הריון וכאבי גב תחתון
מעל 50 אחוז מהנשים סובלות מכאבי גב תחתון במהלך הריונן. אצל 10 אחוז מהן הכאב חמור ומגביל מאוד. הפתרון: כדאי להתעמל
הגורם העיקרי לכאבים אלו הוא מכאני. עם זאת, גורמים הורמונליים, פסיכולוגיים ובעיות בזרימת הדם משפיעים גם הם. עקב ההיריון משתנה מרכז הכובד אצל האישה ובעקבותיו משתנה יציבתה. שרירי הבטן נחלשים ושינויים הורמונלים מחלישים את הרקמות שאמורות לייצב את האגן ועמוד השדרה. לנוכח שינויים אלו ולנוכח רמת העומסים המוטלים על גבה של האישה במהלך ההיריון ולאחריו, כאבי הגב אינם אמורים להפתיע.
מחקרים רבים מציינים מספר גורמי סיכון שיכולים לתרום להתפתחות כאבי גב במהלך ההיריון. כך למשל הסיכוי של נשים שסבלו מכאבי גב לפני ההיריון ושל נשים שעברו היריונות רבים לסבול מכאבי גב במהלך הריונן הנו גבוה משמעותית. על פי מחקרים אחרים, נשים צעירות נוטות לסבול מכאב גב חמור יותר במהלך ההיריון מנשים בוגרות יותר.
את כאבי גב המופיעים במהלך ההיריון ניתן לסווג לארבעה סוגים:
1. כאבי גב שמקורם במפרקים ובשרירים של עמוד השדרה המותני.
2. כאבי גב המקרינים לאחת הרגליים שמקורם בנזק שנגרם לדיסקים של עמוד השדרה המותני. מדובר בתופעה נדירה יחסית.
3. כאבי גב שמקורם במפרקי האגן. כאב זה נפוץ פי ארבע יותר מכאבי גב שמקורם בעמוד השדרה המותני. עם זאת, כ-20 עד 30 אחוז מהנשים סובלות במהלך ההריון מכאבי גב הנובעים מעמוד השדרה המותני ומפרקי האגן גם יחד.
4. כאבי גב ליליים המופיעים רק בעת שינה על הגב.
מה גורם לכאבי הגב במהלך ההיריון? ראשית, ישנה עליה במשקל הכללי וזאת כשלעצמו עלול לתרום לעומס בין חולייתי, שחיקה ולדלקות. אך הסיבה העיקרית היא שינוי היציבה העצום שעוברת האישה בהיריון. התפתחות העובר ועלייתו במשקל גורמים לאישה לאזן את יציבתה על ידי מתיחתו של עמוד השדרה המותני לאחור. שרירי הבטן הנמתחים על מנת להכיל את הרחם הגדלה כבר לא יכולים לתמוך ביציבה תקינה ומאוזנת. התוצאה הנה הקשתה מודגשת של הגב ועומס מוגבר לשרירי
גורם חשוב נוסף הוא הורמונאלי. גופה של האישה מייצר ומפריש הורמונים (כגון רלקסין) המכינים את האגן והגב התחתון ללידה. פעולתם של הורמונים אלו הנה ריכוך רקמות החיבור העוטפות ותומכות בפרקי האגן והגב התחתון. ריכוך זה מאפשר פתיחה קלה וגדולה יותר של תעלת הלידה בעת מעבר התינוק. תופעה חשובה זאת של ריכוך - הנמשכת עד מספר חודשים לאחר הלידה - משמעותה גם חוסר יציבות יחסית של הגב התחתון והאגן וחשיפה אפשרית לתנועות "לא נכונות".
מנגנון כאב הגב הלילי אינו ברור לחלוטין. הסברים אפשריים לכאב זה כוללים כאבי שרירים הנובעים מעייפות יומית מצטברת ועומס במשך היום על פרקי האגן ועמוד השדרה מיצרים סימפטומים המופיעים בלילה. תיאוריות נוספות מתמקדות בהפרעות באספקת דם סדירה לרקמות שונות כתוצאה מלחץ של העובר ובגין כך נוצרים כאבי הגב.
מה עושים עם הכאבים האלו? ראשית יש לאבחן את הגורם המדויק לכאבי הגב. דבר זה נעשה על ידי לקיחת היסטוריה רפואית, ובדיקה פיזית. בגלל רצונן של רוב הנשים בהריון להגביל את השימוש בתרופות (גם אלו הנחשבות בטוחות) ובאמצעיים כירורגיים יש צורך להתמודד עם בעיות הגב בצורה שמרנית.
רצוי להתחיל את הטיפול לפני ההיריון, על ידי אימון גופני. עם זאת יש לציין שפעילות גופנית טרום היריון אינה מונעת כאבי גב הנובעים מהשינויים שחלים באגן. במידה וכאבי גב מופיעים במהלכו של ההיריון, מומלץ השימוש בקומפרסים של קרח, שיפור המודעות ליציבה נכונה, נעילת נעליים שטוחות ומותאמות ופעילות גופנית מותאמת. במידת הצורך מומלצים טיפולי כירופרקטיקה לשיפור תפקוד המפרקים, כמו גם תרגילים לייצוב עמוד השדרה והאגן.
מה קורה אחרי הלידה? גם לאחר הלידה לא תמים הלחצים המכניים הפועלים על גבה של היולדת. המטלות הרבות המוטלות בדרך כלל על נשים לאחר הלידה מוסיפות להרע את מצב הגוף. בין המטלות הללו ניתן למנות את ההנקות של התינוק בתנוחות משונות הנובעות מעייפות תמידית וכן ההחתלות, הרחצות וההרמות של התינוק תוך רכינה לא נכונה של הגב. המחסור בשעות שינה שאינו מאפשר את השיקום שמציעה שנת לילה וחוסר הזמן לביצוע פעילות גופנית מתקנת הופכים את היציבה הלקויה שפיתחנו במהלך ההיריון ליציבה הקבועה שלנו.
הכותב הנו כירופרקטור "מכבי טבעי"