הרדמה או טשטוש?
יש משהו מפחיד בהרדמה לפני טיפול רפואי אבל אי אפשר בלי. והחדשות הטובות: זמן ההתעוררות מתקצר ותופעות הלוואי נחלשות
סדציה, או בלשון העם "טשטוש", גורמת לשינה לא עמוקה, מעין נמנום. הסדציה אינה מאפשרת ניתוח, אבל בשילוב הרדמה (אלחוש) מקומית או אזורית היא מסייעת במניעת כאב, אי-נוחות וחרדה בבדיקות או בטיפולים פולשניים, לדוגמה קולונוסקופיה.
הרדמה מקומית נעשית בהזרקה למקום הטיפול מהעור פנימה. היא מאפשרת לבצע ניתוחים מקומיים, בחלקם אפילו רציניים, כגון ניתוחים בעורקי הצוואר, ניתוחי בקע וניתוחי ורידים.
הרדמה אזורית נעשית בהזרקה לעמוד השדרה והיא מאפשרת לבצע ניתוחים בחלק התחתון של הגוף. סוג אחר של הרדמה אזורית היא חסימה של תחושת כאב באזורים פריפריים כגון יד או זרוע, באמצעות הזרקה לאזור העצב הרלוונטי.
הרדמה כללית מונעת טראומה ניתוחית ומאפשרת לבצע ניתוחים בכל אזורי הגוף. מטרתה כפולה או משולשת: לשכך כאב, לגרום לחולה לישון ובמקרה הצורך גם להרפות כליל את השרירים כדי למנוע תנועה שתפריע למהלך הניתוח.
לעתים מחובר המנותח למכונת הנשמה, באחריות המרדים. לרופא המרדים תפקיד גם בחדר טיפול נמרץ, לדוגמה במקרים של פגיעה במוח. בעזרת הרדמה כללית או סדציה שומרים על הפעילות התקינה של המערכות החיוניות.
התרופות המשמשות אותנו היום עונות טוב מתמיד על הציפיות שלנו. התרופות מסווגות לתרופות לשיכוך כאב, תרופות שינה ותרופות להרפיית שרירים. ההתקדמות הגדולה בתחום זה היא במהירות שבה מסתלקות התרופות ממחזור הדם, זמן ההתעוררות ומניעת השפעות לוואי מיד לאחר הניתוח.
במקום וויסקי וקוניאק
בשנים האחרונות מתפתחת בתחום ההרדמה גישה שניתן לכנותה "רפואה סובבת ניתוח"
(Perioperative Medicine). גישה זו מערבת את המומחים המרדימים בבדיקה הטרום-ניתוחית, בהרדמה במהלך הניתוח, בטיפול הנמרץ ובטיפול בכאב לאחר הניתוח, גם במחלקות האשפוז. באסותא מיישמים גישה זו.
כ-90 אחוז מהמנותחים באסותא מרכזים רפואיים מבקרים באחת ממרפאות הטרום-ניתוחיות של אסותא. כאן בודקים את המטופל, מוודאים שהושלמו הבדיקות הנחוצות, מסבירים לו על מהלך ההרדמה ועל האפשרויות
לשיכוך כאב לאחר הניתוח. ביום הניתוח המטופל בא לבית החולים כשהוא מוכן מכל הבחינות, ונקלט לטיפול בתהליך קצר.
באסותא, באופן ייחודי, הרופאים המרדימים מעורבים בטיפול בחולה גם במחלקות האשפוז, במשך 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרה הצורך גם אחר כך.
מערך ההרדמה של אסותא מיישם חידושים בתחום והוא שותף לפיתוחם. דרך ארוכה עבר תחום ההרדמה מאז הוויסקי והקוניאק ועד לשיטות ההרדמה המשמשות אותנו היום. התחום ממשיך להתפתח ברפואה בכלל ובאסותא בפרט.
ד"ר אדריאן מיכאלקה הוא רופא מרדים, מנהל מחלקת ההרדמה בבית חולים אסותא תל אביב