אימון באווירה קרבית
יש שחושבים שזהו סוג של מזוכיזם, ולאחרים, חסרי המשמעת העצמית, זו הדרך היחידה לעשות ספורט וגם להוריד במשקל. הם צריכים שירדו בהם, יצרחו עליהם ויחזיקו אותם קצר. סוויצ'ינג: הטרנד החדש בחדרי הכושר
גם בארץ אפשר לראות בים קבוצות "מזוכיסטיות" שכאלו, אבל לרוב הם בני 18 ומתאמנים לקראת גיוס ומשתוקקים להשתלב בתפקידים קרביים בצבא. אבל אי שם בחדרי הכושר הסגורים יש לא מעט פריקים שגם הם נדבקו בחיידק האימון הקרבי. הם אומנם עושים את זה באולם סגור, אבל כל שאר המרכיבים האחרים קיימים. יש קבוצה, יש מדריך, יש תחנות ויש גם אימונים אישיים למי שמעדיף ויכול להרשות לעצמו.
סמדר פרץ (37), מורה במקיף יהוד, נדבקה בטירוף הזה לפני שנה. היא "נדבקה" בכך עד כדי כך שהיא מתאמנת מדי יום בשיעורים המכונים "סוויצ'ינג", מה שמצריך ממנה תמרונים רציניים בין המחויבות שלה לעבודה ולמשפחה. "אני עושה אימון ערב שלוש פעמים בשבוע, ואימון בוקר ארבע פעמים בשבוע", היא מציינת בגאווה, שבהחלט ראויה לציון. "אני מחכה לשיעורים האלו כל יום וזה בסיס היום שלי", היא מודה.
שיעורי הסוויצ'ינג הם שיעורים שבהם הקבוצה עוברת תחנות של מכשירים מבלי לנוח ביניהם, ואלמנט מרכזי בפעילות הוא עבודה עם שק איגרוף. "אני אוהבת את הקצב, את המוזיקה, את האנרגיות שזה
- עשית גם ספורט אחר?
"עשיתי ספינינג, אבל זה לא התאים לי. ספינינג הרבה יותר פאסיבי. כאן אני נאלצת להפעיל כל שריר בגוף ולא רק את הישבן והרגליים. אני גם עושה אירובי וגם מחזקת ומחטבת כל חלק בגוף שלי. אין משהו טוב יותר מזה. הרבה מהשיעור זה המאמן שמעביר אותו, אם הוא יודע לדרבן את הקבוצה ולהוציא מכולם את מקסימום היכולת".
רשת מועדוני הכושר Go Active שלחה לאיטליה את רוית ליבלינג (36) מנווה מונסון ללמוד את שיטת הסוויצ'ינג ולהעביר אותה הלאה בארץ. ליבלינג, מכורה בפני עצמה, היתה בכלל עורכת דין של חברת האם כשקיבלה את ההצעה, ועכשיו היא נחשבת למאסטר של השיטה.
"בעברי הייתי מדריכת חי"ר של גבעתי וגולני ומדריכת מרגמות. ב'גל העתיד', חברת האם של Go Active, סיפרו לי שהם מביאים משהו חדש. תמיד עשיתי ספורט, אבל כשהתוודעתי לשיטה הזו החלטתי לעשות הסבה מקצועית. אולי גם בגלל הסיבה שבבית המשפט לא תמיד חייכו אליי, וכשאני מעבירה אימון כולם מחייכים בסופו. השיטה הזו מנצחת מפני שיש בה משחקי דופק נכונים שעולים ויורדים עם המאמץ המשתנה. יש בה אינטנסיביות מלאה מתחילת האימון ועד סופו ושילוב נכון של סיבולת לב ריאה ועבודת מכשירים.
"היתרון בלעבוד בתוך חדר כושר סגור הוא ביצירת תנאים אידיאליים. באולם שבו מתבצע האימון התקנו תאורה של דיסקוטק עם כדור צבעוני מסתובב ומוזיקה קצבית. כל זה נותן המון מוטיבציה. האימון הוא אימון פונקציונאלי שמטרתו לשפר את התפקוד היומיומי. גם כשהאימון הזה מתבצע בקבוצה, רמת הביצועים היא אינדיווידואלית, כי אפשר לשנות את העומס על המכשירים בהתאם למתאמן, לכושרו וליכולותיו. אלמנט התחרותיות טמון לנו באופי. כשמישהו לידך קורע את השק הוא יסחף אותך לעשות את זה גם ויותר טוב".
הסוויצ' ינג מגיע מאיטליה ונמצא אצלנו מזה שלוש שנים. בארץ קצת שינו את השיטה והתאימו אותה לקהל הישראלי. באיטליה מקובל להעביר את השיעור ללא שקי איגרוף. ההחלפה מתבצעת בין המכשירים, ושם הם מעדיפים לשלב את זה עם יוגה, עם שיעורי מדרגה ועם קפציות (טרמפולינות). "בארץ מחפשים את האימון הקשה ביותר, הקשוח ביותר והצבאי יותר", מדווחת ליבלינג.
- כשאת מעבירה שיעור את לא מרגישה לפעמים שאת סוג של רס"ר?
"אפשר לומר כי במידה מסוימת כשקשה לך אתה מוותר לעצמך, ואז אתה צריך שיצעקו עליך. אבל אני עושה את זה במידה. בשונה ממדריכים אחרים, כשאני מגיעה למתאמן אני מקפידה להוציא את המיקרופון מהפה ולומר לו מה הטעויות שלו בשקט, כדי שירגיש בנוח. העבודה נעשית כמעט בחושך, ולכן גם מי שחדש מרגיש בנוח באימון".
- מרוב מהירות ואינטנסיביות לא עושים טעויות וגורמים לנזקים?
"בשביל זה יש שיעור בייסיק שבו מלמדים את הטכניקה בצורה איטית ומודגשת. עוברים על כל מכשיר ולומדים את היציבה הנכונה ואיך לעבוד נכון, ורק אחר כך עוברים לשיעור עצמו. במהלך האימון אני עוברת אחד אחד, נותנת טיפים, מתקנת ועוזרת. אני בונה את הקומבינציות על השק, שמשתנות משיעור לשיעור כדי שהשיעור לא ישעמם, ולקראת סוף השיעור כל הקבוצה מתאספת מול המראה ועושים עוד קומבינציה באוויר, דינאמית ומהירה, שבה הקבוצה נדרשת לתת את המקסימום. בסוף יש הרפיה ומתיחות".
- כמה קלוריות שורפים בממוצע באימון?
"עד אלף קלוריות בדוק ומדוד בשעה. תלוי כמה משקיעים".
- אז יש בזה משהו לא בריא?
"לא. אם עובדים נכון".
יורם אילת, פיזיולוג מאמץ, מסביר: "למעשה הסוג הזה של השיעורים נותן מענה למספר צרכים משמעותיים בחיים המודרניים של היום - במינימום זמן להשיג מקסימום תוצאות. זמן זה כסף, ופעילות גופנית זה חשוב, אז איך מכניסים לסדר היום הפעיל שלנו גם ספורט? הדרך לעשות זאת היא באמצעות אימון שמשלב מספר טרנדים. מלבד החיסכון בזמן, קיים אלמנט האימון הקבוצתי. מוזיקה עם מדריך שנותן הנחיות והוראות לא מאפשרת לך להימרח בשיעור, כי אתה אקטיבי ואתה בדינאמיקה של עשייה. הטרנד הנוסף הוא האימון המשלב את כל מרכיבי הכושר הגופני ביחידת זמן קטנה - מתיחות וגמישות, פעילות אנאירובית לחיזוק שרירים ופעילות אירובית. יחד עם זה, האימון גם פונקציונאלי - איך אני משתמש בדרך שאני מבצע את האימון שלי כדי לשפר את התפקוד היומיומי שלי? ובאימון הזה אני מפעיל את כל השרירים באמצעות בוקסינג, בעיטות, מכות ואגרופים, וזה עובד על מערכת לב ריאה, כשכל הגוף תומך בתנועה וכל מרכיבי הכושר הגופני נמצאים ביחידת זמן קצרה אחת".
- אז היית מגדיר את זה כאימון האולטימטיבי?
"הייתי מגדיר את זה כדוגמה לאימון אולטימטיבי. באופן כללי אין כזה דבר אימון אולטימטיבי, כי זה אף פעם לא טוב לכולם. זה אימון שמוציא ממך את הכל".
שון פורטל (34) הוא המנהל המקצועי והאקדמי של רשת "הולמס פלייס" ופיזיולוג מאמץ במרכז לרפואת ספורט ב"וינגייט". בתור מי שמתעסק גם ברפואת ספורט הוא נתקל בלא מעט פריקים שגם הורסים את הגוף שלהם בסוג האימונים האלו. "כדי להפיק מעצמך את המקסימום וכדי להתקדם בסוג האימון הזה, אתה צריך לעבור סף שבירה. אנשים שיותר מדי מכורים לזה ועוברים בצורה דרמטית את סף השבירה שלהם עלולים להגיע למצבי פציעות. לכן חשוב שהאימון הזה ייעשה בנוכחות מדריך ששולט", הוא מסביר.
ברשת "הולמס פלייס" ישנו משהו דומה מאוד לסוויצ'ינג שנקרא "סירקיט וסופר סירקיט". ישנם אימונים אישיים כאלה שנעשים בתחנות עם מאמן אישי. האימון המחזורי (הסירקיט) הוא אימון שמסייע לשיפור סיבולת השרירים, ובו עוברים מתחנת כוח אחת לאחרת לחיזוק ספציפי של קבוצות שרירים. באימון הזה מגדילים את סיבולת השריר כי אין זמני מנוחה, ומקצרים את זמן האימון. אחרי הפרק הזה, כהשרירים הגיעו כבר למאמץ, יש פרק אירובי, ואחר כך, כשכבר עייפים, יש ריצה או אופניים. לאורך כל האימון המדריך מבקר את רמת הקושי של המתאמן על ידי שימוש בשעון דופק, וקובע את עוצמת האימון בהתאם לדופק ולטבלאות שמתארות את רמת הקושי הסובייקטיבי שמרגיש המתאמן באותו זמן. במהלך אימון כזה של שעה, מדווח פורטל, המתאמן שורף בין 250 ל-700 קלוריות לשעה, תלוי בכושר הגופני שלו.
"באימון העל מחזורי שורפים יותר קלוריות", הוא מסביר. "באימון הזה, אחרי חימום, המתאמן עושה מספר סטים של מכשירי כוח ועלייה לריצה למספר דקות במאמצים יחסית גבוהים. זה נחשב לאימון מתקדם, ועושים את זה רק אנשים שעברו את שלב האימון האישי המחזורי לפחות עשר פעמים".
- כמה משמעות יש למאמן?
"המאמן מאוד משמעותי לדרבון של המתאמן, כי זה אימון מאוד שוחק. ככל שאתה מיומן השיפור יהיה רק עם תעבור את הסף שלך, וכדי לעבור את הסף הזה אתה צריך להגיע לנקודת שבירה. לא תמיד חייבים לעבוד הכי קשה, ויש אנשים שיש להם עודף מוטיבציה וזה גם לא טוב. לכן המאמן האישי צריך לדאוג שהגוף יתאושש ולא יגיע למצב של פציעות ושתהיה עבודה כוללת על כל השרירים. חשוב להבין שהאימונים מתאימים ספציפית למטרה. מאמן אישי ידאג שתפתח יותר את מה שאתה רוצה לפתח, אם זה גבר שרוצה לחזק את שרירי החזה או אישה שרוצה דגש על חיטוב הישבן או הבטן".
- למה אצלכם האימון לא מתבצע בקבוצה?
"בגלל ההבדלים הגדולים בין האנשים אנחנו לא עושים את זה בקבוצה. החיסרון בקבוצה הוא שכולם עובדים על אותו משקל במכשיר, שלא תמיד תואם את צורכיהם".
- איך המאמנים מדרבנים את לקוחותיהם?
"הדרבון הוא משהו שהמאמן שולף מתוכו. הוא מדבר על המטרה וכמה אתה מתקרב או מתרחק ממנה. אין הצלפות מילוליות או פיזיות. אנחנו פונים לשכל ולרגש וזה עושה את העבודה".
- זה מתאים לכולם?
"השיטה מתאימה לכולם ובמיוחד לכאלה שרוצים תוצאות במינימום זמן. מה שמייחד כל מתאמן ומתאמן זה עוצמת העבודה. קצב ההתקדמות שלך תלוי בכמה אתה משקיע. חשוב להבין שבשבועות הראשונים רק בונים יסודות לשלב השני, שבא אחרי חודש חודשיים. בהתחלה הכושר לא משמעותי ולכן לא יורדים במשקל כי לא שורפים מספיק קלוריות. אחרי מספר שבועות, כשמתקדמים ביכולות, רואים את התוצאות".
- מה ההבדל בין זה לבין אימון רגיל עם מאמן בחדר כושר?
"האימון הזה יכול להתבצע בכל מיני רמות. באופן כללי, זו שיטה לא למתחילים, כי ההתאוששות של מתחילים איטית והם צריכים מנוחה אחרי כל סט. לכן, זה לא יתאים למי שמתחיל להתאמן. האימון הזה משמעותי ושונה מאימון רגיל בקצב שלו. אנחנו עושים גם סוג אימון נוסף דומה שנקרא טרקינג - אימון בקבוצה על מסילה. המדריך מחובר ברמקולים ואוזניות לכולם. הוא מסמן להם תוואי דרך, וההרגשה של המתעמלים היא שהם על מסלול מכשולים בחוץ. מאיצים, עולים, יורדים. בסוף האימון כולם עוברים ביחד לכפיפות בטן ולתרגילי גמישות. גם באימון כזה שורפים הרבה קלוריות".
- אילו אנשים באים לאימונים כאלו?
"בעיקר אנשים שצריכים מדריך שייתן להם את הדרייב. חסרי משמעת עצמית. קל להגזים באימון כזה וקל להיות לא אפקטיבי. לכן, למדריך יש הרבה חשיבות".
גלית מהרצליה מתאמנת מזה שנה וחצי בשיטת "הסופר סירקיט". היא מדווחת שלא ירדה במשקל בתקופה הזו, שכוללת שלושה אימונים שבועיים, אבל אין לתאר עד כמה השתנתה הופעתה החיצונית. "ירדתי מידה במכנסיים והצרתי את כל ההיקפים", היא מראה בגאווה.
"אני שורפת קלוריות עוד ארבע שעות אחרי האימון, וההרגשה היא מדהימה. האימון תורם לריכוז, למצב רוח, לאנרגיות, להכל. אין אימון שחוזר על עצמו. יום אחד אני נדרשת לקפוץ בחבל בין תרגיל לתרגיל ויום אחר אני קופצת בטרמפולינה. אני עושה קיק בוקסינג עם המדריך ואפילו היאבקות. זה כיף אדיר.
- לא היית יכולה לסדר לעצמך אימון כזה לבד?
"עם המאמן מגיעים למקסימום ניצולת שאי אפשר להגיע אליה לבד. זה פינוק יקר, אבל זה מביא אותך לרמות אחרות".