"הורמונים זהים ביולוגית"
גלי חום, נדודי שינה, שינויים במצב הרוח, בעיות זיכרון, ירידה בחשק המיני ועלייה במשקל - כל אלו יכולים להפתר בעזרת טיפול ב"הורמונים זהים ביולוגית", כך לטענת השחקנית סוזן סומרס, שאומרת שההורמונים הללו שינו את חייה כשסבלה מתופעות קשות של גיל המעבר
"גיל המעבר", אותה תקופה בחיי האישה שבה מתרחשים בגופה שינויים הורמונליים המובילים להפסקת הווסת, יכול להימשך גם מספר שנים. הגיל הממוצע להפסקת המחזור הוא בסביבות 50, אבל מהתופעות הנלוות סובלות הרבה נשים כבר בשנות ה-40 לחייהן, ולפעמים זה קורה גם לבנות 30 ומשהו. במשך שנים העדיפו נשים רבות למלא את החסר בהורמוני מין נשיים בטיפול הורמונלי חלופי. בעקבות ממצאי מחקר אמריקני (WHI) מלפני כשלוש שנים, שהראו כי טיפול הורמונלי משולב לאורך זמן מעלה במעט את הסיכון לסרטן שד ולתחלואת לב אצל נשים מבוגרות, השתנתה הגישה לנושא. ההמלצה המעודכנת היא כי טיפול הורמונלי יינתן במינון הנמוך ביותר שיכול להועיל לנשים הסובלות מתופעות ראשוניות של גיל המעבר, ואינן חולות בסרטן.
סומרס, בת 59, דווקא חלתה לפני מספר שנים בסרטן השד. היא בטוחה שמחלתה נגרמה אז בשל חוסר איזון הורמונלי, ואילו ההורמונים שהותאמו לה אישית החזירו אותה לאיזון ושיפרו את בריאותה. סומרס התפרסמה בסוף שנות ה-70 כשהופיעה בסדרת הטלוויזיה "שלושה בדירה אחת". היום היא חולשת על תעשייה משגשגת של מוצרים הנושאים את שמה, בתחומים בריאות, תזונה, טיפוח וכושר. היא גם מפרסמת ספרים העוסקים בחייה האישיים ובסודות היופי שלה.
בספרה האחרון, "השנים הסקסיות" שראה אור לפני כשנה וחצי, היא משתפת את הקוראות בתופעות "גיל המעבר" הקשות שמהן סבלה, וביעילות הטיפול ב"הורמונים זהים ביולוגית", שגורמים לה להרגיש שוב בת 30, כדבריה. האגודה הצפון-אמריקנית לגיל המעבר (NAMS) לא אהבה את מסע יחסי הציבור שערכה סומרס להורמונים השנויים במחלוקת, ומיהרה לצאת נגדם בטענה שאין שום עדויות קליניות לכך שההורמונים הללו אכן בטוחים ויעילים יותר מהטיפול ההורמונלי המקובל.
אז מה זה "הורמונים זהים ביולוגית"? "אלה הורמונים ממקור טבעי, כמו בטטה מקסיקנית, שמיוצרים כך שיש להם אותו מבנה מולקולרי כמו להורמונים שמיוצרים בגוף, לכן גם אין להם אותה השפעה מזיקה שיש להורמונים הסינתטיים. הם ניתנים בהתאמה אישית, על פי הצורך", מסביר ד"ר (M.D) ישראל יפה, רופא משפחה קונבנציונלי, שבשנים האחרונות מתמחה באיזון הורמונלי בגישה טבעית, ומטפל כאן באותן שיטות שבהן מטופלת סומרס.
ד"ר יפה הוא יליד ארצות-הברית שחזר בתשובה, נשוי ואב ל-11 ילדים, וגר היום בבית-שמש. במשך 12 שנה היה הבעלים של קליניקה מצליחה לרפואת משפחה בניו-ג'רזי. לפני כשמונה שנים, כשהחליט לעלות לישראל, מכר את הקליניקה על 6,000 הפציינטים הרשומים בה לבית החולים "תומס ג'פרסון מדיקל קולג'" שבפילדלפיה. בשנים האחרונות הוא משלב רפואה טבעית וקונבנציונלית, ומתמקד באיזון הורמונלי.
"יש שני הורמונים נשיים עיקריים, אסטרוגן ופרוגסטרון, וצריך להיות איזון ביניהם", מסביר ד"ר יפה את עיקרי שיטת הטיפול שלו, המבוססת על משנתו של ד"ר ג'ון לי, רופא משפחה אמריקני שהעלה למודעות את חשיבותו של הפרוגסטרון הטבעי. "רוב הנשים
אבל גם בטיפול ההורמונלי המקובל יש נוכחות של פרוגסטרון, אז מה ההבדל? "ההבדל הוא שזה לא פרוגסטרון טבעי. גם בתכשירים המסחריים החדשים שהאסטרוגן בהם טבעי, הפרוגסטרון הוא סינתטי. פרוגסטרון טבעי מסייע בין היתר בהגנה על השדיים והרחם מפני סרטן, תורם לחידוש רקמת עצם ובעל השפעה נוגדת חרדה. לעומת זאת פרוגסטרון סינתטי עלול להשפיע לרעה על בריאות האישה. כי בין השאר הוא מכווץ עורקים כליליים, מונע הפרשה תקינה של אינסולין, גורם אגירת מים וסרטן השד. בלוטת האדרנל אמורה להמשיך לייצר פרוגסטרון, אבל בעולם שבו אנו חיים הבלוטות חלשות מאוד מעודף של סוכר וקפה, חוסר שינה ולחץ נפשי".
הבדיקה להתאמת ההורמונים החסרים בגוף נעשית בתשאול ובבדיקת רוק, ומחירה 150 דולר. המטופלת ממלאת שאלון מקיף, ואוספת דוגמיות של רוק בערכה שנשלחת למעבדה בארצות-הברית, ושם נבדקים רמות ההורמונים השונים. על פי תוצאות הבדיקה נרקח התכשיר המתאים, המשווק כמשחה אשר יש למרוח יומיום על העור. יש היום בארץ מספר בתי מרקחת שיודעים לרקוח את התכשירים הספציפיים, וביניהם "הגליל" בתל-אביב.
הבעלים זיוה סאמט-שמטוב, שלמדה את הנושא בארצות-הברית, מספרת: "בארצות-הברית יש היום מודעות גדולה להורמונים זהים ביולוגית. לפני שנתיים נסענו שלוש רוקחות מישראל לסמינר ביוסטון, ושם למדנו להכין את המרשמים. ההורמונים מגיעים בצורת אבקה מחברות שעוברות בקרת איכות, ועומדות בסטנדרטים של הספרים שעל פיהם מייצרים תרופות. אני מערבבת את האבקה עם ג'ל מיוחד, ומכניסה לתוך מתקן דמוי מזרק שמכויל במילימטרים, למינון מדויק".
אבל לא רק נשים בגיל המעבר מטופלות בהורמונים זהים ביולוגית, אלא גם נשים לא מאוזנות הורמונלית בגיל הפוריות וגם גברים. "רוב האנשים אינם מודעים לעובדה שאיזון הורמונלי הוא המפתח לבריאות תקינה, וחוסר איזון הורמונלי הוא הגורם של חלק גדול מבעיות הבריאות", מסביר ד"ר יפה. "מלבד תופעות גיל המעבר, איזון הורמונלי טבעי מונע בעיות של חוסר פוריות, דיכאון אחרי לידה, בעיות בבלוטת התריס, ציסטות בחזה, השמנת יתר, שיעור ועוד. אצל גברים זה יכול למנוע השמנה חריגה, אימפוטנציה, יתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן הערמונית. סומרס סיפרה שההורמונים האלה עזרו לה כשחלתה בסרטן השד, ולבעלה הם עזרו בפרוסטטה".
"התחלתי לסבול מתופעות גיל המעבר בערך בגיל 45", מספרת מ', בת 53 מדרום הארץ, שטופלה בשיטתו של ד"ר יפה. "גלי חום, מיגרנות, חוסר שינה, כאבים ראומטיים, ירידה בתפקוד המיני, ירידה בתפקוד של המערכת החיסונית ודלדול העצם. קיבלתי טיפול הורמונלי חלופי, שלא פתר את כל הבעיות וכל הזמן החליפו לי כדורים. אחרי שלוש שנים הפסקתי אותו כי אצל אחותי הגדולה, שגם קיבלה טיפול הורמונלי, גילו גידול בשד. למזלה זה לא היה סרטן, אבל הגידול היה עמוק ושתינו הפסקנו עם ההורמונים. אחרי זה התופעות שלי רק החמירו. הכאבים הראומטיים נעשו קשים, וכבר לא יכולתי לכופף את האצבעות. הרגשתי חולשה פיזית, לא יכולתי לקום בבוקר וזה היה נורא.
"בפסח האחרון שמעתי הרצאה של ד"ר יפה, הוא הסביר את השיטה שלו וזה נראה לי לא רציני, אבל הייתי כבר מיואשת כל כך, שאמרתי לעצמי 'אני הולכת על זה'. בבדיקות הרוק גילו מה חסר לי וקיבלתי מזרקים עם משחה שאני צריכה לזכור למרוח בכל יום. השינוי היה כמעט מידי. בתוך חודש נעלמו לי כל התופעות, הכאבים, הדיכאון, וברוך השם התחלתי לישון בלילות".
פרופ' שמעונה יוסלסון-סופרסטיין, פרופסור לרוקחות קלינית באוניברסיטה העברית, מכירה את נושא ההורמונים הזהים ביולוגית מהתקופה שבה שהתה בשנת שבתון בארצות-הברית. "אין עליהם מחקרים קליניים כמו שיש לתכשירים המסחריים", היא אומרת, "אבל יש כל מיני עבודות תיאורטיות שמראות שהחומרים הזהים ביולוגית לא גורמים נזק שגורמות המולקלות הסינתטיות. אם אישה צריכה לקחת הורמונים עדיף שתיקח כאלה בהתאמה אישית, כשחוזק התכשיר, המינונים והפרופורציות בין ההורמונים, נקבעים על פי התסמינים הספציפיים".
רופאי הנשים שאליהם פנינו לא שמעו על סוג זה של הורמונים. "למה שישמעו? " תהתה אחת המטופלות, "אי אפשר להוציא פטנט על מולקולות זהות ביולוגית, לכן החברות הגדולות שיודעות לקדם את הסחורה שלהן בצ'ופרים נאים, לא מתעסקות בהורמונים האלה, ואין מי שטורח ליידע את הרופאים".