הכו את המומחה!
למה אין אבטיחים בחורף? איך מייבשים פירות? למה השיער מלבין כשמזדקנים? הילדים שואלים, המומחה שלנו עונה
היי ערן, שאלה מעניינת! הסיבה שאין אבטיחים בחורף זה מפני שאבטיחים, בניגוד לתפוזים, לא אוהבים לצאת החוצה עם מטרייה ולכן הם מעדיפים לגדול רק בקיץ. אוקיי, אולי זה לא ממש קשור למטרייה ולגשם, אבל זה באמת נכון שאבטיחים פחות אוהבים את החורף. לכל צמח בעולם, ירק או פרי, יש את התנאים המועדפים עליו. יש פירות שטמפרטורות נמוכות מקשות על תהליכי ההתפתחות והגדילה שלהם. מצד שני, יש צמחים שהטמפרטורות הגבוהות של הקיץ מפריעות להם. לכל פרי יש את תנאי האקלים המועדפים עליו.
זו הסיבה שיש צמחים שלעולם לא יגדלו אצלנו בארץ באופן טבעי - הטמפרטורות כאן יחסית גבוהות במשך רוב השנה. רגע, למה הכוונה ב״באופן טבעי״ אתם שואלים? שאלה מצוינת. בעבר, גידול ירק או פרי מסוים היה רלוונטי רק למקום הגיאוגרפי אליו הם רגילים. כלומר, אם הייתם חקלאים בארץ ישראל בתקופות העתיקות יותר סביר להניח שהייתם נמנעים מלנסות לגדל פירות טרופיים. מצד שני, חקלאים מדרום אמריקה כנראה לא היו מצליחים לגדל פירות הדר באותו אופן שאתם הייתם מצליחים.
לכן כל פרי היה גדל רק בסביבת הנוחות שלו וכדי להשיג פרי טרופי הייתם צריכים לנדוד לארצות רחוקות. היום המצב קצת שונה. המדע גילה דרכים "לעבוד על הטבע" וליצור סביבות מיוחדות שיש בהן אקלים מלאכותי. כך למשל מצליחים היום לגדל תפוזים בכל ימות השנה ולא רק בחורף. בתנאים מלאכותיים אלה מצליחים לגדל המון סוגים של פירות וירקות. התהליך עצמו אינו זול, ולפעמים עלינו לשלם את המחיר כשאנחנו מתעקשים להשיג פרי שאינו בעונה וגדל בתנאי מעבדה.

הילה מרמת גן שואל: איך מייבשים פירות (למשל צימוקים)?
היי הילה, שאלת שאלה מצומקת! זאת אומרת, מצוינת! ישנן כמה דרכים לייבש פירות. האחת היא לתת להם להשאיר את היד זמן רב באוויר ולא להחזיר לחיצת יד וכך ״לייבש אותם״. טוב, אולי לא לזה התכוונת, אבל האמת היא שיש כמה דרכים הרבה יותר פשוטות ותוכלו לעשות זאת גם בבית!
ייבוש פירות הוא דבר שנהוג כבר שנים רבות. למעשה, כבר בתקופה העתיקה נהגו לייבש פירות במטרה לשמר אותם. פירות יבשים נשמרים לאורך זמן רב יותר ואינם מתקלקלים במהירות, כיוון שתהליך הייבוש מוציא מהם את המים, וללא מים תהליכים רבים המובילים לריקבון לא יכולים להתקיים. בעבר הרחוק מאוד נהגו לייבש דברי מזון בעזרת השמש. כן, פשוט הניחו את הענבים, התאנים או המשמשים באזור עם אור שמש ישיר
שיטה זו הייתה נהוגה בעיקר במדינות בהן מזג האוויר היה יבש ושמשי. במקומות בהם לא היה הרבה אור שמש נהגו להשתמש באש כדי ליצור חום. בשיטה זו הפירות לא נחשפים באופן ישיר לאש אלא רק לחום שהיא מפיקה. לתהליך זה קוראים עישון, והוא נהוג גם בייבוש בשר ושאר דברי מזון שאי אפשר לייבש בשמש מחשש שירקבו או יתעפשו. השיטה השלישית, הנפוצה ביותר כיום, היא שיטת החימום בתנור. מפעלים גדולים, שמייצרים המון פירות יבשים לצורך שיווק, לא יכולים להרשות לעצמם לחכות זמן רב לפירות שיתייבשו בשמש או להשתמש בשיטות חימום ישנות כמו אש, לכן הן משתמשות בתנורים לייבוש הפירות.

שובל מפתח תקווה שואלת: למה השיער מלבין כשמזדקנים?
היי שובל, שאלה מעולה. הסיבה לכך מתחילה ברגע שבו אומרים לך שאתה מזדקן. כבר אז אתה מרגיש שמישהו הלבין את פניך, ובדרך גם עשה משהו לשערות שלך. סתם, סתם, האמת היא שזה ממש לא קשור להלבנת פני חבריך ברבים. זה קשור יותר לעובדה שבמהלך חיינו הגוף הולך ונשחק ובשלב מסוים, מערכות רבות בגוף שלנו מפסיקות לתפקד או פשוט מתפקדות בצורה פחות טובה. אחד המנגנונים שנועדו להגנה על גופינו הוא מנגנון הפיגמנטציה. מה זה השם הארוך והמסובך הזה? שאלה טובה.
ובכן, בתוך העור שלנו ישנם רכיבים מיוחדים שנקראים פיגמנטים. תפקידם של הפיגמנטים הוא לצבוע את תאי העור בצבע. ככל שהפיגמנט צובע יותר את העור, כך העור שלנו מוגן יותר מפני קרינת השמש. זו הסיבה שבאזורים שטופי שמש בעולם חיים בדרך כלל אנשים כהי עור, ובאזורים בהם השמש יוצאת מבעד לעננים לעתים רחוקות, חיים בדרך כלל אנשים בהירי עור.
הפיגמנטים אחראים גם על צבע השיער שלנו וצבע העיניים. כשאנחנו מתבגרים הפיגמנטים שלנו קצת נשחקים ומתחילים לעשות את העבודה שלהם בצורה קצת פחות טובה. זו הסיבה ששיער הזקנה שלנו נהיה לבן וחיוור. אגב, זו גם הסיבה שאצל זקנים רבים מופיעים פתאום כתמים כהים על העור: מכיוון שהפיגמנטים עייפים ומבולבלים, הם מתחילים לעבוד בצורה קצת משונה וצובעים באופן מוגזם חלקים מסוימים בעור, בעוד מקומות אחרים נשארים לא צבועים בכלל. מעניין, נכון?
שאלות מרתקות נוספות של ילדים ותשובות של המומחה שלנו – מדי שבוע ב"מעריב לילדים". לפרטים נוספים: 03-7642122
