הנשק הביולוגי המאיים ביותר

במבצע מרשים מבחינה מדעית רופאים וחוקרים של הצבא האמריקני יצרו מחדש את השפעת "הספרדית" מ-1918, שפעת העופות, שקטלה לפי הערכות שונות בין 20 ל-100 מיליון בני אדם

ד''ר גלעד אסיאו | 16/3/2006 20:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שפעת העופות המוכרת בעגה הרפואית כ -Avian Flu H5N1  אובחנה עד היום בכ-150 איש, וקטלה למעלה כ-60 מהם.

ישנה קבוצה של ארבע תרופות שנחשבות יעילות בצורה זאת או אחרת כנגד שפעת העופות (מכיוון ששפעת העופות היא מחלה ויראלית, יש מספר מצומצם ביותר של תרופות כנגדה). טמיפלו (Tamiflu) ששמה הגנרי הוא – Oseltamivir, היא התרופה המומלצת על-ידי מרבית המומחים בתחום, והיא משמשת גם כתרופה יעילה כנגד שפעות "רגילות".

מאז שאושרה ב-1999, 32 מיליון איש ברחבי העולם השתמשו בתרופה טמיפלו, כולל 11.6 מיליון ילדים מתחת לגיל 16 בצורה בטוחה.

במאה שעברה התרחשו שלושה אירועים של מגיפות שפעת כלל עולמיות. ב-1918, ב-1957, וב-1968. ההבדל ביניהם הוא חשוב: המגיפות הראשונות היו קלות יחסית והנפגעים העיקריים היו ילדים וזקנים, אותה אוכלוסיה בסיכון, אשר מדי שנה מתבקשת להתחסן על ידי רשויות הבריאות בארץ ובעולם. ב-1918, לעומת זאת, קבוצת הסיכון העיקרית היתה של חולים בין 18 ל-40 שנה.

ההסבר המקובל הוא, שהשפעת הזאת היתה שפעת עופות "אמיתית", אשר עברה אדפטציה – שינוי כלשהו שאיפשר לה לעבור לבני אדם, וגם מאדם לאדם. לעומתה, השפעות האחרות עברו מוטציה, כפי הנראה  על ידי החלפת גנים עם וירוסים של שפעת, שתוקפים בני אדם. כאן המקום לציין, שאמנם יש מספר מחלות וטפילים אשר עוברים מחיות לבני אדם, אך הן מעטות ביותר.

השפעת של 1918 היתה גם היא שפעת עופות טהורה כפי הנראה, וכמוה גם שפעת העופות הנוכחית. על פי העדויות המצטברות, במידה ושפעת העופות הנוכחית (H5N1), אכן תעבור את השינוי הגנטי הדרוש על מנת לתקוף בני אדם, תיתכן מגיפה חמורה כמו ב-1918, ויתכן שאף חמורה
יותר, כי מספר התושבים בעולם עלה בערך פי ארבעה. האוכלוסייה שעלולה להיפגע תהיה בעיקרה בין הגילים 20 ל 40 שנה, עקב תגובה חיסונית חזקה ביותר בטווח גילים אלה, עובדה אשר יכולה  להעצים את השואה כלכלית והחברתית.

במבצע מרשים מבחינה מדעית, רופאים וחוקרים של הצבא האמריקני יצרו מחדש את השפעת "הספרדית"  מ-1918, מגיפת שפעת העופות, שקטלה לפי הערכות שונות בין 20 ל-100 מיליון בני אדם.

ניסויים בעכברים עם הוירוס של הזן "הספרדי" (הנקרא כך כי בודד לראשונה בספרד ג.א.), אל מול וירוס שפעת "רגיל", אשר בודד בטקסס ב-1991, הראו הבדלים מהותיים: מתוך שישה עכברים שהודבקו על ידי שני הוירוסים, כל השישה מתו מהשפעת הספרדית, חלקם לאחר שלושה ימים. כל העכברים  שהודבקו בשפעת ה"טקסנית" נותרו בחיים. מספר חלקיקי הוירוס אשר שוחררו על ידי התאים הריאתיים בעכברים, שהודבקו בשפעת ה"ספרדית", היה פי 50 מזו הטקסנית. לעכברים שנשארו בחיים ארבעה ימים לאחר ההדבקה בשפעת ה"ספרדית", נספרו פי 39,000 חלקיקי וירוס בריאה מאשר העכברים בקבוצת הביקורת. מדענים הביעו דאגה מ"הקמתו לתחייה" של הווירוס הספרדי, והוא הוגדר כנשק הביולוגי המאיים ביותר הידוע כיום.

הנשיא בוש בנאום ב NIH (מכון הבריאות הלאומי של ארה"ב) ב-1 בנובמבר התייחס לאפשרות של שפעת עופות עולמית ואמר: "רופאים ומדענים אינם יכולים לומר היכן ומתי המגיפה  תיפגע, או כמה חמורה תהיה, אך הרוב מסכימים  שבנקודה כלשהי, אנו כפי הנראה נפגוש במגיפה. מכיוון שמגיפה כלל עולמית יכולה לפגוע בכל זמן, אין באפשרותנו לבזבז זמן בהכנות כדי להגיע למטרותינו", אמר בוש וביקש 7.1 מיליארד דולר למימון חירום מהקונגרס של ארה"ב.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים