משקאות ממותקים מעלים הסיכון לסרטן הלבלב
אנשים בריאים שצורכים משקאות ממותקים נמצאים בסיכון לחלות בסרטן הלבלב פי 1.5 מאדם בריא שאינו צורך אותם. נראה כי הסוכר הנמצא במשקאות גורם ל'עבודת יתר' של הלבלב
בתקופת המחקר מילאו המשתתפים שאלונים בנוגע להרגלי האכילה שלהם לאורך השנים, והחוקרים עקבו אחר מצבם הבריאותי. 4 אחוזים מהנשים ו-14 אחוז מהגברים דיווחו כי הם צורכים לפחות 5 משקאות ממותקים ביום. 7 אחוזים מהנשים ו-13 אחוז מהגברים דיווחו כי הם שותים לפחות 2 משקאות ממותקים ביום.
בסיום המחקר התברר כי 131 מהמשתתפים חלו בסרטן הלבלב במהלך המחקר.
מניתוח תוצאות המחקר, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition, מתברר כי הסיכון לחלות בסרטן הלבלב עלה ככל שהמשתתפים צרכו יותר משקאות ממותקים – כולל משקאות חמים להם הוסיפו סוכר – וסירופ פירות או ליפתן (לא מדובר במשקאות דיאט הממותקים באופן מלאכותי).
הסיכון של אדם בריא שצרך משקאות ממותקים, משקאות קלים או סירופ פירות לחלות בסרטן הלבלב, היה גבוה לפחות פי 1.5 מהסיכון של אדם שלא צרך משקאות ממותקים. בקרב בעלי גורמי סיכון נוספים כגון עודף
"מחקרים קודמים כבר מצאו שהשמנה מהווה גורם סיכון לסרטן הלבלב וסוגי סרטן אחרים", מסביר פרופ' רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן.
"על פי מחקר זה, כאשר צריכת הסוכר גבוהה, רמות הסוכר הנכנסות למחזור הדם עולות. כתוצאה מכך הלבלב עובד יתר על המידה ומפריש כמויות גדולות של אינסולין. ככל הנראה, אלה גורמים לשינויים בתאי הלבלב שעלולים להפוך לתאים סרטניים".
לטענת פרופ' רובינזון, המחקר מוכיח שוב את חשיבות השמירה על תזונה נכונה, משקל תקין ופעילות גופנית. "חשוב להתחיל לשמור על כך כבר בגיל צעיר, כיוון שילדים צורכים משקאות ממותקים ועולים במשקלם כתוצאה מכך".
על פי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, כ-500 מקרי סרטן הלבלב מתגלים בכל שנה בישראל בקרב האוכלוסייה היהודית ושיעור התחלואה עומד על 10 חולים ל-100 אלף איש. מדובר בסוג סרטן שאינו נפוץ, ולרוב, גיל האנשים העלולים לחלות בו נע בין גיל 60 ל-80 שנה.
סרטן הלבלב אינו גורם לתסמינים במשך זמן רב ולעיתים התסמינים עשויים להיות מעורפלים ובלתי ברורים. התסמינים הנפוצים ביותר הם: כאב, ירידה במשקל, לובן העין, גירוד בעור ועוד. כיוון שכך, הסרטן מתגלה בדרך כלל בשלב מאוחר לאחר שהתפשט בגוף ומוביל לשיעורי תמותה גבוהים ביותר.
מחקרים שנערכו עד היום מצאו כי מעשנים וחולים בדלקת כרונית של הלבלב - הנגרמת כתוצאה מצריכה ממושכת של אלכוהול - הם בעלי סיכון גבוה יותר משאר האוכלוסייה לחלות בסרטן הלבלב. המידע ההולך ומצטבר בספרות הרפואית מצביע על חשיבות התזונה כגורם העשוי להפחית או העלול להגביר את הסיכון להתפתחותן של מחלות סרטן מסויימות.