גברת, אומגה כבר עשית?
בארצות הברית היא כבר נמכרת כמוצר אנטי אייג'ינג, ועכשיו גם בארץ מכירים ביתרונותיה: אומגה ,3 חומצת שומן שמקורה בעיקר בדגי סלמון וטונה, מונעת מחלות ומשפרת את מראה העור והשיער. תשאלו את האסקימואים
בשנות ה50- וה60- אמהות נהגו לדחוף לילדיהן כפית שמן דגים, אבל מסיבות אחרות," מסביר ד"ר ראול רודריגז, מומחה לרפואה סינית ובעל מרפאת "אמא" ברמת אביב. "אחרי מלחמת העולם השנייה ילדים רבים סבלו מרככת, ושמן דגים שעשיר בוויטמין D ידוע כבונה עצמות; אבל להבדיל מאירופה, בישראל יש מקור נהדר נוסף לוויטמין D והוא אור השמש."
אם כך, למה לנו להשתמש באומגה ?3
"משום שהיא חשובה לבריאותנו. בגופנו ישנם קרומי תאים שעשויים מחומצות שומן, ואבני הבניין העיקריים שלהן הם אומגה 3 ואומגה .6 היחס התקין בין השניים הוא 2:1 לטובת אומגה .6 במצב כזה, קרום התא דומה לבועת סבון, והוא גמיש מאוד, מה שמאפשר למולקולות לנוע בתוכו ולקיים תקשורת בין תאית נורמלית שגורמת למערכות הגוף שלנו לעבוד כמו שצריך. במצב לא תקין, הקרום הופך נוקשה ולא מאפשר להורמונים ולחומרים חיוניים לעבור בו, מה שעלול ליצור מחלות כמו סוכרת מבוגרים, למשל.
יתרונותיה של האומגה 3 צצו לאחר שחוקר דני בדק את אורח חייהם של האסקימואים, וגילה שרק אחד ל60- אלף אסקימואים לוקה בהתקף לב, זאת למרות שידוע שהם אוכלים המון בשר ציד שמן ובקושי נוגעים בפירות וירקות. הסתבר לחוקר שהדגים הרבים שצורך האסקימואי הממוצע בתזונתו היומית מזכים אותו ב15- עד 17 גרם אומגה ,3 שמצליחה להמס את השומן הרווי. אז בעצם הבינו שהשמנים מתחלקים לכמה סוגים, התחילו לחקור את הנושא, ובשנות ה90- והאלפיים הוסקו המסקנות החשובות.
הצורך בקבלת אומגה 3 באופן מלאכותי החל לפני כ150- שנה, אז חדר לחיינו המזון המהיר, שהיווה אנטיתזה מוחלטת להרגלי האכילה שלנו עד אז. כך הורישו הורים לילדיהם מחסורים שונים בגופם, שאחד המשמעותיים שבהם הוא היעדר האומגה .3
"להבדיל משאר חומצות השומן, שהכבד מייצר באופן טבעי, הגוף לא יודע לייצר לבד את האומגה ,3 ולכן אנחנו חייבים לקבל אותה ממזון או מכמוסות," מציין ישראל גלמור, מומחה בחומצות שומן ומנכ"ל חברת "אומגל" המייצרת את "טריומר" (אומגה .(3 "מי שחי בכפר, שפר עליו מזלו כי הפרות שהוא אוכל ניזונות מעשב, הדגים מגיעים אל שולחנו היישר מהים, והוא מקבל כל מה שגופו צריך. הבעיה היא עם האנשים האחרים שאוכלים הרבה מדי מזון מתועש שעמוס בשומנים רוויים."
ישנן שלוש קבוצות עיקריות של חומצות שומן שמרכיבות את סוגי השומן השונים: חומצות שומן רוויות שמקורן בבשר, ביצים וחלב, חומצות שומן חד בלתי רוויות שמקורן בעיקר בצומח
"ההבדל בין סוגי חומצות השומן ניכר מיד בטמפרטורת ההמסה שלהם," מסביר גלמור. "חומצות שומן רוויות הופכות לקשיחות בקירור, בעוד שחומצות שומן בלתי רוויות, שומרות על נזילות וגמישות גם בקירור. לכן בעצם שומנים רוויים הם אלה שמעורבים בתהליכי ההשמנה ושקיעת דופנות העורקים, מה שיכול להוביל בעתיד לאירועי לב ושבץ.
"לעומתן, חומצות השומן החד בלתי רוויות טובות מאוד לתפקוד התקין של הגוף, קלות לעיכול ומחזקות את המערכת החיסונית, אבל הן אינן הכרחיות לתפקוד היומי של כל תא. חומצות שומן רב בלתי רוויות הכרחיות לתפקוד השוטף של התאים כי הן שומרות על גמישות קרום התאים. כך, כל הקולטנים בתאים מתפקדים טוב בקליטה והעברה של מסרים וחילוף חומרים."
אם גם אומגה 6 היא חומצת שומן הכרחית לגוף, מדוע אי אפשר לצרוך ממנה הרבה כמו האומגה ?3 "אנשים חייבים להקטין צריכת גרעינים, בוטנים, טחינה, שמן סויה, בורקס, ג'חנון, מיונז, מרגרינה ושאר מוצרים שעשירים באומגה ,6 משום שכאשר היא נמצאת בגופנו בעודף, היא יוצרת דלקות וגורמת למחלות כמו דלקות פרקים, אירועי לב ואפילו דיכאון."
מה הקשר לדיכאון?
60" אחוז מהמוח האנושי הוא בעצם רקמה שומנית, ו20- אחוז ממנה הוא מסוג אומגה .3 תאי העצב במוח עטופים במיאלין, שהוא המבודד בין עצב לעצב ומורכב, איך לא, מאומגה .3 כשיש חוסר באומגה ,3 יש למעשה קצר בין התאים, כי אין מה שיבודד ביניהם ואז אצל כל אחד מאיתנו זה מתבטא בצורה אחרת - דפרסיה, מיגרנות, דיכאון או הפרעות קשב וריכוז."

האומגה 3 מסייעת גם ביצירת מראה צעיר יותר. לדברי גלמור, באמריקה היא נמכרת כמוצר אנטי אייג'ינג, זאת מאחר שקרומי תא גמישים, יוצרים גמישות גם בעור. באותו אופן, כאשר האומגה 3 מצויה בגופנו ברמה תקינה, השיער שלנו נראה חי ומלא ברק, עור הקרקפת חי ונושם, שורשי השיער חזקים והנשירה, אם סבלנו ממנה, פוחתת. "ידוע שלפני תחרויות יופי לכלבים, יש כאלה שמקבלים אומגה 3 כדי ששערם יבריק," מוסיף גלמור.
מחקרים שנערכו בבריטניה מצאו כי נשים הרות שתזונתן במהלך ההריון לא היתה משופעת בדגים, ילדו ילדים בעלי מנת משכל נמוכה יותר בשש נקודות מהממוצע, בעוד נשים שצרכו כמויות גדולות של דגים ומקורות נוספים של אומגה ,3 הביאו לעולם ילדים חכמים יותר. מחקרים נוספים הוכיחו את הקשר בין אומגה 3 לדיכאון, על ידי הורדת מינוני פרוזק וריטאלין ותוספת של אומגה 3 במקומם. כמו כן הוכח קשר בין חסר באומגה 3 לאלצהיימר. נמצא גם קשר בינה לבין מערכת כלי הדם והלב. הממצאים ברובם מאשרים קשר חיובי בין תוספת יומית של אומגה 3 וירידה בסיכון ללקות באירועי לב וכן שיפור תפקוד כלי הדם.
מירי ולצמן, דיאטנית קלינית ויועצת מדעית ל"דרך חיים" מקבוצת "שירותי בריאות כללית," מסבירה שלמרות שדגים הם מקור עיקרי לאומגה ,3 יש בעיה בצריכתם היומית, מפני שהם עשירים גם בכספית ובדיוקסין, שהם חומרים מזהמים. "מומלץ לצרוך 3 מנות דג בשבוע 200-150) גרם למנה,( ונשים בהריון צריכות לצרוך שתי מנות בשבוע," מבהירה ולצמן. "מקורות נוספים לאומגה 3 הם צמחים כמו זרעי סויה, שמן קנולה ופשתן, אבל כדי לקבל אומגה 3 ברמה היומית, חשוב להעשיר את התזונה גם בתוסף מזון."
יש תופעות לוואי בלקיחת תוסף מזון מסוג אומגה ?3
"באופן כללי, לתוסף כמעט ואין תופעות לוואי, חוץ משיהוקים בריח דגים. כדי להימנע מהם אני ממליצה לקחת את התוסף בסיום הארוחה ולא לפניה. תופעת לוואי משמעותית יותר מופיעה אצל אנשים שנוטלים תרופות של נוגדים לקרישת דם. אומגה 3 מדללת את הדם, כך שאם הם צורכים כמות שעולה על שלושה גרם ליום, נדרש מעקב רפואי."
החיסרון המשמעותי ביותר בתוסף המזון הוא מחירו היקר. ולצמן טוענת שהוא אינו כלול בסל הבריאות מאחר שמדובר בתוסף חדש בשוק, כך שבשנים הקרובות הסיכויים לרכוש אותו במחיר מופחת הם נמוכים.
"לדעתי, תוסף האומגה 3 לא ייכנס לסל הבריאות מאחר שתוספי מזון אינם מאושרים להיכנס לסל," סבור ד"ר שמואל גבעון, מומחה לרפואת המשפחה ובריאות הציבור מקבוצת "שירותי בריאות כללית."
"ישנם רופאים שממליצים עליו, אבל אני לא נוהג לעשות זאת. אומנם אין ספק שהאומגה 3 חיונית לגוף ושאנחנו סובלים מחסר בה, אבל מחקרים כבר הוכיחו שצריכתה מהמזון משפיעה על הגוף הרבה יותר. מלבד זאת, חשוב לבדוק מי מממן את המקרים שצצו בשנים האחרונות, בדבר חיוניותה לגוף גם כתוסף. עד שלא אראה תוצאות של מחקר בלתי תלוי, לא אמליץ עליה בלב שלם למטופלים שלי. לדעתי, הדרך הנכונה היא להעשיר את המזון הקיים באומגה ,3 בדיוק כמו שהעשירו את החלב בסידן. כך היא גם תהיה זמינה יותר לציבור הרחב ."