הרופאים כבר בוכים (על חלב שנשפך)
הממשלה מעוניינת להפריט את שירות "טיפת חלב" ולהעביר את התחנות לידי קופות-החולים. ההסתדרות הרפואית וארגון רופאי הילדים לא משוכנעים שהרעיון מוצלח
20% מסניפי טיפת חלב כבר מופעלים היום בידי קופות-החולים - אך בארגוני הרופאים מתנגדים להמשך התהליך. תחנות טיפת החלב פועלות בארץ מאז שנות העשרים. הן משמשות למעקב אחר התפתחות התינוק ולנתינת חיסוני שגרה.
לתחנות מגיעים ילדים בריאים כדי לשמור על בריאותם, כך שלמעשה נכון לשייכן למערך הרפואה המונעת. ארגון הבריאות העולמי מקדם בשנים האחרונות את תחום הרפואה המונעת, ורואה בתחנות טיפת החלב הישראליות מודל לחיקוי, מה שמביא רופאים בארץ לתהות "מדוע יש לתקן את מה שאינו שבור".
בעתירה שהגישו לבג"ץ השבוע חברי ההסתדרות הרפואית וארגון רופאי המדינה, הם מזהירים כי העברת תחנות טיפת חלב לקופות-החולים "תהווה סכנה לציבור ולכלכלת המדינה". לטענתם, חוק ביטוח בריאות ממלכתי קובע במפורש כי שירותי טיפת חלב יישארו בידי המדינה.
עורכת-דין אורנה לין, שהגישה את העתירה בשם הארגונים, טוענת כי "משרד האוצר נכשל בניסיונותיו להסדיר בחוק את העברת שירותי הרפואה המונעת הניתנים בתחנות טיפות חלב לידי קופות-החולים. כעת האוצר מבצע 'מחטף,' ומתחיל להעביר חלק מהתחנות בחלק מהערים לקופות באמצעות מה שהוא מכנה 'פיילוט."'
לטענת ד"ר יורם בלשר, יו"ר ההסתדרות הרפואית, הפיילוט מיותר לחלוטין: "כיום 20% מהאוכלוסייה כבר מקבלים שירותי טיפת חלב מקופות-החולים, כך שניתן לבדוק כבר את השלכות המהלך. את המיליונים שרוצים להקצות לפיילוט דחוף יותר להעביר לתחנות טיפת חלב שאותן האוצר מייבש כלכלית".
בלשר אומר כי הבנק העולמי, שבדרך
אחת הסכנות שההסתדרות הרפואית מתריעה מפניהן היא שהעדר הפרדה בין תחנות טיפת חלב למרפאות הרגילות תגרום להדבקת תינוקות בריאים על-ידי חולים. חשש נוסף הוא שבטווח הארוך, השילוב בין ילדים בריאים לחולים יוביל להסטת תשומת הלב לחולים - על חשבון פעולות מניעה לילדים הבריאים.
"בתקופה כמו זו, שבה רופאי הילדים עסוקים מעל הראש בטיפול במחלות כמו שפעת וסיבוכיה - הרופא תמיד ימצא את עצמו מטפל בילדים החולים. ההשלכות שיהיו לכך בעתיד עלולות להיות קשות," אומר יו"ר ארגון רופאי הילדים בבתי-החולים, פרופ' מתי ברקוביץ'.
בשונה ממשרד הבריאות, המתייחס לאופקי תכנון רב-שנתיים, קופות-החולים הן בראש ובראשונה גוף המתנהל במסגרת תקציבית. החשש הגדול של מומחי רפואת הילדים הוא שהרפואה המונעת תיבלע בתקציב הכללי של הקופות.
בנוסף חוששים הרופאים כי בעתיד יגבו הקופות דמי השתתפות עצמית עבור שירותים שניתנים היום בחינם בטיפת חלב.
"המהלך הזה יפגע בראש ובראשונה בשכבות החלשות," אומרת ד"ר מילכה דונחין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, "ידוע כי משפחות רבות מוותרות על טיפולים רפואיים וביקורים אצל רופא מכיוון שהן אינן יכולות לעמוד בנטל הכלכלי".
בעתירת ההסתדרות הרפואית נכתב בהקשר זה: "קשה לדמיין את קופות-החולים משקיעות מאמץ בשכבות החלשות. האם הן יתחייבו להעניק את מלוא הטיפול גם למי שלא מסוגל לשלם? אם להסתמך על ניסיון העבר - אז לא".
כיום נחשבת ישראל לאחת המדינות בעלות מספר המחוסנים הגבוה בעולם. ואולם, הבנק העולמי בדק ומצא כי העברת שירותים מונעים מהמדינה לגורמים פרטיים גורמת להפחתת שיעור המחוסנים באוכלוסייה.
לדברי פרופ' ברקוביץ,' "בעקבות ניסיון להעביר את האחריות על מתן חיסונים מהמדינה לרופאים פרטיים ולקופות-חולים בגרמניה חלו שם תינוקות בחצבת."
חשש נוסף של הרופאים נובע מפיזור האחריות בין ארבע קופות-חולים שונות, שיורגש במיוחד בעת התפרצות מגיפה. כיום מרכזת תחנת טיפת חלב של משרד הבריאות את כל המידע הרפואי הנוגע לילדי אזור מסוים, מה שמאפשר לאתר מבעוד מועד התפרצות מחלה ולבלום אותה בטרם תתפתח.
משרד הבריאות מסביר את הסכמתו להעברת תחנות טיפת החלב לידיים פרטיות בכך ש"טיב השירות הניתן בתחנות טיפת חלב הולך ויורד, כיוון שלא מעדכנים את התקציבים ואת התקנים. בשל כך, הסכים המשרד להעברת חלק מהתחנות לקופות-החולים במסגרת תוכנית ניסיונית."
ממשרד האוצר נמסר: "תגובת המדינה תינתן בבג"ץ.