13 עובדות ומיתוסים
על בקיעת השיניים
בדרך כלל זה כואב, לעתים גם פוגע בתיאבון, אבל לא גורם לנזלת ושיעול. כך או כך, עיסוי בהחלט עשוי לעזור

הנה כל האמת וגם כמה אגדות אורבניות שנרקמו במהלך השנים סביב נושא בקיעת השיניים. מפרטים, מאשרים ומפריכים: ד"ר יוסי לקס, מנהל המרכז לבריאות הילד ברמת אביב ג', שירותי בריאות כללית מחוז תל אביב-יפו, וטל קבסה, מומחית בטיפול בתינוקות וילדים בגישות משולבות ומייסדת mamay, מרכז לרפואת ילדים משולבת וטיפת חלב פרטית.
1. קיימת חוקיות בסדר בקיעת השיניים - נכון. ד"ר לקס: "בדרך כלל שתי החותכות התחתונות בוקעות ראשונות בזו אחר זו. אחריהן בוקעות שתי החותכות העליונות, ובהמשך בוקעות יתר השיניים על פי רוב בזוגות (כלומר זו אחר זו) מכיוון מרכז הפה לצדדים. הסדר הזה חשוב, כי הוא מאפשר להורים לדעת/לנחש את מקום הבקיעה הבא".
2. תהליך בקיעת השיניים מלווה בהכרח בכאב - לא נכון. ד"ר לקס: "יש ילדים שבקיעת השיניים עוברת עליהם בקלות רבה עד כדי כך שהם לא חשים בה, ויש ילדים שסובלים ממנה. ואולם, בקיעה כואבת של השיניים הראשונות אינה מעידה על התהליך כולו.
"ייתכן שילד שסבל מאוד מבקיעתן של השיניים הראשונות יעבור בקלות יחסית את בקיעת יתר השיניים, ולהפך. מכל מקום, הכאב מתחיל יומיים-שלושה לפני הבקיעה ומסתיים ביום הבקיעה".
3. תהליך בקיעת השיניים מלווה בחום - לא בהכרח. ד"ר לקס: "על פי כל העבודות האחרונות ברור היום כי תהליך בקיעת השיניים אינו מלווה בחום גבוה, אך תיתכן עלייה קלה בחומו הרגיל של הילד ביום בקיעת השן או יום קודם לכן. חום זה אמור לרדת עם בקיעת השן, ולכן חום גבוה הנמשך מעבר ליממה אינו קשור לבקיעת השיניים, ויש לטפל בו כמו בכל מחלת חום אחרת".
4. תהליך בקיעת השיניים מלווה בנזלת, שיעול, הקאות, צרידות, דלקת עיניים והתעטשות - לא נכון. ד"ר לקס: "כל הסימפטומים הללו נבדקו ולא נמצאו קשורים לבקיעת שיניים".
5. תהליך הבקיעה עשוי להיות מלווה בשינוי בהרגלי היציאות - כן ולא. קבסה: "ייתכן שינוי בהרגלי היציאות של התינוקות - מצד אחד ייתכנו שלשולים, מצד שני עצירות, בעיקר משום שבעת בקיעת שיניים תינוקות מגלים חוסר תיאבון וקושי לאכול.
"לרוב, אין מקום לדאגה. לאחר בקיעת השן הילד חוזר לעצמו ומשלים את החסר. ועם זאת, בימים שבהם תיאבונו ירוד, חשוב להציע לו מספיק נוזלים". ד"ר לקס: "שלשולים ועצירות הם עוד פרמטר שנבדק במסגרת העבודות האחרונות, וכמו כל המיתוסים האחרים, גם הם לא נמצאו קשורים לבקיעת שיניים".
6. בקיעת השיניים מלווה בריור מרובה - נכון. ד"ר לקס: "ריור מרובה הוא אחד הסימנים המובהקים של בקיעת שיניים, שיכול אף לגרום לתפרחת באיזור הסנטר".
7. תינוק שבוקעות לו שיניים עלול להפגין חוסר שקט וירבה לשפשף את אוזניו - נכון. ד"ר לקס: "ידוע היום כי בקיעת שיניים קשורה בתופעות שונות ובהן בכי, אי שקט, עצבנות ורגזנות, שפשוף הפה והחניכיים, התעוררויות תכופות יותר במהלך הלילה, ירידה בתיאבון ושפשוף האוזניים בשל קרבתן למקום הכאב".
8. עיסוי החניכיים של התינוק היא דרך יעילה להקל על הכאב - נכון. ד"ר לקס: "עיסוי מקל על לחץ הריריות. חשוב רק לשטוף היטב את הידיים לפני שניגשים למלאכה, ולבצע את העיסוי במשך מספר דקות בתנועות סיבוביות רכות הלוך ושוב. גם התינוקות עצמם מרבים בתקופה זו להתעסק עם החניכיים, וצריך לאפשר להם להכניס את היד לפה כי זו דרכם להרגיע את האיזור.
"אפשר לבצע את העיסוי בעזרת מטלית נקייה וקרה, ששהתה מספר דקות בפריזר. הנחת מטלית קרה על מקום נפוח וכואב מקילה מאוד על הנפיחות והבצקת ואף מצמצמת אותן. ואולם, לא מומלץ להשתמש במטלית הקרה באופן שוטף, אלא רק במקרים שהתינוק סובל מאוד".
9. מותר לתת לתינוק שסובל מבקיעת שיניים משכך כאבים - נכון. ד"ר לקס: "בתנאי שהתכשיר מותאם לגיל והשימוש בו מוגבל. קיימים בשוק משככי כאבים כמו אקמול ונורופן לילדים (החל מגיל חצי שנה), שפועלים במהירות וביעילות להפגת הכאב, אך מומלץ להתייעץ עם רופא לפני שנותנים אותם.
"קיימים גם תכשירי מריחה המבוססים על חומרים מאלחשים שמקילים ומרגיעים. מורחים אותם עם אצבע (שטופה היטב) על איזור הבקיעה, בו יש מעט נפיחות, או על האיזור שאנחנו מנחשים (על פי סדר הבקיעה) שהוא המטריד והכואב. מאחר שתינוקות עשויים לבלוע מעט מהתכשיר ולאלחש גם את הלוע, ההמלצה היא לא לעשות בתכשיר שימוש קבוע אלא רק בימים קריטיים".
קבסה:
10. נשכנים עשויים לסייע ולהקל את הכאב - נכון. קבסה: "נשכנים העשויים גומי ומתאפיינים ברכות ואלסטיות עשויים לשכך את הלחץ, שוחקים מעט את הרירית וכך מקילים על השן לבקוע".
11. כדאי לקרר את הנשכנים לפני שנותנים אותם לילד - כן ולא. קבסה: "כן, מאחר שתהליך בקיעת השיניים מלווה בנפיחות, נשכנים קרים וקשיחים יכולים לסייע". ד"ר לקס: "לא, כי הקירור מקשיח את הנשכן ופוגע באלסטיות. חשוב לבחור מוצר איכותי שעמד בכל התקנים ואין סיכוי שהוא יתפרק בתוך הפה".
12. מאכלים קרים מפיגים את הכאב - תלוי בגיל הילד. ד"ר לקס: "נכון שמזון קר מפיג קצת את הכאב, אבל הוא לא רלוונטי לתינוקות בני מספר חודשים. מעבר לכך, המזון לא שוהה מספיק זמן בפה כדי להקל על החניכיים, כפי שעושה המטלית הקטנה מהפריזר. עם זאת, החל מגיל שנה וחצי אפשר לתת לפעוט מאכלים קרים כמו יוגורט ואפילו ארטיק, שעשויים להרגיע את המקום, ולא פחות חשוב - יסיחו את דעתו".
13. צריך להתחיל לצחצח כבר עם בקיעת השן הראשונה - נכון. ד"ר אביטל מתן, מומחה לשיקום הפה ומשנה למנכ"ל מכבידנט: "אפשר לעשות זאת בעזרת פד גאזה חד פעמי או באמצעות אצבעון ייעודי רב פעמי (הניתן לרכישה בכל בית מרקחת), או באמצעות מברשת שיניים רכה וקטנה. מומלץ ואף רצוי לצחצח את השיניים הקטנות פעמיים ביום. אביזר הניקוי צריך להיות רך, נקי ונטול משחה. משחת שיניים, גם כשהיא מיועדת לילדים, מומלצת רק מגיל שנתיים ואילך".