איזה ערק עושה שמח ולא עושה האנג אובר

הערק, כידוע, הוא כבר לא משקה עממי במחיר שווה לכל נפש. אם כבר החלטתם להשקיע, למה לא ללכת על מוצר איכותי? המדור לגם מערק מצדה ולא התאכזב

  • אריאל פלקסין, מוצש
יותר משהתעצבן מעמד הביניים על שנתן את קולו בקלפי למגיש טלוויזיוני כריזמטי, התעצבן מעמד הביניים על המיסים שהוטלו דווקא על האלכוהול השוכן במדפים הפונים לקהל העממי בידי אותו מגיש טלוויזיה כריזמטי. יחד עם אותו איש מעמד ביניים, אם זה מעניין מישהו משוכני שינקין, התעצבן גם הקהל העממי. זה שלא טס פעמיים בשנה ומיילל על שכר דירה גבוה בעיר הכי יקרה במזרח התיכון.

ערק עם מעוף. ערק מצדה
ערק עם מעוף. ערק מצדה יחצ
במזקקת "ערק מצדה" מספרים שבשנים האחרונות עלתה הפופולריות של משקה הערק — ה"מח'ייה" בפי בני עדת מרוקו — שזוהה בעבר עם האוכלוסייה המבוגרת, וכיום יותר ויותר צעירים שותים ואף נהנים מהטעם העשיר שלו.

"ערק מצדה" היא מזקקת בוטיק בכפר מעיליא שבגליל המערבי, בבעלות האחים ג'ריס וודיע חדיד. על פי שמם, אפשר להבין שיש למזקקה יתרון לא קטן בכלל על מתחרותיה השונות: היא הוקמה לפני כשנתיים כדי לייצר ולזקק ערק מהסוג האותנטי, ממש כמו זה שייצרו הלבנונים. הרעיון הגיע מחבר לבנוני, צד"לניק לשעבר (שהיום מכהן כמנהל המפעל), בעל מומחיות בייצור ערק מדורי דורות במולדתו, שהגיע ארצה לבנות ולהיבנות — וזה עוד אחרי ההתנערות המפוארת שלנו מהצד"לניקים — וגילה שהערק הישראלי קצת חסר מעוף.
כפרון עליך

הערק במזקקת "מצדה" מופק על פי מיטב המסורת הלבנונית. המשקה מיוצר מענבים משובחים שנבחרו בקפידה. הוא עובר תהליך של ערבוב ידני, אחסון ל־21 יום, התססה ושלושה זיקוקים בדוודי הזיקוק "קרקה" העשויים מנחושת. בזיקוק הראשון מתקבל הכוהל, ובזיקוקים הבאים מוסיפים לו זרעי אניס מזן מיוחד ומשובח שיובאו מסוריה דרך ירדן, והם שמקנים לו את טעמו הייחודי.

זרעי אניס מסוריה? שעברו דרך ירדן? בסופו של דבר, מרגע פתיחת הבקבוק ריח חזק של במבליק מכה בכל נחיר (וכן, אומרים במבליק. לא אניס, לא ליקריש ולא שום שטות חוץ־ירושלמית אחרת), והאווירה כבר הופכת שמחה. לבדיקה קיבלנו את ערק ג'בלנא הפשוט יחסית שעבר זיקוק אחד, וגם את הערק כַּפרוּן, שעבר שני זיקוקים.

כאן כדאי לציין נתון אחד: על הכפרון מוטבע ציון יבש המגלה שכמות האלכוהול שבו עומדת על לא פחות מ–50 אחוז. כמות עצומה. רצוי ואף כדאי לשתות אותו על בטן מלאה, כך הספיגה איטית יותר וההנאה מרובה. תשתו שלוש־ארבע כוסות על בטן ריקה, ותהפכו ללהיט יוטיוב בידי חבריכם הנאמנים שימתינו בסבלנות עם הסלולרי. בג'בלנא, אגב, יש רק 42 אחוזים. שלום–שלום כזה, אתם יודעים.

רק שלא יתנדף

בקבוק הג'בלנא נפתח ראשון, והטעם פשוט וטעים, עם ריח חריף ודומיננטי. כשפתחנו את הכפרון ומזגנו, מיהרנו מיד לסגור אותו. חמישים אחוזי אלכוהול? רמת מדעי הכימיה של המדור נעצרת במילה "כימיה", אבל משקה שמתנדף לחלל האוויר, בטח עם המחירים של היום, הוא מראה שאין הציבור יכול לעמוד בו.

זיקוק כפול, זיקוק משולש. ערק מצדה
זיקוק כפול, זיקוק משולש. ערק מצדה יחצ
את הערק, כידוע, נהוג לשתות עם קוביית קרח או סתם לערבב עם מים קרים שמורידים קמעה את ריכוז האלכוהול. אבל עבודה זאת עבודה, ולכן בדקנו את המשקה, כמו שאומרים בלבנונית, סטרייט לכוסית. הריח שלו שונה, עדין יותר וחמקמק. החלק הנהדר הוא הצורה שבה מורגשת העדינות גם בלגימות: התחושה המוכרת של ביעור הסרעפת, שמשתוללת לרגעים מספר אחרי שתיית ערק זול, מגיעה בדיליי מתון עם הכפרון, וסוף–סוף אפשר לפגוש, להריח ולטעום משקה אלכוהולי מיוחד שמונחים גבוהי־מצח כמו "זיקוק כפול" מורגשים בו היטב.

את האלוואדי, שנחשב ערק הדגל של המזקקה, לא טעמנו, אבל ב"מצדה" מתגאים בעובדה שהוא עבר שלושה זיקוקים שהעניקו לו טעם חלק ונעים.

ב"מצדה" מדגישים שרק בערק שלהם חסר רכיב המתינול, מה שאומר שתיאורטית תוכלו לשתות עד כדי הליכה מזוגזגת והצבעה חוזרת ל"יש עתיד", אבל תתעוררו בלי האנג־אובר נוראי. האמת? לא בדקנו. אולי בהזדמנות. כבר עשינו מספיק שטויות עד כה, תודה.