"צייר שעון": היבט על הערכה קוגניטיבית
ציור שעון הנו כלי הערכה המשמש נוירולוגים ואנשי מקצוע אחרים לזהות ירידה קוגנטיבית אצל האדם המבוגר
לעתים בן משפחה יכול להתרשם מירידה כזו ביכולת במהלך שיחה פשוטה עם האדם המבוגר, להבחין בירידה בזיכרון, לשים לב להאטה בתפקוד, או אפילו להיות עד למצבים בהם האדם המבוגר הולך לאיבוד בבית או מחוצה לו. לגורם המטפל חשוב לכמת ולהעריך את מידת הירידה ביכולת הקוגנטיבית ולרשותו קיימים אבחונים שונים. חלק מהאבחונים כולל שאלות פשוטות, הבעיה היא שלעתים הנבדק מוצא את עצמו נפגע או מאויים מהן.
החל מסוף שנות השמונים החלו להשתמש בציור שעון ככלי הערכה. כיום, ציור שעון הנו כלי הערכה המשמש נוירולוגים ואנשי מקצוע נוספים לזהות ירידה קוגנטיבית. בצורה הבסיסית ביותר הנבדק מתבקש לצייר שעון עם שעה מסויימת. הציון ניתן על ציור עיגול שלם, מיקום וסידור הספרות בסדר הנכון, מיקום המחוגים וכיוון השעה. המבחן בודק יכולת הבנה מילולית (הבנת ההוראה "לצייר שעון") בודק את הזכרון החזותי (מבנה השעון) ואת הזכרון לטווח קצר (ההוראה לציין שעה מסויימת). מיקום המחוגים מצביע על יכולת התייחסות לשני חצאי השעון וכן על יכולת של הנבדק לייחס את המשמעות של דקות למספר על פני השעון.
ציור שעון יכול להצביע גם על לקויים בתפיסה מרחבית וארגון ויזומוטורי, אלו יכולים להצביע על קשיים בתפקוד כגון לבוש, רחצה, התמצאות והתייחסות לגוף, כפי שבאה לידי ביטוי בהזנחת צד, הנובע מארוע מוחי ימני בדרך כלל.
כאשר ציור השעון לקוי, חשוב לשתף ולידע גורם רפואי מוסמך ולהתייעץ עמו. לגורם הרפואי מידע על מצב בריאותו ותפקודו של המבוגר, והוא יוכל לייעץ למטופל ולבני משפחתו כיצד להישמר ולמנוע במידת האפשר הידרדרות נוספת.
הכותב אחראי על הריפוי בעיסוק
במעונות מכבי מגדל הזהב