אבחון רפואי לפי צורת האבנים בכליות
שירות רפואי חדש יאפשר למנוע הצטברות של אבנים נוספות בכליות על פי צורת האבן שהוצאה בעבר. האבנים יעברו בדיקה בארה"ב
עד כה היתה נהוגה בארץ בדיקה לבירור ההרכב הכימי של האבן, אך הבדיקה החדשה מבררת את ההרכב הגבישי של האבן. "אבן מתפתחת בכליה בצורות שונות. זה כמו יהלום ופחם, שעשויים במבנה כימי זהה, אך מדובר בחומרים שונים", הסביר ד"ר דוד ליפשיץ, מנהל היחידה לאורולוגיה זעיר-פולשנית בבית חולים השרון, המפעיל את התוכנית.
אחרי קביעת צורת האבן מותאמים לחולה טיפולים שונים, בהם דרך ריסוק אבנים שיימצאו בעתיד, מתן תרופות והמלצות תזונתיות. "אם למשל הבדיקה החדשה מוצאת שנוצר בגוף גביש נוקשה במיוחד, אז טיפול לפירור אבנים נוספות בעתיד לא יינתן באמצעות גלי קול אלא בעזרת לייזר", מפרט ליפשיץ.
לדבריו, טיפול מונע לאחר גילוי אבנים בכליות הוא חשוב במיוחד כי "ללא טיפול מונע צפויה התפתחות אבן נוספת אצל מחצית מהמטופלים תוך חמש שנים. הן עלולות לגרום לכאבים קשים, דם בשתן, דלקות ולעתים אפילו נזק בלתי הפיך לכליות".
במסגרת השירות החדש, האבנים שהוצאו מהכליות יישלחו לבירור המבנה הגבישי במעבדת Beck Analytical באינדיאנפוליס שבארצותהברית. עלות השירות בבית חולים השרון, כולל משלוח האבן: 250 שקל.
השמש מגבירה את הסיכון
מזג אוויר חם הוא אחת הסיבות להתפתחות אבנים בכליות, לכן באזור המזרח התיכון המחלה נפוצה במיוחד. הזיעה וההתייבשות, האופייניות לעונות הקיץ, הן שמעלות את הסיכון להתפתחות האבנים.
מחקר רפואי בערב הסעודית מצא כי יש ריבוי בתופעה אצל תושבי המדינה
בעיקר בחודשי הקיץ. מחקר מבית הספר לבריאות הציבור באלטנטה קבע לפני עשור כי מניעת חשיפה לשמש, שימוש במיזוג אוויר ושתייה מרובה מעלימים את הסיכון הנוסף שבהשפעת הקיץ על האבנים בכליות בקרב גברים, ומצמצמים משמעותית את הסיכון הנוסף אצל נשים.