על ספת הפסיכולוג

לפני שמחליטים ללכת לטיפול פסיכולוגי: איך בוחרים מטפל, כמה זה עולה, ומה מציעות לנו קופות-החולים השונות. מדריך לנפש

הראלה סטוצקי-באר | 17/4/2006 8:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
דיכאון, הפרעות נפשיות ופרוזאק הם כבר מזמן לא מושגים זרים שמדברים עליהם רק בחדרי חדרים. בזכות המודעות ההולכת וגוברת בשנים האחרונות, טיפול פסיכולוגי אינו מלווה עוד בסטיגמות כבעבר, והוא מוצע היום במגוון רחב של מסגרות.

בדומה לשירותים מקצועיים אחרים שהתרחבו, גם טיפול פסיכולוגי ניתן היום על-ידי מגוון גדול של אנשי מקצוע. אז על מה צריך להקפיד כשבוחרים מטפל?

"קודם כל צריך לוודא שהוא מטפל מורשה ומוסמך", אומר פרופ' גבי שפלר, פסיכולוג קליני ופסיכואנליטיקאי, הפסיכולוג הראשי של בית-החולים הרצוג בירושלים ומי שמשמש בין שאר תפקידיו כיו"ר ועדת האתיקה של הסתדרות הפסיכולוגים בישראל. הוא מסביר כי יש שלושה מקצועות עיקריים המוסמכים ומוכרים על-פי החוק ומחויבים לקבל את רשיון משרד הבריאות: רופא פסיכיאטר, פסיכולוג קליני ועובד סוציאלי פסיכיאטרי. לכל מטפל כזה יש תעודת רישום כמומחה שצריכה להיות מוצגת במקום בולט. אם היא אינה מוצגת, אל תתביישו לבקש לראות אותה.

מעבר לכך, מטפלים עוברים הכשרות נלוות למקצוע הראשי, כמו טיפול התנהגותי, טיפול בהיפנוזה, טיפול זוגי וטיפול משפחתי. הכשרות אלה מזכות אותם בתעודה הניתנת על-ידי מסגרות הלימוד השונות.

"יש מסגרות לימוד טובות ורציניות, כמו אוניברסיטאות ומכונים, שמעידות כי האדם התקבל, למד וסיים את לימודיו, ויש מסגרות פחות טובות, שחלקן אף שנויות במחלוקת משפטית", אומר שפלר, וממליץ לנו לראות גם את התעודה הזו, להתעכב על מקורה ולזכור שגם בין בעלי מקצוע מורשים ומוסמכים יש הבדלי איכות, ואין בהכרח קשר בין מומחיותו של מטפל לטיבו.

"מי שחסר מקצוע עיקרי או ראשי ולמד רק את המקצועות הנלווים, או מי שלא סיים את חובותיו במקצועות הראשיים - אסור לו להיקרא'מומחה', אלא מטפל, תרפיסט, תרפויט, סומך רוחני וכדומה. וכשמישהו לא מוכר כמומחה, יש על-פי רוב סיבה לתהות מדוע", מוסיף שפלר.

כך או אחרת, אפשר לבדוק אם המטפל מופיע בפנקס הפסיכולוגים או בפנקס העובדים הסוציאליים של משרד הבריאות, שהם מערכי הרישום הרשמיים במדינה. אופציה נוספת היא לבדוק בהסתדרות הפסיכולוגים (03-5239393) ובאיגוד העובדים הסוציאליים (03-6921180).
הכה את המומחה

לדברי שפלר, אדם הפונה לטיפול רוכש למעשה שירות יקר, ועל כן זכאי לשאול את המטפל בטלפון כמה עולה הטיפול וכמה זמן הוא עשוי להימשך. לדבריו "לעתים מצוקה תגובתית לאירוע מסוים יכולה לסמן בעייתיות עמוקה יותר. לא כל המטפלים עוסקים בהתערבויות קצרות וממוקדות, ולא לכל מטופל מתאים להיכנס לעובי הבעייתיות ולטיפול ממושך. לכן לגיטימי לשאול את הפסיכולוג אם הוא יכול להציע פתרון לבעיה הספציפית, ולגיטימי לקבל תשובה כמו: בוא לפגישה או שתיים, נעריך את המצב ואז נחליט".

דיבור הוא אמצעי הטיפול העיקרי במרבית המפגשים. כשפסיכולוג מציע גישות אחרות

כמו מגע או הרפיה, לא להתבייש לשאול למה ולברר במה הדבר כרוך. גם כשמוצעים טיפולים זוגיים, משפחתיים, קבוצתיים ואחרים אל תתביישו לשאול למה הטיפול המוצע מתאים במקרה הזה, ותישארו רק אם שוכנעתם.

טיפולים פסיכולוגיים ניתנים במערכות ציבוריות ובמסגרות פרטיות. המערכות הציבוריות כוללות מרפאות אזוריות לבריאות הנפש שחלקן שייכות למשרד הבריאות, חלקן לשירותי בריאות כללית ומיעוטן לעמותות ציבוריות. הטיפול בהן לא עולה כסף או עולה סכום סמלי, אך הן נמצאות בימים אלה בטלטלה גדולה שגורמת לצמצומים בהיקפי השירות ומאופיינות ברשימת המתנה ארוכה.

טיפול מסובסד

לארגונים כמו אוניברסיטאות ומכללות יש שירותי בריאות נפש המוצעים לסטודנטים במחיר מסובסד של 200-150 שקל לפגישה, וכך גם בקופות-החולים. שירותי בריאות כללית מפעילה מרפאות לבריאות הנפש במסגרת בתי-החולים הפסיכיאטריים, בחלק מבתי-החולים הכלליים שלה ובמסגרת מרפאות הקהילה השונות. הטיפול בהן הוא ללא תשלום וניתן לפנות אליהן באופן עצמאי.

מעבר לכך, לקוחות "כללית מושלם" זכאים ל-30 טיפולים פסיכולוגיים בשנה ועד 60 טיפולים במהלך כל תקופת הביטוח בעלות של 160 שקל לפגישה ו-190 שקל לטיפול זוגי ומשפחתי.

במסגרת טיפולי ההתפתחות המיועדים לילדים בגילאי 9-3, ילדים המבוטחים בביטוח המושלם זכאים ל-45 טיפולים בשנה, לרבות טיפולים פסיכולוגיים שההשתתפות העצמית בהם היא 110 שקל למפגש. מטופלים אלה יכולים גם לפנות לפסיכולוגים פרטיים ולקבל החזר של 75% מההוצאה בפועל, עד לסך מרבי של 89 שקל לטיפול.

מכבי שירותי בריאות מעמידה לרשות מבוטחיה פסיכיאטרים, פסיכולוגים קליניים ועובדים סוציאליים שעימם היא קשורה. הפנייה מתבצעת ישירות למטפלים המופיעים במדריך השירותים.
טיפול פסיכולוגי עולה 48 שקל לביקור הראשון, 96 שקל לפגישה מהביקור השני ועד ה15 ו-144 שקל לפגישה מהביקור ה-16 ועד ה-30. הטיפול הפסיכיאטרי הינו ללא תשלום, למעט 48 שקל לפגישת הערכה ראשונית.

מבוטחי מאוחדת "עדיף" זכאים עד ל-36 טיפולים באמצעות פסיכולוגים עצמאיים שעימם קשורה הקופה, ובתנאי שהטיפול והיקפו אושרו מראש. הטיפולים כרוכים בהשתתפות עצמית של 100 שקל לטיפול עבור 12 הטיפולים הראשונים, 120 שקל לטיפול בגין טיפולים נוספים ו-140 שקל לטיפול בגין סדרה נוספת בת 12 טיפולים.

לקוחות קופת-חולים לאומית יכולים לבחור את הפסיכולוג שאליו הם מעוניינים לפנות מרשימה של פסיכולוגים הנמצאים בהסדר עם הקופה. הפנייה נעשית על-ידי מתן התחייבות עבור הפסיכולוג ללא צורך בהפניית רופא. מבוטחי "לאומית זהב" משלמים 100 שקל לפגישה, ומבוטחי "לאומית כסף"- 170 שקל לפגישה. בשני המקרים הסכום תקף עד 24 פגישות.

אשר למטפלים פרטיים: יש ארגונים כגון "האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה", " האגודה לטיפול התנהגותי וקוגנטיבי" ו"האגודה לטיפול זוגי ומשפחתי" שמקבלים לשורותיהם רק מטפלים מוסמכים שהוכשרו לסוג זה של טיפול. טווח המחירים של מטפלים פרטיים הוא 500-200 שקל , אך יש גם מי שגובה 700 שקל לפגישה בת 50-45 דקות .

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים