חשק או כח לזוז. ולזוז הכוונה לא רק להתעמלות, אלא למכלול התנועות השוטפות היומיומיות, כמו להרים את היד, לקום מן הכסא, להתכופף וכד'. מכלול התנועות השוטפות מכונה NEAT (Non Exercise Activity Thermogenesis) ואכן רמתן פחותה בהרבה אצל בעלי המשקל העודף. למשל, שמנים יושבים על הכסא, כל יום, כשעתיים וחצי יותר מלא-שמנים.
עיקרון ההשמנה מסביר בקלות למה דיאטה דלת קלוריות היא מקור להשמנה עתידית: הגוף הדואג למחר מקבל מסר שהוא צריך להגביר את מאמציו לחסכון, שכן אפילו היום אין כבר מספיק אנרגיה. שימו לב למשל למחקר שהראה כי האוכלות גבינות שמנות הן רזות יותר מאוכלות הגבינות דלות הקלוריות. אזהרה - עודף אכילה גם הוא לא מיטיב איתנו (הסבר יבוא).
אז מה אפשר לעשות על מנת לרזות, או במילים מדויקות יותר: איך נסיר את הדאגה למחר (השמנה) מלבנו? להלן מספר תשובות, אבל חשוב שכל אחד ימצא בעצמו את התשובה המתאימה לו.
פעילות גופנית
הפעלת השרירים בגוף כרוכה בהוצאת אנרגיה רבה המחייבת את הגוף "להחליף הילוך" ולעבור ממצב של חיסכון למצב של שפע. זוכרים כמה קשה להתחיל לזוז וכמה טוב מרגישים אחר כך? המעניין הוא שהמעבר למצב "שפע" לא רק שמחזיר את השמחה ללבנו אלא אף מצמצם את תחושת הרעב.
משהוסר איום המצוקה (מצב השפע החליף את מצב הדאגה למחר) מושקטים גם מנגנוני הרעב.
ואם שרירים אנחנו צריכים לעזרת ההרזייה, חשוב לבנות אותם. אין זה מפתיע לגלות שבודי-בילדינג הוא אכן כל כך בריא ובמכוני הכושר מפנים אליו תשומת לב מיוחדת גם לבנות (יש להן פחות שריר מאשר לבנים).
תזונה נכונה
אחת הסיבות לאכילת יתר היא היעדר מרכיבים חיוניים לחיינו בתזונה השוטפת. הגוף שלנו, המנהל רישום מקיף של מה נכנס לתוכו ומה הוא צריך, מתחיל לדאוג אם הוא לא קיבל כלום חוץ מקפה ומאפה. אז לכו על ירקות ופירות ואחרי תקופה קלה של היפטרות מההתמכרות למתוק פתאום תרגישו נהדר ואפילו לא תרצו לאכול בלי די. יש כלל תזונה פשוט שכדאי לאמץ - הירקות ממלאים חצי משטח הצלחת.
הסביבה
ואם ברשתות עסקינן (אתם באינטרנט?) אז כדאי לשים לב לרשת הסביבתית שלנו. מה בבית מגורינו, בחדר שלנו, מייצג את הדאגה והמצוקה? מה אנחנו צוברים? אוגרים? מה שבור? קחו מחברת ועיפרון, שבו בשקט במקום שלכם, תנסו לראות איך אירגנתם את הסביבה שלכם ותרשמו לפניכם מה כבר מזמן לא חיוני? מה רציתם לתקן ועוד לא הגעתם לזה? לפעמים קל לזרוק כמה בגדים או ספרים מהארון מאשר להתחיל בפעילות גופנית, אבל איכשהוא הניסיון מראה על צמידות בין התהליכים.
חום ואהבה
זוכרים את ההתאהבות המיתולוגית? את התחושה שהכל נפלא ויהיה בסדר? קל לראות איך אהבה מובילה לחוסר דאגה, אולם אין זה אומר שעליך להתאהב באחר, מספיק שתרכוש אהבה לעצמך כדי שתחדל לדאוג לעתיד. אהבה כידוע תמיד מתרחשת בהווה. לפסיכולוגים יהיה הרבה מה להגיד בנושא וגם לכם בטח לא חסרים רעיונות. אז תנו הזדמנות לאהבה, תקשיבו למוסיקה שאתם אוהבים, תסעו למקום יפה, תעשו טיפול רפלקסולוגי או שירו במקהלה.
לא לבד
מה שהחלטתם לנסות, זה בדרך כלל יותר קל בשניים. לכו עם חבר, שכן, שותף לעבודה או בן משפחה. מישהו בסביבתכם בטח ישמח לאתגר.
כדאי לזכור: הרזייה שבאה ממצב שפע אינה מאיימת על הגוף, אינה מלווה במחלות וגם אינה חולפת בגלל מצב לחץ זה או אחר.
הכתבה מבוססת על מאמר בנושא השמנת ילדים, שהראה כי לילדים גבוהים יש סיכוי מוגבר להיות שמנים. למעונינים במאמר המלא, ניתן לפנות לד"ר דינה ראלט