קוראים בקפה
בריא או לא? אסופת מחקרים על קפה
קפה וסרטן המעי הגס: צוות מדענים גרמנים בראשות ד"ר תומס הופמן קובע כי מרכיב מסוים הנמצא בקפה, הנקרא מיטילפירידניום (methylpyridinium), יכול למנוע התפתחות סרטן המעי הגס. קפה חזק, כגון אספרסו, מכיל פי שניים עד שלושה מכמות החומר המצויה בקפה חלש עד בינוני בחוזקו. כמו כן, מרכיב אנטי סרטני זה התגלה בקפה נטול קפאין ובסוגים שונים של קפה נמס.
עם זאת, האגודה למלחמה בסרטן מסתייגת מיישום מסקנות המחקר, היות שלדבריהם, הקפה מכיל חומרים אחרים מזיקים ואין לראות במחקר זה משום המלצה לציבור.
קפה ודלקת פרקים: מחקר שנערך בפינלנד ופורסם בעיתון "בריטיש מדיקל ג'ורנל" מצא שאנשים ששותים יותר מארבעה ספלי קפה ביום מכפילים את הסיכון לחלות בדלקת פרקים, ואנשים ששותים לפחות 11 ספלים ביום מגדילים את הסיכון פי 15.
קפה ופרקינסון: על-פי 13 מחקרים אפידמיולוגיים במשך כ-30 שנה, לקפה יש השפעה מיטיבה על הנטייה לחלות בפרקינסון. ברוב המכריע של המחקרים שפורסמו, שכיחות פרקינסון בקרב שותי קפה רגיל המכיל קפאין, בהשוואה לנמנעים משתיית קפה, יורדת בממוצע ב-31 אחוז. לגבי שותי קפה נטול קפאין לא נמצא כל הבדל בשכיחות המחלה.
קפה וסרטן הכבד: המחקר, שהתבסס על נתונים של יותר מ-60 אלף יפנים, מצא קשר בין צריכת קפה לירידה בסיכון לסרטן הכבד. על-פי המחקר, בהשוואה לאלו ששתו קפה רק מדי פעם, צרכני הקפה הקבועים היו בסיכון נמוך ב-29 אחוז לפתח את סרטן הכבד במהלך שבע עד תשע השנים שהחוקרים עקבו אחריהם. בהשוואה לעמיתיהם שמעולם לא שתו קפה, הסיכון שלהם לפתח את סרטן הכבד היה נמוך ב-42 אחוז. הממצאים פורסמו ב"International Journal of Cancer".
חוקרים במכוני הבריאות הלאומיים בוושינגטון מצאו זיקה חזקה בין שתיית קפה והפחתת הסיכון לנזק בכבד באלה עם סיכון גבוה לנזק מסוג זה. מדובר בשתייני אלכוהול כרוניים, אלה עם צהבת B או C, או בסובלים מעודף ברזל. שתיית שני ספלי קפה ביום היתה בעלת השפעה חיובית בהיבט זה.
קפה וכולסטרול: פולי הקפה מכילים שני שמנים הידועים כ-Kahweol ו-Cafestol שעלולים לגרום לרמה מוגברת של הכולסטרול. שמנים אלה נלכדים בשעת סינון הקפה דרך נייר פילטר, אך נמצא אותם בקפה שאינו מסונן. מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת האמריקני לאפידמיולוגיה, מצא כי שתיית קפה מבושל מעלה את רמת הכולסטרול הרע.
המחקר סקר 14 מחקרים קודמים שבהם נבדקו רמות הכולסטרול וצריכת הקפה ושנערכו בין השנים 1985 ל-1992. מסיכום תוצאות המחקרים התברר כי העלייה בכולסטרול היתה זניחה כשהקפה היה מסונן. קפה מבושל ("קפה טורקי") שלא סונן, הביא לעליית הכולסטרול ה"רע" (LDL) בדם . קפה נטול קפאין הביא גם הוא לעליית הכולסטרול, ולכן העריכו החוקרים שסיבת עליית הכולסטרול קשורה לשמנים המצויים בפולי הקפה, שמורחקים בתהליך הסינון.
קפה וכלי דם ולב: מחקרים אחדים הדגימו ששתייה מרובה של קפה (מעל שבע כוסות ביום) מגבירה משמעותית את רמת גורם הסיכון הומוציסטאין הקשור למחלות כלי דם ולב. מצד שני, על פי איגוד הלב האמריקני, שמתבסס על ניסויים קליניים ארוכי טווח,
קפה וסוכרת: מתברר שהסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2 נמוך יותר בקרב שותים סדירים של קפה מאשר בקרב אלה המתנזרים משתיית קפה. מחקר שעקב אחר 125 אלף גברים ונשים בחוף המזרחי של ארצות-הברית במשך 12 שנה, שהתפרסם בינואר 2004 ב"Annals of Internal Medicine", מצא שאלה מהם ששתו כל יום שישה ספלי קפה, הפחיתו את סיכוים ללקות בסוכרת זו ב-30 אחוז.
בדומה, חוקרים בפינלנד בחנו 15 אלף גברים ונשים בגילים שבין 35 ו-64 שנה, ומצאו שנשים ששתו מדי יום שלושה עד ארבעה ספלי קפה היו בסיכון נמוך ב-29 אחוז ללקות בסוכרת. ממצאי המחקר התפרסמו ב"JAMA" במרס 2004.
קפה וכליות: קפאין עשוי לשנות את המטבוליזם של חומצות המרה, המגרות את יצירת גבישי הכולסטרול ההופכים לאבני מרה. ואכן, מחקר של חוקרים מהרווארד מצא שנשים השותות ארבעה ספלי קפה מדי יום נוטות פחות לפתח אבני מרה. קפה ידוע גם כמעודד התכווצות של כיס המרה, מה שמונע יצירת אבנים.
קפה ותפקוד מחשבתי: מחקר בעל מוניטין באוכלוסייה מבוגרת של בתי-אבות המוכר כמחקר "Rancho Bernardo" מצא שנשים קשישות ששתו קפה באופן סדיר כל חייהן שיפרו את כושרן המחשבתי במספר מדדים קוגניטיביים. לעומתם, בגברים קשישים לא ניכרה השפעה כזאת. השפעה המיטיבה בקרב נשים לא נמצאה כאשר צרכו קפה נטול קפאין.
קפה וכושר גופני: קפאין משפר את כושר העמידות בפעילות גופנית מאומצת לטווח ארוך כגון ריצות ארוכות, גלישת סקי או רכיבה ממושכת על אופניים. השפעה מיטיבה זו של קפאין מתקבלת משתיית שלושה עד ארבעה ספלי קפה ביום.
קפה ונשים: למרות המיתוס שקפה פוגע בפוריות, אין כל ראיות מבוססות שמוכיחות זאת. בהריון - מותר לשתות אחד עד שניים ספלי קפה ביום. יש הסכמה שיש להימנע מצריכת קפאין מעל 300 מ"ג ליום (למעלה משלושה ספלי קפה) בהריון.
מחקר דני שהתפרסם בשנת 2003 ב"British Medical Journal" מצא שנשים הרות ששתו יותר מארבעה ספלי קפה ביום, היו בסיכון מוגבר למות העובר. רוב הגופים המוסמכים כמו ה-FDA והמכללה האמריקנית לרפואת נשים מסכימים על כך שנשים הרות יגבילו את צריכת הקפאין היומית שלהן לאחד עד שניים ספלי קפה).
במחקרים שנעשו לבדיקת השפעת קפאין על הריון נמצא שצריכת קפאין גבוהה עלולה להיות קשורה ללידת תינוקות במשקל נמוך. בדנמרק נמצא כי צריכת יתר של קפה בזמן ההריון עלולה להגדיל את הסיכון ללידת ולד מת; נשים בהריון ששותות לפחות שמונה ספלי קפה ביום מכפילות את הסיכון הזה.
יש נשים הסבורות שהימנעות משתיית קפה או משקאות המכילים קפאין מונעת היווצרות של גושים שפירים בשד. אין אף מחקר קליני מתועד ומבוסס להוכחת סברה זו.
אוסטיאופורוזיס - על אף שקפאין יכול להגביר את הפרשת הסידן בשתן, עדיין לא ברור אם הוא גורם לאוסטיאופורוזיס. מחקר האחיות של הרווארד ומחקרים אחרים מעידים על כך ששתיית למעלה מארבעה ספלי קפה ביום עלולה לגרום לדלדול עצם ולשבר בצוואר הירך. לעומת זאת, יש עדויות לכך ששתיית ספל חלב מדי יום מבטלת את הנזק שנגרם לרקמת העצם בשתיית קפה מרובה. עד להבהרה סופית של נושא זה מומלץ לנשים להימנע משתיית קפה מרובה, ואלה "המכורות" לקפה מוטב שיצרכו מדי יום 1,200-1,000 מ "ג סידן ממזון עתיר סידן או מתוספי סידן.





נא להמתין לטעינת התגובות