צילום: סיריל רוסו, Minden/Corbis

פילים הודיים בפארק הלאומי וויי קמבס (Way Kambas), סומטרה (Sumatra), אינדונזיה | צילום: סיריל רוסו, Minden/Corbis

איך להפחיד פילים

נהמות טיגריסים מוקלטות עשויות להרתיע פילים הודיים מפשיטה על גידולים חקלאיים, ולהימנע מנקמת האדם

22/10/2013 14:55 | מאת: הלן תומפסון, נשיונל ג'יאוגרפיק
כשנקבת אלפא של פיל אפריקני שומעת אריה שואג בסוואנה היא מנסה לזהות אם מדובר באריה זכר או בלביאה. זאת משום שהאריות הזכרים מועדים יותר לתקוף. אין הרבה טורפים שיכולים להכניע פיל, לכן כדאי ליונקים העצומים האלה לדעת מתי להשקיע מאמץ ולברוח. "אנחנו יודעים שהפילים האפריקניים ניחנו ביכולות הבחנה מתוחכמות מאוד," אומרת לוסי בייטס, חוקרת באוניברסיטת סנט אנדרוז בבריטניה. לדוגמה הם מגיבים לזמזום של דבורי דבש שהוחרדו משלוותן ומבחינים בין בני אדם ידידותיים לעוינים בעזרת חוש הריח.

פעילי שימור מקווים לרתום את החושים החדים של הפילים לצמצום החיכוכים המתגלעים בינם ובין חקלאים שהפילים אוכלים מגידוליהם. עד כה התמקדו החוקרים בפילים האפריקניים, אבל המחקר הראשון על הפילים ההודיים (Elephas maximus) מראה שהם מיומנים לא פחות בזיהוי איומים. מחקר שפורסם ב- Biology  Letters מעלה את האפשרות שפילים הודיים בבר מזהים חתולים גדולים לפי הנהמות שלהם ויודעים אילו מהם עלולים לאיים עליהם.

ויווק תופיל, אחד ממחברי המחקר וחוקר התנהגות בעלי חיים מאוניברסיטת קליפורניה, שמע על חקלאי בדרום הודו שמשמיע הקלטה של נהמות טיגריס כדי לגרש פילים מהשטח שלו. תופיל ועמיתיו רצו לבדוק את האסטרטגיה האמורה. באמצעות מצלמות וידיאו מוסוות בגללי פילים תיעדו החוקרים את תגובותיהם של פילים הודיים לנהמות טיגריסים ונמרים שהוקלטו מראש, לאורך דרכים של חוות כפריות בדרום הודו בשעות הלילה, אז מתרחשות רוב הפשיטות. כאשר שמעו הפילים את נהמות הטיגריס הם התרחקו משם בלאט. נהמות הנמרים עוררו תגובה שונה מאוד - רקיעות, הקפות ותרועות. אם כי גם אז הפילים נסוגו לבסוף. "לא כדאי להתעסק עם יצור שיש לו טפרים ושיניים," מסביר תופיל. "הם החליטו בסופו של דבר לבחור באפשרות הבטוחה."

מכך אפשר להניח שנמר לא יסב נזק משמעותי לפיל, אבל לעומתו יש טיגריסים העלולים לטרוף גורי פילים או לפגוע בפילים בוגרים. "משתלם לפילים לזהות מתי טיגריס נמצא בסביבה, כדי שלא לבזבז זמן בבריחה לנוכח כל נהמה של חתול גדול שהם שומעים," אומרת בייטס, שלא השתתפה במחקר החדש. אפשר שדפוסים ייחודיים של פעימות גרוניות בנהמה של כל אחד משני מיני החתוליים הללו עוזרים לפילים ההודיים להבדיל ביניהם. גם פילים נוהמים, והם פיתחו יכולות לזהות נהמות של פילים שונים בעדר לפי הבדלים קוליים דקים. אפשר שיכולת זאת מתרגמת לאמצעי שעוזר להם להבדיל בין נהמות טיגריס לנהמות נמר, אומר תופיל.

מדי שנה יותר מ-200 בני אדם מתים בהודו מתקיפות פילים, ומספר גדול מזה של פילים נהרגים בידי בני אדם. מאחר שמקרי המוות בשני הצדדים קשורים לפשיטות על גידולים חקלאיים, יש ביקוש גבוה לשיטות חדשות לשמירה על השלום בין הפילים לבני האדם. "מחקר זה מוסיף לידע המצטבר שלנו על תפישת העולם של הפילים, וזה מלהיב, כי אולי יהיו לכך השלכות על המאבק לצמצום החיכוכים בין האדם לפילים," אומרת בייטס.

בהמשך אפשר שהשמעת נהמות של טיגריסים ברמקולים תגרום לפילים להתרחק מכפרים בהודו. אבל אסטרטגיית השימור הזאת עלולה להפסיק לפעול אם הפילים יתרגלו לשמוע את הקולות. "צריך לשכלל את האמצעי הזה," מציין תופיל. אחת הדרכים לעשות זאת היא בהדמיית איום נע על ידי השמעת קול בכמה מקומות, כפי שמתכנן לעשות צוות החוקרים באוניברסיטת קליפורניה.

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות