לראשונה בישראל: תואר בפיזיקה רפואית
הלימודים יפתחו בשנת הלימודים תשס"ז במכללת יהודה ושומרון. בוגרי המחלקה יוכלו להשתלב במחלקות לרנטגן, CT, MRI, רפואה גרעינית ואולטרה סאונד בבתי החולים
פיזיקה רפואית קרינתית (Medical radiation physics) היא דיסציפלינה מדעית העוסקת בתיאוריה וביישומים הרפואיים של קרינה אלקטרומגנטית, שדות מגנטיים וקרינה גרעינית, באבחון וטיפול רפואי ובטכנולוגיות הנלוות ליישומים אלה. התחומים העיקריים בתחום זה של הפיזיקה הרפואית הם דימות רפואי, רדיותרפיה והגנת המטופל מקרינה.
השימוש של הרפואה בדימות של האברים הפנימיים התחיל עם גילוי קרני X על ידי קונרד רנטגן לפני למעלה ממאה שנה. במהלך המחצית השנייה של המאה ה-20 עבר מקצוע הדימות מהפכות טכנולוגיות עם הכנסתן לשימוש של טכניקות הדימות באמצעות מערכות לטומוגרפיה ממוחשבת (CT), אולטרסאונד ושימוש בתכשירים רדיואקטיביים ומצלמות גמא. לקראת סוף המאה ה-20 שוכללו השיטות והוכנסו לשימוש נרחב מערכות הדימות באמצעות שדות מגנטיים (MRI) והדימות התלת ממדי ברפואה גרעינית באמצעות קרינת גמא (מצלמות ה- SPECT) ופוזיטרונים (PET).
הכנסת שיטות ממוחשבות ליצירת תמונות חתך ותמונות תלת מימדיות הפכה את מקצוע הדימות הרפואי למקצוע עתיר טכנולוגיה, הדורש הבנה פיזיקלית מעמיקה, יחד עם בסיס מתמטי רחב.
מבוסס על תואר בריטי
תכנית הלימודים, שמבוססת על לימודי תואר ראשון בפיזיקה רפואית בבריטניה, כוללת לימודי פיזיקה תיאורטית וניסויית, מתמטיקה ומתמטיקה שימושית, פיזיולוגיה ואנטומיה, רדיותרפיה, רפואה גרעינית והגנת המטופל מקרינה, יישומי מחשבים בפיזיקה רפואית ועוד. המחלקה החדשה תואמת את דרישות הפדרציה האירופית של ארגונים לפיזיקה רפואית (EFOMP), ובוגריה יוסמכו לעמוד בתקנים הבינלאומיים והתקנות בישראל.
"הדרישה לכוח אדם בתחום הפיזיקה הרפואית גברה מאוד בשנים האחרונות והיא מושפעת מהתפתחויות טכנולוגיות
מתקדמות בתחום", מוסר ראש המחלקה, פרופ' טוביה שלזינגר. "מדובר בתחום יוקרתי ומבוקש, שהדרישה לו הולכת וגוברת גם בענפי תעשייה ומחקר רפואי- יישומי".
תפקיד הפיזיקאי הרפואי הוא מגוון וכולל, בין היתר את תכנון הטיפול הרדיותרפי, פעולות כיול ובקרת איכות של המכשור המתוחכם, שיפור איכות הדימות, ייעוץ בבחירת ציוד והתאמתו לצרכים הקליניים ועוד. בוגרי המחלקה החדשה יוכלו להשתלב במחלקות לרנטגן, CT, MRI, רפואה גרעינית, רדיותרפיה ואולטרה סאונד בבתי החולים ובמכוני הדימות בישראל.