תביא אותה בויטמין
אם בזמן אימון אתה מרגיש עייפות, חוסר יכולות להתאושש ורגליים כבדות, בעיקר בשריר ה- 4 ראשי ובטיפוס במדרגות - יכול להיות שחסר לך B12. בדיקת דם פשוטה תפתור את התעלומה
B12 הוא ויטמין בעל מבנה מולקולרי מורכב שגוף האדם אינו מסוגל לייצרו, והוא זקוק לקבל אותו ממקור חיצוני. אמנם במערכת העיכול שלנו ישנן אוכלוסיות של מיקרואורגניזם המסוגלות לייצרו, אך כושר הייצור שלהן נמוך.
אכילת מזון מן החי הכולל בשר, ביצים, דגים ומוצרי חלב, מביאה את הויטמין לקיבה. בתוך הקיבה צריך להיות מיוצר גורם כלשהו (הנקרא "אינטרנסיק פקטור") שהימצאותו מהווה תנאי לספיגת הויטמין במעיים.
מסיבות לא ברורות, גופנו כיום, בהשוואה לעבר, לא מייצר את הגורם הזה בכמות מספקת ולכן יתכן מצב שבו יש בקיבה ויטמין B12 אך הוא איננו נספג במעי. בנוסף לכך, ויטמין B12 אשר הוסף בצורה מלאכותית למזון צמחי, כמעט ואיננו נספג גם הוא.
המעט שנספג במעיים עובר לדם ומשם למקומות שבהם הוא אמור לסייע לנו: בניית כדוריות דם אדומות (מחסור יוצר אנמיה), בניית מעטפות תאי עצב וסיוע בבניית שרירים (מחסור יכול להביא לחולשה). חלק מאותו ויטמין B12 פונה למאגרים בכבד.
בעבר, בתזונה של שנות ה- 60 וה- 70, היו לנו מאגרים של עד 10 שנים. כיום, הרזרבות פחתו והן מספיקות לשנה אחת בלבד.
אספקת הצורך היומי בויטמין, 3 מק"ג ליום, מתקבלת בעיקר מאכילת בשר אדום, ביצים, כבד של בעלי חיים, דגים, עופות ומוצרי חלב.
בשנים האחרונות הומלץ לציבור, לדעתי בטעות, להפחית צריכת בשר אדום וביצים, בעיקר חלמון, מתוך החשש להעלות את רמת הכולסטרול בדם. מהידוע כיום, צריכת ביצה אחת ליום ומנת בשר אדום רזה פעמיים עד שלוש בשבוע, אינם גורמים לעלייה בגורמי הסיכון בדם.
מי עלול לסבול ממחסור בויטמין B12?
צמחוניים: המעטה של צריכת בשר מורידה את היכולת לספוג B12, צריכת 1-2 ביצים ליום יכולה לפתור את הבעיה.
טבעונים: במזון טבעוני אין B12 ולכן שכיחות המחסור בויטמין זה גבוהה. במידה ומתגלה חוסר בבדיקות הדם יש צורך בתוספי תזונה.
מקוצרי קיבה: לאחר תהליכים ניתוחיים של החדרת בלונים, קיצורי קיבה או טבעות, מופחת מאוד ייצור הגורם הסופג של ויטמין B12. בדרך כלל עיכול הבשר מאוד בעייתי.
חומרים משלשלים: כמו תה טיבטי, חוקנים, תכשיר הרזיה בשם "קסניקל" ועוד, מפחיתים את אוכלוסיות המיקרואורגניזם הידידותיות יצרניות הויטמין B12.
אנטיביוטיקה: שימוש ארוך באנטיביוטיקה מטפל בגורמי דלקת מחוללי מחלות אבל גם מחסל באותה עת את המיקרואורגניזם יצרני הויטמין.
את מי צריך לבדוק?
משתתפים בתוכניות הרזיה, ספורטאים פעילים, קשישים וחיילים. בבדיקות דם שנעשו על קבוצות אוכלוסיה אלו, שכיחות החסר בויטמין B12 היא ברמה של 20% -50% מהנבדקים. שימו לב, הנושא חשוב.
איך בודקים מחסור?
בדיקות דם: חלק מקופות החולים מגדירות רמת חסר כ- 180 ומטה. ברמה הזו קשה לבצע פעילות גופנית ולכן רמת הויטמין בדם אצל אנשים העוסקים

הפתרונות:
הגברת אכילת מזונות עשירים ב- B12 ממקור בשרי: זהו פיתרון איטי אבל מאוד יעיל בטווח הרחוק גם כמניעה וגם כמניעת הישנות של מצבי חסר. חשוב לדעת כי כל מי שסבל פעם אחת מחסר ב- B12 בדם, סביר מאד שיסבול מחסר נוסף. זאת משום שבמקרים רבים, הגורם למחסור הוא חוסר היכולת לספוג את הויטמין ולא עצם נוכחותו או אי נוכחותו במזון.
נטילת כדורי ויטמינים בבליעה: פתרון טוב למי שאיננו סובל מבעיית ספיגה. באם למרות בליעת B12 כתוסף תזונתי יש עדיין מחסור בדם, זה מצביע על חוסר יכולת ספיגה ואז צריך לעבור לפתרון הבא.
נטילת B12 מתחת ללשון (סאב לינגוול): בדרך כלל במינון של 1,000 מק"ג למשך 60 יום. בדרך זו הויטמין נספג ישירות לזרם הדם דרך נימי דם הקרובים ללשון. תהליך זה עוקף את הבעיה בתהליך הנורמאלי של ספיגה במערכת העיכול.
זריקות B12: גם כאן במינון של 1,000 מק"ג ובזריקה לתוך השריר אחת ליום במשך שבוע. בתהליך זה כל ה- B12 נספג בדם. החיסרון - נדרש גורם רפואי המיומן בהזרקה והביצוע דורש הקצאת זמן, מקום ועלות נוספת.
אחרי טיפול בתיסוף B12 יש לבצע עוד בדיקת דם ולוודא שהחסר טופל. במידה ויש שיפור במצב, יש לחזור על הפעולה פעם בשנה, גם ללא צורך בבדיקת דם נוספת. במשפחתי, וזה כולל אותי, יש מחסור בויטמין זה ולכן אני נוטל כדורי B12 מתחת ללשון אחת לשנה למשך 60 יום.
שלכם,
יאיר קרני
הכותב הוא תזונאי ומאמן מוסמך, מנהלה המקצועי של תוכנית דרך הכושר