פיצוי כספי ל-74 נשים שהפכו עקרות
אמהותיהן של הנשים נטלו תרופה למניעת הפלה במהלך הריונן, שגרמה לעיוותים באיברי המין של העוברים. התכשיר אושר לפני קום המדינה. סכום הפיצויים הוא חסר תקדים בתולדות המדינה
סכום הפיצויים הכולל שיקבלו הנשים הוא חסר תקדים בתולדות המדינה, בתחום הרשלנות הרפואית, והוא ישולם לנפגעות במסגרת הסכם שהושג עם חברת טבע, עם קופת חולים כללית ועם משרד הבריאות.
מהתביעה עולה שאמהותיהן של הנשים, המכונות נערות ד.א.ס, נטלו במהלך ההריון עמן תרופה הורמונלית שהכילה אסטרוגן סינתטי בשם ד.א.ס (DES).
"התרופה ניתנה בשנות ה-50 וה-60 למניעת דימומים בקרב נשים עם הפרעות במחזור החודשי, וגם לטיפול בדימומים במהלך הריון", סיפר הגינקולוג פרופסור ציון בן רפאל, לשעבר נשיא האגודה הישראלית לגיל המעבר. "רק בתחילת שנות ה-70 התגלו מומים אצל ילדות ונערות, שהרקע המשותף שלהן היה נטילת התרופה על ידי אימהותיהן. בילדות אובחנו מומים בדרכי המין ומבנה הרחם, חלל רחם קטן והפלות. באחד המחקרים עלה חשש לסיכון מוגבר להתפתחות סרטן צוואר הרחם מסוג נדיר. בבנים לאימהות שנטלו את התרופה אובחנו לעיתים מומים קלים יותר, ובעיקר פגיעה במנגנון הזרע".
בתביעה, שהגיש בשם הנשים עורך הדין דורון כספי ממשרד כספי-סרור, מצויינים הנזקים שהזכיר פרופסור בן רפאל.
יצרני התרופה שיווקו אותה משנות ה-40 כתרופה ללא תופעות לוואי. התרופה הומלצה לנטילה בכל הריון, בטענה שהיא משפרת את סיכויי ההריון ותורמת להולדת תינוקות חזקים יותר. ואולם, כבר באותה תקופה הצטבר מידע מחקרי שהעלה חשד כבד לבטיחות התרופה - מידע שלא נחשף לציבור.
התובעות טענו כי מחובתה של חברת טבע, שהפיקה רווח גדול ממכירת התרופה, היה להסביר לציבור את הנזקים הכרוכים בנטילתה. עוד טענו הנשים, כי גם אחרי שמדינת ישראל הפסיקה את השימוש בתרופה, לא קיבל הציבור מידע על נזקיה.
יצוין כי בתי המשפט בארצות-הברית קבעו כי היצרנים והמשווקים פעלו לא כשורה. עוד טענו הנשים כי הרופאים הורו על מתן התרופה במצב של הריון ושמירת הריון, חרף המידע השלילי שהצטבר.
טבע: המוצר לא אושר לשימוש בהריון
חברת טבע מסרה אתמול בתגובה כי "תרופת הד.א.ס. יוצרה ושווקה בין היתר על ידי 'אסיא מעבדות כימיות', טרם מיזוגה עם טבע בשנת 1976, באישור משרד הבריאות.
"מבדיקות עולה כי היא שווקה כתרופה לבעיות רפואיות שאינן קשורות לתקופת ההריון. אם נעשה שימוש בתרופה בזמן היריון, הוא נעשה כנראה על דעת הרופאים ובניגוד לשימוש המורשה.
"טבע אינה יודעת אם האמהות של התובעות נטלו את התכשיר, ואם נגרם להן נזק. באחרונה הגיעו טבע, קופת חולים כללית ומשרד הבריאות להסכמה עם התובעות, שבמסגרתה נדחתה תביעתן".
מדובר משרד הבריאות
נמסר בתגובה כי "התכשירים המכילים DES אושרו לשימוש על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) טרם קום המדינה, ונעשה בהם שימוש ברחבי העולם המערבי כולו.
"הלקחים שהופקו מגילוי הנזקים שנחשפו ל-DES ברחם אמם, יושמו בישראל במקביל לעולם. המדינה סברה שאין לה אחריות לפי דין, לנוכח העובדה שבסמוך לגילוי הסיכונים לנשים הרות, הועבר המידע לכלל הרופאים. אך לנוכח מצוקתן של הנשים והקושי בניהול תיק סבוך - הוחלט על השתתפות בהסדר".
משירותי בריאות כללית נמסר כי ההסכם נעשה לפנים משורת הדין, ואינו מהווה תקדים.