נבחנת אפשרות להקמת מרכז השתלות מעיים
כיום מבצעים את ההליך החדשני 61 מרכזים ברחבי העולם ועלותו נאמדת בכמיליון דולר
השבוע מבקר בישראל אחד המומחים הגדולים בעולם להשתלות מעיים, פרופ' אנדרס טצאקיס ,(Tzakis) מנהל היחידה להשתלות כבד ומעיים במרכז הרפואי "ג'קסון ממוריאל" באוניברסיטת מיאמי שבפלורידה.
טצאקיס, אורח "שירותי בריאות כללית," קיים בתחילת השבוע פגישות עם בכירים במרכז שניידר לרפואת ילדים, שבמסגרתן נבדקה האפשרות להקמת התשתית המורכבת להשתלות מעיים בארץ.
"להערכתי, הצוות בישראל מיומן, ורוב הידע על השתלות מעיים כבר קיים, יש רק לאחד אותו. במדינה מתקדמת עם טכנולוגיה כמו ישראל, הכרחי לבצע השתלות מסוג זה," אמר השבוע טצאקיס בשיחה עם "מעריב."
כיום חולים ישראליים שנזקקים להשתלת מעי נאלצים לטוס לחו"ל. עלות השתלה שכזו במדינות המערב נאמדת ב1.1- מיליון דולר. "בישראל כיום יש צורך נמוך להשתלות מעי - כחמישה חולים בשנה - ויכולותינו לצבור ניסיון בתחום מוגבלת. כרגע המחשבה היא לקדם את רעיון השתלות המעיים בארץ בשיתוף פעולה עם המרכז הרפואי בפלורידה," אומר פרופ' ירון אביצור, בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים.
כ200- השתלות מעיים מתבצעות בעולם מדי שנה ב61- מרכזים רפואיים ברחבי תבל. "התפתחות הטכניקה להשתלות מעי הופיעה רק בתחילת שנות ה,"90- מספר פרופ' אביצור. עד שנת 2000 אחוז התמותה בהשתלות מעי עמד על כ50- אחוז. "היום הם הולכים ויורדים, ועומדים על 30 אחוז לאחר שנת ההשתלה הראשונה," הוא מוסיף.
במרכז "ג'קסון ממוריאל" במיאמי, שממנו מגיע טצאקיס, מדווח על 20 אחוז תמותה מהשתלות מעי בשנה החולפת. "במשך 12 שנים ביצענו 250 השתלות מעי, מהן 100 השתלות מורכבות של מעי ואיברים נוספים," אומר טצאקיס.
תינוקת מחכה להשתלת מעיים
השתלות מעיים מבוצעות בעיקר על רקע הפרעות מולדות כמו גדילה בעייתית של המעי או זיהומים בסמוך ללידה. אגם בן אולד, תינוקת בת עשרה חודשים מבאר שבע שממתינה בימים אלה להשתלת מעי, סובלת מתסמונת המעי הקצר, שמכונה גם "מחלת הירשפונג."
"לאגם אין כרגע מעיים פעילים ומערכת העיכול שלה פגועה. היא תלויה בהזנה תוך ורידית כדי לאכול ולגדול; אבל יש חשש לזיהומים בצינור ההזנה, והשתלת מעיים היא התקווה היחידה להצלת חייה," אומרת אמה, סימונה בן אולד.
לפי רישום השתלות המעי העולמי, 62 אחוז מהשתלות המעי מתבצעות בילדים מתחת לגיל ,18 ו12-
אחוז בתינוקות עד גיל שנה. לדברי ד"ר ריקי שפירא, מנהלת השירות למושתלי כבד במרכז שניידר לרפואת ילדים, "במצבים מסוימים נדרשות השתלות מעי גם במבוגרים על רקע סתימת עורקים במערכת העיכול, פציעות בתאונות דרכים, או הפרעות בתנועתיות המעי."
השתלות מעי מתבצעות לרוב מתורמים מתים, אם כי בעת האחרונה הצטברו דיווחים על השתלות בודדות של חלקי מעי מתורמים חיים, לרוב מהורים לילדים. כיום פותחה טכנולוגיה לביצוע השתלות מעי עצמיות במקרים של גידולים סרטניים. "במצבים אלה אנו מוציאים את המעי הפגוע, מנקים אותו מהגידול, ומשיבים אותו לגוף," מספר טצאקיס.