להיחלץ מהשד: טיפים להנקה במינימום קושי
לכאורה מדובר בפעולה הכי טבעית שיש, אבל למעשה ההנקה יוצרת אתגרים פיזיים ונפשיים. 3 עצות ו-4 חידות
אין זה אומר שלא כדאי לקבל מספר עצות כלליות, שיהפכו את ההנקה לידידותית יותר לאם הטרייה. בדיוק לשם כך פנינו לסבינה פטרמן, מיילדת ואחות יונקים ויילודים לשעבר, ומנחת הורים לליווי ותמיכה בהורות והנקה. פטרמן טוענת שההנקה היא שילוב של גוף, רוח ונפש. באשר לגוף, היא מסכימה עם הקביעה שהדרכה אישית של יועצת הנקה יכולה לעזור ברוב הבעיות שמתעוררות.

באשר לרוח ולנפש היא מונה שלוש עצות חשובות:
1. להיפרד מהפנטזיה - על כל אם מיניקה להפנים את העובדה שיש קשיים בתהליך ההנקה, שזה לא תמיד זורם בקלות וש"צריך לטפס על ההר כדי ליהנות מהפסגה". מי שתקבל את העובדה שקיים פער בין הפנטזיה על ההנקה כ"פעולה הכי טבעית שיש" לבין המציאות, המורכבת יותר, תעמוד במשימה בהצלחה.
2. לנטרל את הלחץ - "חשוב להיכנס קצת לפרופורציות", אומרת פטרמן. "הלחץ שקיים סביב נושא ההנקה בקרב אמהות צעירות והחשש שהן לא יצליחו להיניק, אכן מחבל בסיכויי ההצלחה. עיסוק היתר והלחץ הסביבתי להיניק גורמים רק לתסכול. התנאי ההכרחי להצלחה בהנקה הוא קודם כל להירגע".
3. לבנות רשת חברתית תומכת - על האם המיניקה להקיף את עצמה בסביבה תומכת הנקה: משפחה, חברות, קבוצת אמהות, אשר ילוו אותה ויאפשרו לה לשתף אותם בקשיים שעולים וישיבו לה את האיזון הנפשי שהופר לאחר הלידה. "ככל שהאם תהיה יותר מאוזנת מבחינה נפשית, כך תהפוך ההנקה לחוויה מוצלחת יותר. חשוב שהאם הטרייה תדע שיש לה לגיטימציה לבקש עזרה, כמו גם לגיטימציה מוחלטת לוותר על ההנקה, אם זו ההחלטה שהיא קיבלה", אומרת פטרמן.
אלבה יאיר, מתמחה במוצרי הנקה של חברת "שילב", ממליצה על רשימת מוצרים שעשויים לסייע לאם המיניקה ולהקל את פעולת ההנקה:
כרית הנקה: תנוחה נכונה של האם בזמן ההנקה חיונית להצלחת התהליך. לשם כך ניתן להיעזר בכרית הנקה, שעליה ניתן להניח את התינוק, וכך חופשיות הידיים לאחוז בפטמה ובשד. במקביל, הכרית מאפשרת מנוחה ליד ולמרפק. כמו כן, מרימה כרית הנקה את התינוק לגובה הפטמה וכך מונעת כאבי גב, עורף וצוואר של האם.
חזיית הנקה: הכרחית למתן תמיכה מספקת לחזה הגדוש. איך בוחרים חזיית הנקה מתאימה? ראשית, לא שולחים את הבעל לרכוש חזייה, אלא עושים מאמץ ומגיעים למדידה, כי חזיית הנקה חייבת להיות מותאמת אישית. חשוב לזכור שחזיית ההנקה לא אמורה להיות סקסית, הדוקה, מינימליסטית או בסגנון פוש-אפ, אלא עליה לתמוך בחזה בלי ללחוץ עליו, כדי לא לפגוע בצינורות ההנקה או לגרום להיווצרות גושים.
חזיית הנקה טובה צריכה להיות בעלת כתפיות עבות, במיוחד לצורך תמיכה בשדיים. משטח החזייה, שבא במגע עם השד, חייב להיות עשוי מ100%- כותנה, ועליה להיות מאובזרת בסוגר מיוחד, בכל צד, הניתן לפתיחה ולסגירה ביד אחת, כך שאין צורך להסירה בשעת ההנקה.
רפידות הנקה: אחד ממוצרי החובה לנשים מיניקות הוא רפידות הנקה, הסופגות את החלב הדולף מהשד לפני ההנקה או אחריה. מעבר לעניין האסתטי, יש להן תפקיד מרכזי בשמירה על היגיינת הפטמה והשד. שכן כאשר הפטמה סדוקה והחלב מטפטף, נוצרת הזדמנות פז להופעת חיידקים ופטריות.
משחת פטמות: נשים רבות סובלות מפטמות סדוקות ופצועות בזמן ההנקה (הדבר נובע בדרך כלל מתנוחה לא נכונה). משחת "פיורולן", המכילה 100% לנולין טבעי והיפו אלרגני, היוצר שכבת הגנה של לחות ומאפשר לעור להשתקם - עשויה להיות הפתרון היעיל. יתרונותיה הם בכך שהיא אינה מזיקה לתינוק, ואין צורך לשטוף את הפטמה לפני ההנקה.
קונכיית הנקה: ניתן לסייע לפטמות רגישות במיוחד בעזרת קונכיות הנקה, המגינות עליהן במהלך ההנקה ומאפשרות ניקוז טוב של החלב ואוורור הפטמה והשד לאחר ההנקה, כדי שהפצעים יוכלו להירפא.
סינרי הנקה וחולצות הנקה: כדי לאפשר הנקה נעימה וצנועה מחוץ לבית, הופיעו בשנים האחרונות סוגים שונים של "מסתירי שד", המחליפים את חיתול הבד המסורתי: מדובר בחולצות הנקה מיוחדות ובסינרי הנקה, הנקשרים סביב צווארה של האם. הם עשוים מבד דק ומכסים את אזור החזה, אך מאפשרים לשמור על קשר עין עם התינוק.
ג'ל-פד להקל את הגודש: הדרך הטובה ביותר להתמודד עם תחושה ראשונית של גודש או חסימת צינור חלב היא פשוט להיניק. הגודש נוצר בשל פער בין ייצור כמות גדולה של חלב אם לבין דרישה נמוכה של הילד. החסימה נוצרת בשל ניקוז לא יעיל בחלק מהשד, שנגרם בדרך כלל כתוצאה ממציצה לא יעילה, חזייה לוחצת, שכיבה על החזה ותנוחה לא נכונה של השד בזמן ההנקה.
גם קומפרסים קרים או חמים על השד יוכלו לצמצם את התופעה. אפשר להיעזר בג'ל-פד מיוחד, המיועד להקלה ושיכוך כאבים, באמצעות חימום או קירור השד בזמן ההנקה.
משאבת חלב: ההנקה מתבססת על מנגנון של היצע וביקוש - ככל שמוציאים יותר חלב מהשד, כך הוא מייצר יותר. על כן, במקרים מסוימים שימוש במשאבת חלב תורם דווקא להצלחת ההנקה, ביסוסה ושימורה לאורך זמן: כאשר חוזרים לעבודה, כשרוצים או נאלצים לצאת מהבית בלי התינוק, כאשר התינוק נשאר מסיבות כלשהן בבית החולים, או כשמתעוררות בעיות בהנקה וצריכים להאכיל מבקבוק, השאיבה מאפשרת הן להמשיך להאכיל את התינוק בחלב אם והן לשמר את תהליך ייצור החלב בשד.
אם מדובר בשאיבה אקראית, אפשר להסתפק במשאבה ידנית, אך אם השאיבה תתנהל על בסיס קבוע, מומלץ להעדיף את המשאבות החשמליות על אלו הידניות על אף מחירן הגבוה יחסית.
שימו לב - בתחילת פעולת השאיבה קרוב לוודאי שתישאב כמות מועטה יחסית של חלב, הכמות תגדל משאיבה לשאיבה. ועם זאת, חשוב להדגיש כי שאיבת חלב אינה תחליף להנקה, שכן ההנקה מפתחת את שרירי הלסת של התינוק ומייצרת מגע של התינוק עם גוף האם - ולזה איך תחליף.
1. באיזו תדירות צריך להיניק? "בחודש הראשון אחרי הלידה רצוי להיניק לפי דרישת התינוק ולא לפי שעות שנקבעו עבורו".
2. איך נדע שהתינוק ינק מספיק? "בדרך כלל תינוק בן שלושה-ארבעה ימים, שניזון מחלב אם מרטיב בין שישה לשמונה חיתולים במהלך 24 שעות. זו האינדיקציה להנקה מספקת".
3. מהי כמות הנוזלים שאם מיניקה אמורה לשתות? מאחר שחלב האם מורכב מ-90% מים, ובחצי השנה הראשונה לחייו התינוק יונק בממוצע כשלושה רבעי ליטר ביממה, האם המיניקה עלולה לאבד בזמן הנקה עד 300 מ"ל של נוזלים (כתוצאה מהנקה והזעה). לכן, על מנת לספק את צרכיו של התינוק ולמנוע מצב של התייבשות של האם, עליה לשתות כמות גדולה במיוחד של נוזלים - מיד לאחר סיום ההנקה לפחות כוס אחת של מים, וכוס נוספת זמן קצר לאחר מכן. מומלץ ביותר להניח להניח בקבוק מים בסמוך לפינת ההנקה, ופשוט לשתות.
4. מהי הדרך הטובה ביותר לשמור על רמת אנרגיה גבוהה בתקופת ההנקה? שינה. כל אימת שהתינוק ישן, מומלץ ללכת לישון יחד איתו גם אם השעה 11:00 בבוקר, גם אם הכיור מלא כלים וערימות הכביסה הולכות וגדלות. אחד הדברים המשמעותיים ביותר לאם המיניקה הוא שינה טובה, שתעניק לאם כוחות להיניק ואנרגיה לייצר חלב.