נעלי המכשפות

המעצבת ענבר יוסיפון מציגה עיצובים יוצאי דופן של נעליים שמתנגדות לחוקי האסתטיקה הנשיים הקלאסיים ומייצרות אסתטיקה חלופית וחתרנית. אסתטיקת שוליים

עיצוב
nrg מעריב | 13/12/2009 16:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ענבר יוסיפון - עיצובים יוצאי דופן של נעליים
ענבר יוסיפון - עיצובים יוצאי דופן של נעליים  צילום: קית גלסמן
ענבר יוסיפון, מעצבת מותג הנעליים "שומייקר" - בית עיצוב צעיר לנעלי נשים בעבודת יד, מציגה בימים אלה פרויקט מיוחד הקרוי "אודות נעלי המכשפות". ענבר, בוגרת תואר שני בעיצוב תעשייתי, מציגה את עבודה ייחודית זו במסגרת תערוכת עבודות גמר של בוגרי "בצלאל" מצטיינים בשם "בהילוך שני 2009".

לדבריה, ההשראה לפרויקט הגיעה ממחלות מסתוריות, גלדים שהתפתחו, מוטציות ועיוותים גנטיים ועל כך שמו - "שבת המכשפות - קרעים, חרכים ושאריות". היא מספרת כי "כאשר חקרתי
את מושג ה'מכשפה' במהלך סמסטר א', הבחנתי בשני רובדי משמעות מקבילים ונבדלים זה מזה. ראשית, המכשפה מייצגת נשיות חזקה, עוצמתית, שאינה הולכת בתלם, בתוך עולם הנשלט על ידי גברים; רובד נוסף שהמכשפה מקושרת אליו הינו העולם הקסום, הלא רציונלי, עולם הנמצא על קו התפר בין הדמיון, העל-חושי והאמוני לבין המציאות הנתפסת בחושים. כמובן ששני הרבדים אינם מנותקים זה מזה: הרציונליות נחשבת בתרבות שלנו למאפיין גברי, בעוד הדמיון והאמוציות משויכים למין הנשי".
 
ענבר יוסיפון - עיצובים יוצאי דופן של נעליים
ענבר יוסיפון - עיצובים יוצאי דופן של נעליים  צילום: קית גלסמן
עוד מסבירה המעצבת כי "הנשים שלי - ההתייחסות שלי היא לנשים ולא למכשפות - הן כאלה שכוחן הוא נקודת התורפה שלהן. בשל עוצמתן הן הוצאו אל מחוץ לחברה ולנורמטיבי, הן אלה שחולשתן היא כוחן. נשים אלה מתנגדות לחוקי האסתטיקה הנשיים הקלאסיים ומייצרות אסתטיקה חלופית, חתרנית. אסתטיקת שוליים".

וכך, השאיפה אינה ל"יופי הרמוני" ול"עדינות", אלא לנשים שמתהדרות במקום המאבד את צורתו, השואף להיות חסר צורה היכן שנמצאים ההתפוררות, הקרע והשאריות. נשים אלה בוחנות את הגבולות והגדרתם. הן מעין מהגרות בעולמנו, "מפלרטטות" עם שני העולמות ומייצרות אצלנו, עקב כך, סוג של טרדה.
 
ענבר יוסיפון - עיצובים יוצאי דופן של נעליים
ענבר יוסיפון - עיצובים יוצאי דופן של נעליים  צילום: קית גלסמן
כל אחד מזוגות הנעליים במיצב נוצר בצלמה של אחת מהנשים האלה. נעליים כאלמנט מטונימי קיימות לאורך ההיסטוריה של האמנות, החל בציור הרנסאנס, דרך ואן-גוך ועד וורהול ונעליהן של דורותי והמכשפה ב"הקוסם מארץ עוץ". נעלי הבית בדיוקנאות פלמיים מהרנסנס המאוחר מסמלות את הנאמנות והמשפחתיות, ואילו זוג הנעליים הבודד והבלוי של ואן גוך מדבר על נדודים, גלות, נוכח-נעדר. אצל וורהול, הנעליים מהוות ייצוג של חברה צרכנית ושבעה, שמייצרת ורוכשת ללא הפוגה.

"הנעל היא האובייקט הנושא אותנו, היא זו שבאה במגע מתמיד עם האדמה שעליה אנו חיים וחוצץ בינינו לבין הלכלוך, האבק והסחי. אובייקט זה מקבל את אופיו של הנועל אותו, אך רוכש גם אופי עצמאי כך שכאשר הוא מופרד מאותו סובייקט, הוא מקבל חיים משל עצמו. ממש כמו אותה ישות עליה אני מדברת, זו הנמצאת בדמיונם של האנשים, בפחדם". התערוכה מוצגת בגלריה של "בצלאל" בתל אביב.
 
ענבר יוסיפון - עיצובים יוצאי דופן של נעליים
ענבר יוסיפון - עיצובים יוצאי דופן של נעליים  צילום: קית גלסמן
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

עוד באותו עניין

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מגזין עיצוב

עיצוב

המגזין מתמקד בעיצוב הבית ומציג מידע עדכני ומקיף בתחומי האדריכלות, התכנון והעיצוב בארץ ובעולם. להזמנת גיליון היכרות מתנה ללא התחייבות, חייגו 03-7642122. להזמנת מנוי למגזין עיצוב, לחצו כאן.

עוד ב''עיצוב''

כותרות קודמות
כותרות נוספות