על חשיבות הסיבים
לפני עשור זיהו חברות המזון את פוטנציאל המכירות הטמון בסיבים התזונתיים, ומאז זה המרכיב הכי בולט על אריזות המזון שאנו קונים. יאיר קרני מסביר למה רצוי לצרוך אותם אם רוצים שהדיאטה תצליח
נשאלת השאלה מדוע אנחנו צריכים לאכול מזון שתפקידו הוא בעצם לא להישאר בגוף? הסיבים התזונתיים מורכבים משרשראות של גלוקוזות המחוברות ביניהן בקשר כימי מיוחד. קשר שונה מזה הקיים בשרשראות של גלוקוזות מהן בנויות פחמימות מורכבות כגון אורז, תפו"א וכו'. הצורך הרגיל בסיבים תזונתיים הוא 25 גרם ליום. רצוי להגיע ל- 50 גרם ליום כאשר נמצאים בתהליך של דיאטה להרזיה.
תפקידם של הסיבים הוא לנקות את הגוף מהפסולת ולאפשר יצירת צואה שתהיה רכה מספיק כדי לעזוב את הגוף בקלות. לצורך ביצוע משימה זו הגוף זקוק למים שיהיו נוכחים בקיבה בעת אכילת הסיבים.
ללא נוכחות מספקת של מים, הסיבים התזונתיים עלולים ליצור פקקים קשים ונוקשים באזור החלחולת. פקקים אלה עלולים לגרום לשריטות בדפנות התאים ולהביא לדימום. לחלופין, המאמץ להוציא את הפקק עלול להביא לעליה בלחץ הדם במקום זה וליצירת טחורים.
בהיעדרם של הסיבים התזונתיים, מתפתחות עצירויות המונעות מהגוף להגיע למצב הרצוי של יציאה אחת לפחות ביום. בעודף סיבים ייתכנו שלשולים ויציאות תכופות מדי שאינן מאפשרות לגוף לספוג רכיבי מזון חיוניים כגון מינרלים.
שלשולים הנגרמים במכוון על ידי שימוש בחומרים משלשלים כגון מלחי מגנזיום, תה טיבטי ותרופות שונות, עלולים למנוע ספיגה מספקת של ברזל, אבץ, מגנזיום, סידן, זרחן וכרום.
בתהליך המניעה של עצירות משתמשים לעיתים בסיבים מלאכותיים. פסיליום - סיב המופק מקליפה של אקליפטוס ומאופיין ביכולת לספוח אליו הרבה מאד מים. משווק גם תחת השם מטאמיוסיל.
ויטליה - כמוסות סיבים ממקור של קליפות פירות בר, הנותנים גם תחושת שובע לפני ארוחות. בזמן האחרון הצטרף לחגיגה סיב הנקרא בטא גלוקון, המסייע ביצירת תחושת שובע ותחושת מלאות. לסיב זה תכונה נוספת המוכחת מדעית: הורדת רמת הכולסטרול בדם.
בשזיפים מיובשים ישנו חומר משלשל היוצא מהשזיף בתהליך השרייתו במים ועוזר גם הוא במניעת עצירות. השימוש בכל התכשירים הללו חייב להיות מלווה בשתייה. ללא שתייה מספקת הם עלולים לגרום לעצירות.
סיבים תזונתיים מופיעים בקליפות של ירקות ופירות ולכן כדאי עד כמה שפחות לקלפם. בעת הבישול של ירקות או פירות הסיבים שבהם קולטים עוד מים אבל לא מאבדים את יכולתם לגרום ליציאות תקינות.
סיבים טובים נוספים נמצאים במזונות הבאים: אורז ודגן מלא, קינואה, שיפון, עדשים, פול, חומוס, שעועית, סויה, פסטה מלאה, קוסקוס מלא.
סיבים תזונתיים ברמה מעט יותר גבוהה נמצאים בשיבולת שועל, בקווקר, בגרנולה ובחטיפי גרנולה.
כמות כמעט משולשת של סיבים תזונתיים נמצאת בסוגים ייעודיים של דגני בוקר כגון ברנפלקס, Special K או Fiber 1.
בעיקרון, יש לצרוך נוזלים בכל ארוחה המכילה סיבים תזונתיים ובעיקר בבוקר. ארוחות צהריים וערב צריכות להתחיל עם סלט גדול ו/או מרק ירקות או ירקות מבושלים. בכל אלה יש גם סיבים, גם מים וגם מעט קלוריות. אז אם אתם רוצים להיות שבעים, לא להרגיש רעבים ולהצליח בדיאטה, סיבים תזונתיים הם שם המשחק.
הכותב הוא תזונאי ומאמן מוסמך, מנהלה המקצועי של תוכנית "דרך הכושר"