מנפלאות עונת המעבר
אם עונת המעבר עושה לך את זה, אז כנראה שמדובר בקדחת השחת, המכונה גם אלרגיה עונתית
קיימות מספר דרכים באמצעות הרפואה האינטגרטיבית המטפלים בשורש הבעיה, כמו למשל צמחי מרפא, הומיאופתיה, רפואה סינית וכמובן שינוי בהרגלי חיים כולל תזונה נכונה. בנוסף, כדאי להפחית אלרגנים סביבתיים בבית. כך, למשל, להימנע מעישון בבית, להשאיר חיות מחמד מחוץ לבית, להימנע מלחות מוגזמת בתוך הבית, וכמובן להקפיד על ניקוי ואוורור.
המרכיבים הפעילים למניעת אלרגיות ולגביהם יש עדויות הם קוורצטין, ברומליין וסרפד.
1. סרפד: עלי הצמח יעילים לטיפול בסימפטומים של קדחת השחת בשל הפלבנואידים (קוורצטין, איזוקוורצטין, רוטין וקמפרול) המצויים בהם. ההמלצה היא לקחת עם האוכל. תופעות הלוואי נדירות (במיוחד אם נלקח על קיבה ריקה).
2. קוורצטין: הקוורצטין הוא ביופלבנואיד הנמצא בכוסמת, בצמחים, בירקות ובפירות הדר. הוא מדכא תהליכים דלקתיים על ידי כך שמונע שחרור
3. ברומליין: הברומליין הוא אנזים פרוטאוליטי המופק מגזע האננס ונמצא יעיל כנוגד מתווך דלקת. המינון הטיפולי ב- Allergic Rhinitis 400-500 מ"ג , 3 פעמים ביום. מומלץ על קיבה ריקה. זהירות אצל אנשים הרגישים לאננס.
יש המאמינים כי העלייה בשיעור האסטמה והאלרגיות ב-20 השנה האחרונות נובעת ממחסור בנוגדי חימצון בתזונה והפרזה באכילת מזון מעובד המשולל חיים. נוגדי החימצון כוללים בטא קרוטן, ויטמינים A,C,E, ומינרלים (אבץ, סלניום ונחושת). הם קיימים במאכלים כגון פירות וירקות טריים ודגנים מלאים. נוגדי החמצון מספקים מנגנוני הגנה למערכת הנשימה ומפחיתים היצרות של הברונכיאלים.
ההמלצות הם נטילת מולטי ויטמין עם לפחות 200 מ"ג של ויטמיןC , 25,000יחידות בינלאומיות של בטא קרוטן, 400-800 יחידות בינלאומיות של ויטמין E, ו- 200 מ"ג סלניום.
ויטמין C: חשוב בעיקר במערכת הנשימה התחתונה והעליונה בגלל שהוא הנוגד חמצון העיקרי בשכבה האפיתליאלית. נטילת הויטמין באוכלוסייה הרגילה היא ביחס הפוך לשכיחות אלרגיה ואסטמה. יותר מכך, ויטמין C מונע הפרשת היסטמין מתאי הדם הלבנים ונראה שיש קשר הפוך בין רמות היסטמין וריכוז חומצה אסקורבית (ויטמין C) בדם.
הויטמין איננו טוקסי וכמעט ואין לו תופעות לוואי, למרות שהפרעות בקיבה יכולות להיגרם ממינון עודף מעל 3000 מ"ג ליום. מחקרים ממליצים על מינון של 2000 מ"ג כטיפול באלרגיה. יעילות הויטמין הוכחה במחקר מתחילת שנות ה- 90 אשר בדק את יעילות הויטמין, אשר הותז בספריי לאף (3 פעמים ביום) אצל הסובלים מאלרגיה רב שנתית. לאחר כשבועיים כ- 75% מקבוצת הניסוי דיווחה על ירידה בסימפטומים באף.
מספר מחקרים קליניים מצביעים על כך שנטילת חומצות שומן מסוג אומגה 3 משפרת את תפקוד מערכת הנשימה בתגובתה לאלרגנים. כנראה על רקע של עלייה ביחס של אומגה 3 לעומת אומגה 6 בממברנה של התא והפחתה בייצור חומצה אראכידונית המתווכת דלקת. ירידה בחומצה אראכידונית מובילה לסינטזה מועטה יותר של לויקוטריאנים. הדבר מוביל לשיפור בסימפטומים. ההשפעה כנראה מתחילה לאחר שנה.
שינוי בתזונה יכול להשפיע על המערכת האימונית. המזון יכול לגרום לגירוי אלרגני או להשקיט אותו. מערכת העיכול חשופה למספר הגדול של האלרגנים, אפילו יותר ממערכת הנשימה. חלבונים מורכבים כמו חלב פרה, למשל, עלולים לגרום לגירוי המערכת החיסונית, במיוחד אצל אנשים רגישים. לעומת זאת קיים מזון הנלחם בדלקת ומעורר את מנגנוני ההגנה.
ההמלצות הבאות מפחיתות את התגובה האימונית לאלרגנים פוטנציאלים:
1. להפחית במזון אשר עלול לגרום לדלקת ולתגובה אלרגית כגון שומנים רוויים (במיוחד חלבון מהחי ומוצרי חלב), להימנע ממזון מעובד, ביצים, הדרים, בננה, שוקולד, אגוזים, צדפות, צבע מאכל, חומרים משמרים, קפאין, אלכוהול, טבק וסוכר. גם לחם, שקדים ואגוזים, שלהם ריכוז חלבון גבוה, נחשבים לאלרגנים חזקים. להימנע מחיטה (בעלת חלבון אלרגני במיוחד הקרוי - גלוטן).
2. להרבות במזון מסוג חומצות שומן אומגה 3, כגון דגי ים צפוני (סלמון, טונה, סרדינים, מקרל והרינג), שמן או זרעי פשתה ואגוזים.
3. להרבות בירקות ופירות טריים (מכילים רק 1% חלבון ונחשבים לאלרגנים חלשים) ודגנים מלאים.
4. להרבות בשתיית מים ומיצים טריים.
לסיכום, קיימות אסכולות טיפוליות רבות בטיפול באלרגיות, הבעיה היא למצוא את הטיפול האינדיבידואלי המתאים, ולכך נדרש זמן וסבלנות.
הכותבת היא נטורופתית, עוזרת תחום מקצועי במכבי טבעי