הכו את המומחה!
למה נכחדו הדינוזאורים? למה כשכואב לנו אנחנו אומרים "איה"? ילדים שואלים, המומחה שלנו עונה
שלום אייל. זו שאלה מרתקת. קצת קשה לדעת מה גרם ליצורים הענקיים האלה להיעלם מהעולם. אולי הם לא באמת נכחדו, אלא פשוט משחקים במחבואים, והם רק מחכים שנמצא אותם מאחורי העץ בגינה של השכנים? טוב, כנראה שהדינוזאורים לא באמת משחקים במחבואים, אחרת הם מסתתרים מאחורי העץ ההוא כבר קרוב ל-65 מיליון שנה.
כן, הדינוזאורים האחרונים טיילו על כדור הארץ לפני מיליוני שנים, ויש לא מעט תיאוריות מעניינות לגבי סיבת היכחדותם. ישנם חוקרים שמאמינים כי הדינוזאורים נכחדו כתוצאה משינויי אקלים קיצוניים שהתקיימו בכדור הארץ. אחרים חושבים שהתפרצות געשית אדירה היא זו שהובילה לשינוי תנאי מחייתם של הדינוזאורים, וכתוצאה מכך - למותם.
ישנה תיאוריה שאומרת ששינויי האקלים הולידו עידן קרח בו מרבית כדור הארץ היה מכוסה בשלג וקרח; לדינוזאורים היה קשה מאוד למצוא מזון בתנאים האלה, ולאט לאט הם נעלמו מהעולם. קצת קשה לבדוק מה קרה לפני 65 מיליון שנה, כיוון שלא היינו שם כדי לראות מקרוב את התהליך. מה שידוע לנו הוא שבאותה התקופה אירע אסון אקולוגי שגרם למותם של 70 אחוזים ממיני בעלי החיים שחיו באותו הזמן על כדור הארץ. אבל מכל אותן תיאוריות, התיאוריה המקובלת ביותר היא התיאוריה של האסטרואיד.
חוקרים רבים מאמינים כי אסטרואיד ענק נפל מהשמים ופגע בכדור הארץ במקום שבו נמצא היום מפרץ מקסיקו. הפיצוץ העז גרם לחלקים גדולים מהקרקע לעוף לחלל ולחזור שוב לכדור הארץ - למעשה זה גרם לגשם מפחיד של סלעים לוהטים על פני כדור הארץ. התופעה המפחידה הזאת גרמה לשינויים רבים באטמוספרה שהובילו, ככל הנראה, להכחדה המאסיבית של רוב החיים על פני כדור הארץ. היחידים ששרדו היו אלה שחיו מתחת לאדמה, כמו למשל היונקים הראשונים והחרקים, שהפכו ליורשים הבלעדיים של כדור הארץ אחרי שהדינוזאורים נעלמו. מעניין, לא?

גיא גולדגרט שואל: למה כשכואב לנו אנחנו אומרים "איה"?
שלום גיא. שאלה טובה. אולי מי שעומד מאחורי המילה היא ילדה שקוראים לה איה, והיא החליטה שכדאי לה להגיד את השם שלה כדי שיבינו שכואב לה. טוב, אולי זה לא ממש נכון, אבל יש בזה קצת אמת. אנחנו אומרים "איה" או "אאוץ'" או "אחח" כשכואב לנו, כי זאת הדרך שלנו להודיע לסובבים שאנחנו חשים בכאב. אף אחד לא יודע לתת הסבר מדויק למה דווקא אלה הם הקולות שאנחנו משמיעים, אבל נעשו כמה ניסיונות להסביר את התופעה.
ההסבר הראשון קשור בילדות שלנו. כידוע לכם, תינוקות לא ממש יודעים לדבר. אז כשהם חווים כאב הם בדרך כלל מתחילים לעשות קולות מוזרים כדי להסביר לאמא שלהם שכואב להם. לפעמים, כשהכאב ממש חזק, התינוק מתחיל לבכות. שמתם לב כמה הצליל "איה" מזכיר קול של בכי? כאשר אנחנו גדלים
עם השנים השיטה הזאת הופכת לפשוטה ויעילה, וגם כשאנחנו כבר מספיק בוגרים כדי לתקשר במילים, אנחנו מעדיפים להגיד באופן אינסטינקטיבי את המילה "איה" כשאנחנו מקבלים מכה. זה די פשוט, נכון? כמובן שאין ממש מחקר שהצליח להוכיח את הסיבה לבחירה בצליל "איה", אבל רוב חוקרי ההתנהגות מאמינים שזו הסיבה.
השאלה היא למה כשאנחנו מבריאים, אנחנו לא אומרים צליל אחר. נגיד, "היא" - שזה ההפך מ"איה". למה אנחנו משמיעים צלילים רק כשכואב לנו? מה דעתכם? איזה צליל יכול להתאים למצב שבו המכה שקיבלנו כבר לא כל כך כואבת? יש לכם רעיונות?
שאלות מרתקות נוספות של ילדים ותשובות של המומחה שלנו – מדי שבוע ב"מעריב לילדים". לפרטים נוספים: 03-7642122.