אוסטאופורוזיס: כל מה שרצית לדעת
אף שנחשבה ”מחלת נשים”, ברור היום כי גם גברים אינם חסינים בפני המחלה, המעמידה את הלוקים בה בסיכון מוגבר לשברים
השברים האוסטאופורוטיים מתרחשים לאחר חבילה קלה יחסית ובמקומות אופייניים בשורש כף היד, בחוליות עמוד השדרה, בצלעות, בזרוע, באגן ובצוואר הירך. לאחר ריפוי השבר ייתכנו סיבוכים הפוגעים באיכות החיים וביכולת התפקוד לאורך זמן, כגון כאבים, הגבלה בתנועה, קיצור קומה, כיפוף הגב, לחץ על איברי בית החזה והבטן ודיכאון.
אף שנחשבה ”מחלת נשים”, ברור היום כי הגברים אינם חסינים בפני המחלה. מסת העצם של גברים קשישים גבוהה מזו של נשים באותו הגיל, אך פוחתת עם הגיל. השברים האופייניים מופיעים אצל גברים בגיל מבוגר יותר מאצל נשים.
קל לאבחן אוסטאופורוזיס אחרי שאירע שבר, אבל אפשר לאבחנה מוקדם בבדיקת עצם כמותית מדידת צפיפות העצם. הבדיקה המקובלת ביותר, DXA, מאפשרת להעריך באופן ישיר את צפיפות העצם באזורים המועדים לשבר : עמוד השדרה וצוואר הירך. הבדיקה מומלצת
השאלה הנשאלת היא האם יש באפשרותנו לנקוט פעולות מניעתיות. התשובה ביא כן: תזונה עתירת סידן או לחילופין טיפול בתוספי סידן, תוספת ויטמין D במינון הולם חשובה במיוחד בגיל השלישי שבו נפוץ החסר בוויטמין זה, הימנעות מעישון. אמנם לפעילות גופנית סדירה יש השפעה מזערית על צפיפות העצם, אך חשיבותה רבה במניעת שברים.
לאנשים שאובחנו כבעלי סיכון גבוה לשברים מומלץ טיפול בתרופות נוסף על האמצעים הללו. מגוון התרופות אמנם מצומצם למדיי, אך נותן מענה לצורך בטיפול במרבית המקרים. תרופות חדישות צפויות להיכנס כטיפול בעתיד הלא רחוק.
הכותבת היא מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, מנהלת השירות למחלות עצם ומינרלים במרכז הרפואי ע"ש שיבא תל השומר ויועצת ב"מכבי שירותי בריאות"