יש רמז לקשר בין "הרבלייף" לפגיעה בכבד
כך עולה מדו"ח פנימי של המרכז הארצי לבקרת מחלות במשרד הבריאות. הבדיקה נמשכת
לפני כשנה עלה חשד במשרד הבריאות, שקיים קשר בין צרכני מוצרי ההרזיה והטיפול של הרבלייף לבין מחלות כבד. החולה הראשונה, צעירה כבת 33 שהתאשפזה עם מחלת כבד ויראלית מלווה בצהבת, נפטרה לאחר תקופת אשפוז קצרה בבית החולים. כעבור כמה חודשים התאשפזה חולה נוספת שסבלה מצהבת ומכאבי בטן. אחרי שטופלה היא החלימה ושוחררה לביתה. לאחר חודשים ספורים התאשפז גבר נוסף, בן 64, שסבל גם הוא מצהבת.
כל החולים לקו במחלת הכבד ללא הסבר וצרכו את תוספי התזונה של הרבלייף. בעקבות כך הקים משרד הבריאות ועדה מיוחדת בראשותו של המשנה לנכ"ל המשרד, ד"ר בועז לב, שתפקידה היה לאסוף נתונים על אנשים, שצרכו את מוצרי המזון ובגופם התגלה פגיעה בכבד. בנוסף נידון הנושא בוועדת הבריאות של הכנסת.
בדו"ח הפנימי שהועבר השבוע לבכירים בהנהלת משרד הבריאות כותב ד"ר מנפרן בין היתר: "בתחילת שנת 2005 פרופ' דניאל שובל (מנהל מחלקת כבד בבית החולים הדסה עין כרם, א.פ.) דיווח למשרד הבריאות על חשד לקשר בין צריכת מוצרי הרבלייף לבין פגיעה כבדית קשה עד אי ספיקת כבד חדה, בעקבות התרשמות קלינית. לאור זאת נפתחה חקירה אפידמיולוגית בנושא.
"מחקר מקדים שניערך על ידי המחלקה לאפידמיולוגיה בסיוע לשכות הבריאות מצא, כי בשנת 2004 אושפזו בישראל 30 אנשים בשל אי סיפקה כבדית חדה, ללא אתיולוגיה ברורה. מתוכם ידוע על חמישה שצרכו מוצרי הרבלייף.
"על פי הערכת חברת הרבלייף כ-8,000 בני אדם בגילאי 18-64 בישראל צורכים את מוצרי החברה בחודש. אומדן התחלואה הפוטנציאלי בקרב החשופים לפגיעה (צורכי הרבלייף, א.פ.) הינו 0.0625 אחוזים בהשוואה לאוכלוסיה הלא חשופה - 0.0007 אחוזים".
בהמשך הדו"ח כותב מנפרן: "בשלב הבא, משרד הבריאות בדק את מאפייני החולים במחקר מסוג סדרת מקרים.
גורם בכיר במשרד הבריאות הסביר השבוע, כי אחוז הפגיעה שנתגלה במחקר גבוה מאוד. "מדובר בשיעור תחלואה עצום". עוד הוסיף, כי המרכז לבקרת מחלות חושש מאוד, שיש קשר בין צריכת ההרבלייף לפגיעה בכבד. "מה שהדליק אצלם נורה אדומה לבסס את החשד היא העובדה, שתיפקוד הכבד אצל האדם שהפסיק לצרוך את ההרבלייף חזר לנורמה, וכשהוא החל לצרוך בשנית את מוצרי המזון, הופיע אצלו התקף נוסף בכבד".
למרות כל האמור החברה ממשיכה בינתיים למכור את מוצריה בישראל, ובמשרד הבריאות הוחלט לא להזהיר את הציבור ולא לחשוף בפניו את המידע.
תגובת יצרנית מוצרי הרבלייף: כל מוצרי הרבלייף המשווקים בישראל הינם בטוחים לשימוש. בהודעה הרשמית האחרונה שפרסם משרד הבריאות לא נמצא כל קשר סיבתי בין מוצרי הרבלייף לפגיעה בתפקוד הכבד. בדיקות בלתי תלויות של התוספים התזונתיים של הרבלייף הנמכרים בישראל אישרו כי המוצרים אינם מכילים מרכיבים הרעילים לכבד.
הרבלייף השקיעה משאבים ניכרים בבדיקת הטענות שהעלה משרד הבריאות, לרבות שכירת מומחים מדעיים ורפואיים בלתי תלויים כדי לבדוק את המידע הזמין. כל מוצרי הרבלייף המופצים בישראל בטוחים לשימוש לפי ההוראות. החברה תמשיך לשתף פעלה עם משרד הבריאות.
מומחינו המדעיים והרפואיים עומדים לרשות משרד הבריאות וממתינים להיפגש עם נציגי משרד הבריאות במועד שייקבע על ידם. מומחים אלה הם ד"ר י. סטיב הניג, המנהל המדעי הראשי של הרבלייף, ד"ר דייויד הבר, חבר המכללה האמריקאית לרופאים וכירורגים בארצות הברית, FACN, מנהל המרכז לחקר תזונת האדם באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס; וד"ר מריו רוזנברג, מרצה עמית לרפואה קלינית באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס ולשעבר מנהל קליני ראשי של חטיבת הגסטרו-אנטרולוגיה בבית החולים Cedars Sinai.