ראשי » מעריב מגזינים » מעריב לנוער

הנוער העובד: מציאת עבודה בקיץ הקרוב

החופש הגדול כבר בפתח ועדיין לא מצאתם עבודה? נו, בשביל זה אנחנו כאן. קבלו את המדריך המלא שלנו: איך תחליטו איזו עבודה מתאימה לכם? כמה צריכים לשלם לכם ומהן הזכויות שמגיעות לכם? ומי מסלבריטאי ארצנו התחפש לזברה בעבודה? כסף כסף, בוא!

כ''נ טל אלקבץ | 20/6/2012 14:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עבודה לקיץ - עם כל הקושי שבלשמוע את צמד המילים הזה, מדובר במשהו שכולנו פשוט חייבים למצוא. נכון, לצאת לבלות עם חברים מהבוקר עד הערב או סתם להתבטל בבית זה קורץ בהרבה, אבל היי - מזומנים לא יקפצו לכיסים שלכם מעצמם, וחוץ מזה לא יזיק לכם לגלות קצת מוסר עבודה מגיל צעיר.

אבל כדי שלא תישארו לבד במערכה, קבלו את המדריך השלם שלנו למציאת עבודה: רעיונות למקומות בהם תוכלו לעבוד, הזכויות שלכם בתור בני נוער עובדים וכיצד תוכלו לעמוד עליהן, וגם בונוס נחמד בצורת כמה מפורסמים שמספרים היכן הם עבדו כשהיו בגילכם. מוכנים? קדימה לעבודה!
.
מעריב לנוער החדש. מסיבת קיץ מטורפת .
מכירות

מצד אחד, מכירה היא העבודה המועדפת על בני נוער רבים, ובצדק. תחום המכירות אינו כרוך בעבודה פיזית קשה, אלא בעיקר במתן שרות ללקוחות או מקסימום קיפול בגדים בחנות ממוזגת לצלילי שיר כלשהו.

אה, וכשאין לקוחות? אפשר לעשות מה שרוצים! שלא לדבר על נוהל האחוזים מהמכירות שנהוג בחלק מהחנויות... לכאורה, מדובר בעבודת החלומות. מצד שני, אם מכניסים למשוואה את הלקוח הישראלי, הדרישה

המעטה לבני נוער בתחום והאחריות על ניקיון וסדר בחנות, כל הסיפור הופך פתאום למסובך הרבה יותר.

אם התקבלתם לעבוד במכירות - כל הכבוד, אבל זכרו שלמשרה הזו יש ביקוש גבוה והיצע נמוך. אם אתם סבלנים, מסבירי פנים, בעלי כושר התבטאות טוב בעל פה ויכולת בהעברת מוצרים בקופה (יכולת נדירה במיוחד), אתם מוזמנים לנסות להתנפל על משרת החלומות של כל נער ממוצע. בהצלחה עם זה...

.
אין ספק, עבודה חלומית. אבל בהצלחה עם הקונה הישראלי... .
הוראה והדרכה

שני התחומים הללו ידרשו מכם סבלנות רבה שכן מדובר בעבודה עם ילדים. חוץ מזה, הם די שונים אחד מהשני. הוראה פרטית תדרוש מכם ידע בסיסי במקצועות השונים של בית הספר היסודי (ידע שאותו רכשתם בעבר, אבל, מה לעשות, שכחתם), סבלנות רבה ויכולת להסביר לילד בכיתה ב' למה שתיים כפול שש אינם 26.

גם השכר בדרך כלל גבוה יותר משכר המינימום. הוראה מסוג אחר היא בחוג לילדים במתנ"ס, לדוגמה, שם תוכלו להשתלב כמדריכים או כעוזרי מדריכים, למרות שבדרך כלל נדרשים הכשרה או ניסיון כלשהו בתחום.

הדרכה תהיה קלילה יותר, תתקיים בדרך כלל בקייטנות קיץ בבית הספר היסודי ותסתכם בצפייה בסרט ("שרק 3" שליטה!!!), שוק קח-תן (לא תאמינו איזו התלהבות יש לילדים מהיום הזה!) ויום בריכה (מה שלא יהיה, אל תיכנסו לבריכה - הצבע הצהוב זה לא כלור...). לא מסובך יותר מדי ואולי אפילו תיהנו בדרך.

SXC
זה מה שמחכה לכם, אם אתם רוצים...יום כיף בבריכה SXC
בייביסיטר

העולם נחלק לשניים: אנשים שהאסוציאציה הראשונה שתעלה בראשם אם ישמעו את המילה "ילדים" היא השילוב בין נזלת מרוחה ופיפי במכנסיים, ואנשים שמיד יקשרו את המילה למלאכים קטנים שיכולים לגרום רק לאושר צרוף.

אם חשבתם שעבודתו של בייביסיטר מסתכמת בלזלול קערת פופקורן בזמן שהוא צופה בטלוויזיה - אתם טועים. בתסריט הוורוד, הבייביסיטר הממוצע מגיע לביתם של הלקוחות, מחליף מילה עם ההורים, צופה עם הילדים ב"בובספוג", סיפור לפני השינה, פיפי ולישון.

אבל במציאות העגומה, לאחר שהוא מחליף מילה עם ההורים נכנס הבייביסיטר בעל כורחו לגיהינום פרטי. לאחר שהזאטוטים מתעייפים מלקפוץ על המיטה, לקרוע את הבגדים ולזרוק את התינוק מהחלון (אולי ההורים לא ישימו לב? הוא הרי קטן כל כך...), מגיעה השעה המיוחלת שבה הם מתעייפים ומחליטים להיכנס למיטה, אלא שחמש דקות לאחר מכן מתחילות היללות המקוטעות שהמסר הכללי שלהן הוא: "אני רוצה את אימא ועכשיו!!!".

עד שסיימתם להרגיע אותם ההורים כבר חוזרים הביתה ("למה הילדים בוכים?" - פדיחה) ואתם חוזרים הביתה עם 50 שקל בכיסכם (במקרה הטוב) וכאב גדול בראשכם. בקיצור, לא קל.

שאטרסטוק
למה הוא בוכה? שאטרסטוק
מזון ומסעדנות

כל המשרות שקשורות לתחום המסעדנות והמזון דורשות תודעת שירות גבוהה, יכולת תפקוד במצבי לחץ, והשכר שלהן הוא בדרך כלל שכר מינימום. ייתכן גם שכעובדים במסעדה מסוימת תתנסו בכל התפקידים לרבות בישול, שטיפת כלים, עבודה בדלפק ומלצרות.

המעסיקה המרכזית בתחום היא רשת "מקדונלד'ס" שמקבלת עובדים מגיל 16 וכרשת מסעדות נוטה לשמור על זכויותיהם. אם אתם מחפשים עבודה כמלצרים זכרו שהעבודה דורשת עמידה ממושכת על הרגליים ותזוזה רבה, סחיבת דברים כבדים, עבודה עם קופה רושמת ויכולת לזכור פרטים לא חשובים כמו עובי חיתוך הסלט או הגשת הקפה במאג ולא בכוס (זה באמת משנה?!).

אה, ובנוסף לכל אלה, אתם צריכים להיות תמיד עם חיוך על הפנים... חשוב לשים לב לשני דברים: 1. חלק מהמסעדות אינן משלמות שכר מעבר לטיפים ובכך פוגעות בזכויותיכם - בררו זאת לפני שאתם מתחילים לעבוד. 2. אחרי שתראו כיצד מכינים מזון בחלק מהמסעדות ורשתות המזון בארץ, לא בטוח שתחזרו לאכול ג'אנק פוד...

צילום: גטי אימג'ס
אחרי שתראו, לא בטוח שתרצו לאכול...עסקי המסעדנות צילום: גטי אימג'ס
סקרים טלפוניים

עבודה בסקרים טלפונים תספק לכם שלל רגעים מצחיקים ומשעשעים (קצת כמו מתיחות טלפוניות) מכיוון שסטטיסטית, בשלב כלשהו תיפלו על איזה זקן חביב שישמח לנהל אתכם שיחה ארוכה מתובלת בשגיאות בנוגע לדעתו על העניין שאתם סוקרים, אבל מצד שני, כל העסק עלול להפוך בשלב מסוים למשעמם ביותר.

נכון, לשבת בחדר גדול וממוזג ולשאול אנשים רנדומאליים שאלות מטופשות - אין יותר כיף מזה, ואפילו השכר משתלם! אבל במשך כמה זמן, לכל הרוחות, אפשר לשבת ולנסות לתחקר אנשים שרק שומעים את המשפט "תוכל/י לענות לי על סקר קצר?" ומיד הופכים לאנשים הכי עסוקים בעולם? וכמה זמן כבר אפשר להמתין על הקו בזמן שגילה מרחובות מתחבטת אם היא רק "מרוצה" או אולי דווקא "מרוצה ביותר"? בקיצור, מדובר בעבודה שווה, אבל כזו שהופכת לאחר תקופה למשעממת ומאוסה ולכן אינה מתאימה לאנשים בעלי פתיל קצר.

מתוך ''טלפון''
היא לא מחכה לכם ליד הטלפון. זקן חביב. כן...ליידי גאגא מתוך ''טלפון''
ושלא יעבדו עליכם!

כדי שתהיו מודעים, לא שכחנו להוסיף את תמציתו של חוק עבודת הנוער שנועד להבטיח את זכויותיכם כבני נוער עובדים (תנאי ההעסקה במלואם מופיעים באתר שירות התעסוקה).

החוק שם במרכזו את בני הנוער וקובע הוראות ברורות לגבי שעות עבודתכם ושעות המנוחה שלכם, הוראות הבאות לשמור על בריאותכם, חינוככם ובטיחותכם. העסקת בני נוער מותרת מגיל 15, ובחופשות הקיץ מגיל 14.

לא ניתן להעסיק נערים בעבודות מסוכנות מסוימות גם אם מלאו להם 15 שנה. מותר להעסיק בני נוער לכל היותר שמונה שעות ביום, עד 40 שעות בשבוע ו-173 שעות בחודש, בסך הכול. נערים מעל לגיל 16 ניתן להעסיק עד תשע שעות ביום, אך למרות זאת לא ניתן להעסיקם למעלה מ-40 שעות בשבוע או 173 שעות בחודש.

אין להעסיק בני נוער בגילאים 14-16 בין השעות 8:00-20:00 ובגילאים 16-18 בין השעות 6:00-22:00. אסור להעסיק נער ביום המנוחה השבועי שלו. לאחר שש שעות של עבודה על המעסיק לתת לכם 45 דקות של הפסקה, מהן לפחות חצי שעה רצופה, כאשר ההפסקה הינה על חשבונכם.

על המעסיק לשלם לכם החזרי נסיעות של עד 23.70 שקל ליום, באם יש צורך. אין דבר כזה "תקופת התלמדות" או "תקופת ניסיון" ללא תשלום - על המעסיק לשלם לכם בעבור כל שעת עבודה וגם עבור ימי הכנה וישיבות עבודה, ואסור לו להוריד לכם מיסים.

אתם לא לבד

יש גם מי שדואג שישמרו על זכויותיכם: רגע לפני שהחופש הגדול מתחיל, יזם חבר הכנסת אורי אריאל הצעת חוק חדשה העוסקת בייעול האכיפה על המעסיקים בני נוער באופן לא חוקי בחופש הגדול.

הרעיון, לדבריו, נולד בעקבות תלונות חוזרות ונשנות מצד בני נוער והוריהם: "למרות אכיפת חוק עבודת נוער והקנסות הרבים שמעניקים אנשי החוק, ממשיכים המעסיקים לצפצף על החוק ולהעסיק את בני הנוער בתנאי ניצול ואף תוך סיכון בריאותם ושלומם", הוא מספר לנו. "מבחינת מעסיקים רבים הענישה הקיימת היום בחוק היא זניחה לעומת הרווח בהעסקת בני נוער בעלות נמוכה ותוך ניצולם".

מה עמדותיהן של הכנסת והממשלה בעניין החוק?
"לשמחתי החוק עבר בקריאה ראשונה בתמיכת הממשלה והכנסת, ללא מתנגדים. כעת הוא עומד בפני הישורת האחרונה לקריאה שנייה ושלישית ובימים הקרובים נכין אותו בשיתוף משרד המשפטים לאישור בוועדה ומיד לאחר מכן במליאת הכנסת. אני מקווה שנעמוד בלוחות הזמנים כך שהחוק ייכנס לתוקפו כבר לפני ה-1 ליולי השנה".

בני נוער רבים מודעים לכך שמנצלים אותם ובכל זאת ממשיכים לעבוד כי הם זקוקים לכסף. על פי החוק החדש, אם מישהו מעסיק נערים בשעות הלילה מתוך הסכמה, בכל זאת יכולים לעצור אותו ולהפסיק את עבודת הנער, כך שבמובנים מסוימים החוק אולי פוגע בנוער.
"לא לחינם קבע החוק כי עד גיל 18 יש אחריות להורים על ילדיהם. אלו שנים בהן הנוער מורד לא מעט ומותח גבולות, לעתים תוך סיכון עצמו. בני נוער רבים מחכים לקיץ על מנת להרוויח כסף ולעתים לטובת המטרה הם מוכנים להכניס את עצמם למצבים בהם הם מנוצלים ואף מסכנים את בריאותם, כמובן בשיקול דעת מוטעה.

"לצורך כך המחוקק קבע כללים ברורים שמטרתם להגן על שלומם ובריאותם של בני הנוער. נכון אולי שמבחינת בני הנוער זה לעתים יכול לפגוע בעבודה שהשיגו, אבל השיקול של טובתם ושלומם גובר".

כבר כיום ישנן תקנות מחמירות כלפי מעסיקים שמנצלים בני נוער. למה אתה חושב שדווקא הצעת
החוק הזו תצליח להרתיע את המעסיקים? מה שונה בה?
"החוק במתכונתו הנוכחית אכן מאפשר הטלת סנקציות פליליות וקנסות, אך בעצם לא מספק אמצעים שבעזרתם ניתן יהיה למנוע מהמעביד להמשיך ולהעסיק תוך ניצול. הצעת החוק הנוכחית מאפשרת לפקחים להוציא לבעל עסק צו משפטי מבית המשפט שיורה על הפסקת העבודה ובמקביל לגבות ממנו ערובה כספית גבוהה שתחולט (תילקח כקנס על העבירה – ט.א.) במידה והוא ייתפס מפר את הוראות הצו. במצב כזה בעל העסק יחשוב פעמיים אם להמשיך להפר את החוק".

החשש הגדול ביותר של בני נוער, ובעצם של כל עובד, הוא שאם יתלוננו על המעסיק שלהם יאבדו את עבודתם. מה אתה יכול לענות לנער שמרגיש שמנצלים אותו, אבל מעדיף להמשיך לעבוד בתנאי ניצול כדי לא לאבד את עבודתו?
"אני קורא לכל בני הנוער שמרגישים שמנצלים אותם לא לשתוק ולהתלונן. ברור מעל לכל ספק ששתיקה כזאת מעניקה הכשר לאותו בעל עסק עבריין להמשיך במעשיו ובעצם לפגוע בבני נוער אחרים. יש גופים ועמותות רבות שמסייעים ומעניקים ייעוץ לבני הנוער בקיץ, ואני מפציר בכל אלו שמנוצלים ומועסקים בניגוד לחוק לפנות ולהתלונן. רק כך, יחד עם שיתוף הפעולה שלכם ושל גורמי האכיפה, נצליח להקטין את התופעה ואולי גם למגר אותה".

SXC
ואל תשכחו גם לעשות חיים. חופש נעים... SXC
איפה עבד אורי חזקיה?

מהי העבודה ההזויה ביותר שעבדת בה?
"לפני שהתגייסתי לצבא עבדתי בסופרפארם. הייתי צריך ללבוש את הז'קט הכחול הזה עם הכריות ולסדר קרמים וטמפונים על מדפים. לא משהו שיוצא לי לעשות ביום יום...".

מהו פרק הזמן הקצר ביותר שהחזקת בעבודה מסוימת?
"עבדתי בסופר מתחת לבית במשך שלוש שעות - עזרתי להם בספירת המלאי השנתית. כיום אני מבלה בקושי שלוש שניות בסופר, אין לי כוח לכל העגלות והשקיות. מאוחר בלילה אני בדרך כלל מצטער שהברזתי מהקניות, אז אני עושה לעצמי ספירת מלאי משלי ומנסה למצוא תוספת לקופסת הטונה שמצאתי בבפנים של הארון".

מה עשית עם הכסף שהרווחת?
"עם הכסף שחסכתי בעבודות הקיץ בתקופת בית הספר קניתי לי טלוויזיה קטנה וחמודה. עד היום אני שומר עליה. לא עובר לפלזמה ויתהפך העולם!".

האם באיזה שהוא שלב הרגשת מנוצל, כמו שקורה לבני נוער רבים שעובדים בקיץ?
"מעולם לא הרגשתי מנוצל בעבודה, אולי קצת מסונג'ר. ממליץ לכולם לעקוב אחרי מה שמגיע לכם - כל שקל מקדם אתכם לעוד אינץ' בטלוויזיה החדשה. אני הגעתי ל 14 אינץ'. תבינו לבד כמה הרווחתי פעם...".

צילום: רענן כהן
שומר על הטלויזיה עד היום. אורי חזקיה צילום: רענן כהן
שרי שמחוב

מהי העבודה ההזויה ביותר שעבדת בה?
"איפרו וחיפשו אותי לזברה יחד עם עוד קבוצת שחקנים והייתי צריכה לגלם זברה באחד המוזיאונים. זה היה קצת מוזר אבל נורא משעשע וחוויתי".

מהו פרק הזמן הקצר ביותר שהחזקת בעבודה מסוימת?
"עבדתי בקייטרינג באולם אירועים והאחראים שם התייחסו בצורה מזלזלת לעובדים, ולכן אחרי האירוע הראשון החלטתי לא להמשיך".

מה עשית עם הכסף שהרווחת?
"חסכתי ללימודים בווינגייט וכדי לקנות ציוד להתאמן איתו בהתעמלות אמנותית. אני חושבת שהדבר הכי חכם לעתיד זה להשקיע בלימודים".

האם באיזה שהוא שלב הרגשת מנוצלת, כמו שקורה לבני נוער רבים שעובדים בקיץ?
"בעבודות שלי בעולם הבמה היו הרבה מקרים שהרגשתי שניצלו אותי בכך שהבטיחו לי הבטחות ולא קיימו. אחרי כל הדברים האלו צריך לדעת לבקש את מה שמגיע לך בלי לפחד מהמעסיק, ואם עדיין מרגישים שאין שינוי, אסור להישאר במקום שמנצל אותך".


ערן טרטקובסקי

מהי העבודה ההזויה ביותר שעבדת בה?
"הייתי שומר לילה בגן החיות בחיפה. במשך כל הלילה הייתי מסתובב בין הכלובים, מוודא שהכל בסדר עם החיות ובודק שאין פרצות בגדרות שמקיפות את גן החיות. אין כמו שיחה אישית עם טיגריס בארבע לפנות בוקר...".

מהו פרק הזמן הקצר ביותר שהחזקת בעבודה מסוימת?
"יומיים בבית קפה בנהריה בגיל 16. בערב הראשון הבחנתי שאחראי המשמרת מטריד בנות צעירות שיושבות בבית הקפה. בערב השני הערתי לו והוא התחיל להתנכל לי. בסוף המשמרת הודעתי למנהל שאני מתפטר בגלל ההטרדות של אחראי המשמרת ללקוחות וההתנכלות שלו כלפי. למחרת הוא התקשר לספר לי שהוא פיטר את אחראי המשמרת ושלח לי צ'ק של 500 שקל כפיצוי".

אילו דברים הרווחת בעבודה חוץ מכסף?
"הרווחתי את ההבנה שלכל דבר שקונים בחיים יש מחיר של עבודה קשה. מאז הפסקתי לבזבז כסף על דברים לא חשובים".

צילום: מוטי לבטון
הולם אותך שחור לבן. שרי שמחוב צילום: מוטי לבטון
חן אהרוני מלצר מזמר

מהי העבודה ההזויה ביותר שעבדת בה?
"מגיל 15 וחצי עד 17 עבדתי באולם אירועים בראשון לציון כמלצר מזמר".

מה עשית עם הכסף שהרווחת?
"חסכתי. כשקיבלתי את הצ'ק הראשון הלכתי עם אמא שלי לבנק ופתחנו חשבון. בכל חודש הייתי סוגר חצי מהמשכורת בחיסכון וחצי בעובר ושב".

האם באיזה שהוא שלב הרגשת מנוצל, כמו שקורה לבני נוער רבים שעובדים בקיץ?
"לא. בכל פעם שרציתי משהו או שמשהו הפריע לי הייתי אומר. דאגו לי לארוחות, שעות עבודה ומשכורות בזמן. אני מאמין שאם דברים לא עובדים בדיבורים, אז זה לא יחזיק לטווח הארוך וצריך לחתוך. לשמחתי נפלתי על מעסיקים ישרים".

אילו דברים הרווחת בעבודה חוץ מכסף?
"בטחון עצמי, חברים, התמקצעות בשירה בכל התנאים האפשריים, והכי חשוב – ההבנה שמלצרות היא לא הצד החזק שלי...".


סופי קרבצקי

מהי העבודה ההזויה ביותר שעבדת בה?
"העבודה הכי הזויה בעיני הייתה המלצרות בחופי תל אביב - זה ממש קשה והיום לא הייתי עושה את זה בחיים. אז גם לא פחדתי מכלום, לא הדאיג אותי לחזור הביתה לבד באמצע הלילה - רק רציתי לעבוד ולהרוויח".

מהו פרק הזמן הקצר ביותר שהחזקת בעבודה מסוימת?
"בדרך כלל הייתי מחזיקה בעבודות תקופות ארוכות ולא הייתי מתפטרת, אלא אם היה לי ממש רע, אבל פעם ניסיתי טלמרקטינג, וזה היה סיוט! אנשים לא רצו לקנות ולא הצלחתי לשכנע אותם. פשוט קמתי באמצע המשמרת הראשונה ואמרתי לבוס שזה לא בשבילי".

מה עשית עם הכסף שהרווחת?
"הייתי מרוויחה בחודש בערך 800 שקל שהייתי מוציאה על בגדים ובילויים. כבר מגיל 16 לא הייתי צריכה לבקש כסף מההורים, חוץ ממקרים בודדים".

אילו דברים הרווחת בעבודה חוץ מכסף?
"כשאתה מרוויח כסף בזכות עצמך יש לזה יתרונות – אתה מסגל לעצמך מוסר עבודה גבוה וגם הופך להיות אחראי יותר. זו גאווה לעבוד בשביל הכסף שלך".

צילום: דוד וינוקר
חן אהרוני. מלצר מזמר צילום: דוד וינוקר
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מעריב לנוער

מעריב לנוער

שבועון הצעירים הפופולרי מגיש כתבות ומדורים בנושאי אהבה ראשונה, בידור, אופנה, רכילות, ייעוץ של פסיכולוג וכמובן, "על בנים ועל בנות". להזמנת גיליון היכרות מתנה ללא התחייבות, חייגו  03-7642122 . להזמנת מנוי למגזין מעריב לנוער, לחצו כאן