איך מתמודדים עם ג'ט לג?
יועץ השינה של בריטיש איירווייס, המכונה ד"ר סליפ, ממליץ לישון בטיסה, רצוי בשכיבה, לשתות מעט אלכוהול, להעדיף טיסה מערבה ועוד, ומשיק שירות באינטרנט שיעזור לנו לווסת את השעון הביולוגי
"ג'ט לג היא תופעה המתרחשת כאשר השעון הביולוגי הטבעי שלנו משתבש עקב חציית מספר אזורי זמן באופן מהיר. התסמינים כוללים עייפות, קשיים בהתמצאות וחוסר יכולת להירדם. למרות שהתסמינים אינם מזיקים במיוחד, ג'ט לג עלול להרוס את הימים הראשונים של חופשה או עסקים", מסביר ד"ר איזיקובסקי, הידוע בכינויו ד"ר סליפ.
"הגוף שלנו מעדיף לטוס מערבה על פני טיסות מזרחה, כי הוא מסוגל להאריך את שעות היום מעל 24 שעות אבל מתקשה לקצרו. כאשר טסים מערבה מוסיפים שעות ליום ולפיכך טסים בכיוון הטבעי של השעון הפנימי. אבל כאשר טסים מזרחה מקצרים שעות מהיום, ולכן טסים בכיוון הלא טבעי של השעון הפנימי", הוא מוסיף.
ד"ר איזיקובסקי ממליץ לישון בזמן הטיסה. כדי להירדם הוא מציע להגיע לתנוחת השינה הטבעית של שכיבה, לטוס במטוס בעל התנאים הטובים ביותר מבחינת רעש, טמפרטורה, לחות וריחות, לא לאכול יותר מדי, לא לשתות יותר מדי אלכוהול (שגורם לנחירות), ובכלל להירגע.
"תהיו מודעים לשעון הפנימי שלכם ולשעות שישנתם ב-24 השעות האחרונות", מוסיף איזיקובסקי, "שנתכם תלויה בשעות השינה שצברתם לאחרונה ובשעון הביולוגי שלכם. אין טעם לנסות להכריח את עצמכם לישון אם אתם לא מוכנים לשינה".
כדי להתגבר על תופעות הג'ט לג לאחר הנחיתה בארץ היעד הוא ממליץ להתחיל להסתגל לאזורי הזמן החדש מרגע העלייה למטוס. לחשב את הפרשי השעות בין שעון הבית לבין שעון ארץ היעד, ולבחון את שעות השינה בבית לעומת שעות השינה בארץ היעד. אחר כך להשוות את שעות העייפות המרבית בבית, שזה - 03:00-05:00 לפנות בוקר ו-15:00-17:00אחר הצהריים.
לפי חישוב זה ביומיים הראשונים, רצוי שלא לשהות באור בשעות שבהן שוהים בחשכה בבית. כך שרצוי להישאר במלון או להרכיב משקפי שמש ביציאה החוצה. גם בתכנון ארוחות יש להיצמד לשעון הביתי. לכן עם הגיע שעת הארוחה העיקרית בארץ היעד, שזו שעת ארוחת הבוקר בבית, צריך לאכול רק משהו קל ולא ארוחה כבדה. כמו כן, רצוי להימנע מתכנון פגישות חשובות בשעות המקבילות לשעות העייפות המרבית בבית.

"כדי להתגבר על ג'ט לג פיתחתי יועץ אישי, שזה כלי אינטרנטי חדש, המופיע באתר האינטרנט של בריטיש ובאמצעותו כל נוסע יכול להיערך מראש לקראת נסיעה ליעד הנמצא במרחק של כמה אזורי זמן. הנוסע מזין כמה נתונים, לגבי הגורמים העיקריים המשפיעים על השעון הביולוגי שלנו, בהם אור, שינה, פעילות גופנית
היועץ האישי יבקש מכם לענות על השאלות הבאות ביחס לטיסתכם האחרונה או המתוכננת:
- באיזו שעה בבוקר את/ה מתעורר/ת בדרך כלל?
- האם את/ה ישן/נה היטב בדרך כלל?
- מה השעה במקום שבו את/ה מבקר/ת (אם זה עתה חזרת מנסיעה, יש להזין את השעה במדינה שבה שהית עד לחזרתך).
- מה השעה בישראל?
ולבסוף להקיש "מה לעשות?"
סקר שנערך בקרב נוסעים ישראלים מעלה כי אנחנו עושים שימוש בטיפ אחד חשוב - הישראלים אוהבים לישון בטיסות ארוכות והרבה. 44% מקרב הטסים לחו"ל בטיסות ארוכות נוהגים לישון במהלך הטיסה. הרוב, 57%, אוהבים לקרוא 39% מעדיפים לצפות בסרטים, 14% מאזינים למוזיקה ו-9% מעדיפים לאכול ולשתות.
בסקר, שערכה חברת מרקט ווטש עבור בריטיש איירווייס, עולה עוד נתון לא מפתיע, לפיו 89% מהנוסעים חושבים שמושב נוח עוזר במידה הרבה ביותר לישון בטיסה, לעומת 79% שציינו כי שקט עוזר להם לישון בטיסה.
בהכנת הידיעה השתתפה ליאת אורן