תבלינים לשימוש ביתי
בית מרקחת שלם של ויטמינים ומינרלים מסתתר בכל בית ובית. להלן הרשימה המלאה
אורגנו
אורגנו ביוונית פירושו "שמחת ההר". היוונים הקדמונים השתמשו באורגנו להכנת רטיות לטיפול בפצעים ובשרירים כואבים. הרפואה הסינית המסורתית משתמשת באורגנו להקלה על חום, הקאות, שלשול צהבת וגרד בעור. באירופה האורגנו משמש לשיפור העיכול ולהקלה על שעול. לאורגנו יש פעילות אנטימיקרוביאלית הודות לתכולת התימול (thymol) שבו. התימול הוא פנול המשמש כקוטל חיידקים. התימול מסייע בשחרור ליחה המצטברת במערכת הנשימה והוא משמש כתרופה נגד שיעול.
במחקרים נמצא כי לאורגנו השפעות נוגדות סרטן הודות לפיטוכימיקלים מסוג פלבנואידים: לא מומלץ להשתמש בכמויות גבוהות של אורגנו במהלך ההריון. מעניין לציין כי בסקר שנעשה על תשוקות וסלידות בקרב נשים בהריון נמצא כי הן דווחו על הימנעות מרטבים המתובלים באורגנו.
איך משתמשים? ביום-יום ניתן להכין איתו רטבים טעימים לפסטות. במצבים כמו עיכול לא תקין או להרגעת שיעול, לחלוט 1-2 כפות אורגנו טרי במים רותחים למשך 10 דק´.
בזיליקום
באיטליה הבזיליקום היה נחשב לסמל לאהבה. ענף של בזיליקום בשיערו של אדם סימל את כוונותיו להינשא לאהובת ליבו. אם האישה בחרה לקבל את המחזר, הייתה מניחה כלי עם בזיליקום במרפסת ביתה.
משתמשים בבזיליקום כדי לשפר את זרימת הדם והעיכול. באופן חיצוני משתמשים בבזיליקום כדי להרגיע עיניים אדומות ולהקל על גרד בעור. הבזיליקום, המכיל חומרים אנטי-בקטריאליים, משמש לטיפול בריח רע מהפה, להגנה מפני עששת וכמשחת שיניים, וכן לטיפול בכאבי ראש וגזים. הבזיליקום משמש מקור עשיר לנוגדי חמצון. בנוסף הוא מכיל פיטוכימיקלים הנחשבים לנוגדי סרטן. הבזיליקום מסייע בבקרת רמות הסוכר בדם אצל סוכרתיים (NIDDM).
ניתן להכין איתו חביתות ירק או רוטב לפסטה או בתוך כריך.
זעתר
הזעתר מסייע בטיפול בדלקות גרון, הצטננויות, נפיחות במעיים וכאבי בטן. מומלץ לחלוט במים כף גדולה של עלים. ניתן גם להשרות עלי זעתר בתוך שמן זית.
ניתן לערבב אותו עם גבינות עיזים או סתם לטבול פיתה מחיטה מלאה בשמן זית וזעתר.
זעפרן
תבלין יקר היעיל לטיפול בהצטננות בדלקות עיניים ואפילו לפצעים חיצוניים. לא להשתמש בזמן הריון כי הוא ממריץ את הדם ברחם. איך נדע אם הזעפרן אמיתי – אם הוא משאיר צבע אדום על היד הוא מזויף.
טרגון
הטרגון שימש בעבר כמעורר תיאבון. טרגון מכיל את פיטוכמיקילים ממשפחת הפלבנואידים ולימונן (linonen). הפלבנואידים פועלים כנוגדי חמצון, והלימונן תורם להפחתת הסיכון לסוגי סרטן מסוימים. הטרגון מכיל שישה רכיבים הידועים כמורידי לחץ דם, אם כי אין די מידע על ההשפעות הרפואיות בבני אדם.
כוסברה
זרעי כוסברה כתושים (אחרי הרתחה של חמש דקות) עוזרים לחיזוק העיכול ולהפגת הגזים. הכוסברה עשירה בפיטוכימיקל הנקרא קוריאנדרול הנחשב למסייע במניעת סרטן. בעזרת גרגרי כוזברה נוכל להוריד רמות הכולסטרול הרע ולהעלות את הטוב.
ניתן לתבלן כל מרק ובמיוחד מרק בטטה או דלעת בעלי כוזברה קצוצים.
כורכום
מגיע בצורת אבקנים בלבד, זהו תבלין מרפא מופלא, הוא נוגד שלשול חריף ומבריא ריריות פגועות של המעי הגס. אפשר להרתיח ולשתות אותו עם מעט דבש. הוא יעיל לטיפול ולהקלת
אורז מלא מבושל עם כורכום מהווה תבשיל בריא וטעים להפליא.
לואיזה
הלואיזה שמשה לטיפול בהפרעות במערכת העיכול, לטיפול בדלקות גרון, ולטיפול בדלקות במערכת השתן. מחקרים שנערכו לאחרונה מצאו כי הלואיזה מכילה כמות גבוהה של נוגדי חמצון.
ניתן לשתות בחליטה.
מליסה
לצמח יש השפעות ריפוי וחידוש על המוח. משפיע על כושר הזיכרון השניוני - היכולת לאגור מידע ולשחזרו, הוא עשוי לסייע במצבים של זיכרון חלש. מרגיע מאד ועוזר למערכת העצבים. בנוסף, מחקרים שנעשו לאחרונה מצאו במליסה פעילות נוגדת חמצון חזקה.
ניתן לשתות בחליטות, יחד עם לואיזה.
נענע
ישנם יותר מ-30 מינים של נענע, הפופולריים ביותר הם: peppermint ו-spearmint.
פולקלור: הנענע שמשה כסמל להכנסת אורחים. המיתולוגיה היוונית טוענת כי הנענע היתה פעם הנימפה Mentha. היא הרגיזה את אשתו של פלוטו פרספונה, וזו הפכה אותה לצמח הארומטי. השימוש ההיסטורי בנענע אינו שונה באופן דרמטי מאשר השימוש בה ברפואת צמחי המרפא המודרנית. הנענע מסייעת בהקלה על עוויתות מעיים ובסיוע לתפקוד תקין של מערכת העיכול. בנענע השתמשו כעזרה כללית למערכת העיכול ולטיפול בהפרעות בעיכול.
ההשפעה המרגיעה של שמן הנענע ניתנת לניצול גם בשימוש חיצוני. בשימוש חיצוני הוא מסייע בשיכוך כאבים ובשיפור זרימת הדם לאזור הפגוע.
יש לשתות ספל תה שלוש פעמים ביום בין הארוחות להקלה על כאבים במערכת העיכול.
פטרוזילה
לאורך ההיסטוריה שימשה הפטרוזיליה לטיפול במגוון בעיות רפואיות, כגון: הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה, ריח רע מהפה, גזים, הפרעות בתפקוד הפרוסטטה ומחלות כליה. כשיש קושי בהשתנה מאד ממלץ לשתות תה פטרוזיליה.
לנשים בהריון מומלץ להמנע מכמויות גבוהות של פטרוזיליה לאור העובדה שהיא מכילה רכיבים הפועלים כמגרים את הרחם.
קמומיל (בבונג)
כשמרתיחים את הפרחים הצמח מועיל לדלקות בעיניים ובעור וכן לפצעים עם אודם ונפיחות. שני חופנים של פרחים לליטר מים רותחים להשרות חצי שעה. ניתן להוסיף לאמבטיה של ילדים עם מחלות ילדים עם פריחה וגירוד. כמו כן מרגיע מערכת עיכול, מפחית גזים ונפיחות.
רוזמרין
ענפים של רוזמרין נחשבו קמע לאהבה, סמל לזיכרון ואמצעי למניעת מגפות. סטודנטים יוונים הכניסו ענפי רוזמרין לשיערם כדי לשפר את יכולתם ללמוד. בסין העתיקה השתמשו ברוזמרין לטיפול בכאבי ראש וכן לטיפול בליקויים בתפקוד מערכת העצבים. אמבטיות רוזמרין שמשו להעלאת לחץ הדם ויוחסו להן השפעות מעוררות. רוזמרין שימש גם לשמירה על הזיכרון, וכטיפול באסטמה ובאלרגיה. כמו כן השתמשו בו לטיפול בנשירת שיער ולשימור מזון. תה רוזמרין משמש להגברת הזעה, כחומר מחזק וחוסם.
השמן הנדיף של הרוזמרין מכיל eucalyptol, שנחשב כבעל השפעות אנטיבקטריאליות. הרוזמרין מכיל חומצה רוזמרינית שלה פעילות נוגדת חמצון גבוהה ביותר. רכיב נוסף ברוזמרין, carnosol, מעכב התהוות סרטן בחיות מעבדה. מחקרים מצביעים על כך שהרוזמרין מעודד פעילות של אצטילכולין במוח. כמו כן, ממחקרים נוספים עולה כי הרוזמרין עשוי לתרום לטיפול באסטמה.
ניתן להכין תה על-ידי הוספת כפית רוזמרין לספל מים רותחים, לכסות ולהמתין 10-15 דק´. לא לשתות תה רוזמרין כשיש לחץ דם גבוה.
שמיר
מי שמיר שמשו לעתים קרובות לסייע לתינוקות להירדם. המתיישבים האמריקנים הראשונים נהגו לתת לתינוקות מי שמיר למטרה זו. הם גם נהגו להכין ביסקוויטים עם שמיר בזמן בקיעת השיניים של התינוקות להרגעת החניכיים שלהם.
תה משמיר משמש לטיפול בכאבי בטן והפרעות אחרות במערכת העיכול בעיקר אצל תינוקות וילדים, וכדי לשפר את תנובת החלב בנשים מניקות. שמיר, המשמש לעתים קרובות בתרופות לילדים, משמש כקרמינטיב carminative, המפרק גזים המערכת העיכול.
תימין
היוונים הקדמונים החשיבו את התימין כסמל לאומץ ולהקרבה. בימי הביניים הגברות קישטו בענף של תימין את הצעיפים שנתנו לאבירים שלהן. לתימין יש היסטוריה של שימוש לטיפול במלנכוליה, מחלות של מערכת המין ולשיפור העיכול. במאה ה-18 הוא הומלץ כתרופה לכאבי ראש ולדכדוך.
כיום כצמח רפואי, התימין משמש בעיקר לטיפול במגוון בעיות במערכת הנשימה. כמו בן דודו האורגנו, התימין מכיל thymol שלו פעילויות אנטימיקרוביאליות ואנטיספטיות. יש לו גם השפעה כמכייח. התימול הוא מרכיב יעיל בסירופ נגד שיעול.
מומלץ להכין תה מכפית תימין יבש ולהשתמש בו שלש פעמים ביום.