האם דבורי הדבש הולכות לאיבוד?
שילוב של חומרי הדברה גובה מחיר מזיכרונן ומכישורי התקשורת של דבורים
10/3/2013 14:31 | מאת: כריסטי אולריך, חדשות נשיונל ג'יאוגרפיק
"כל ליקוי ביכולתן לעשות זאת עלול לפגוע קשות בהישרדותן," אומרת ג'רלדין רייט, מדענית מוח מאוניברסיטת ניוקסל באנגליה ואחת ממחברי מחקר חדש שפורסם ב-Journal of Experimental Biology. מחקרה של רייט מתווסף לאוסף מחקר הולך וגדל, המראה כי יכולת השגשוג של דבורי הדבש נמצאת בסכנה. מדענים עדיין חוקרים את אופן תרומתם האפשרי של חומרי הדברה להפרעת התמוטטות המושבה (CCD, colony collapse disorder), התמוטטות מהירה של מיליוני דבורי דבש ברחבי העולם מאז 2006. "סביר מאוד שלחומרי הדברה יש יד ב-CCD ובאובדן של סוגי מאביקים אחרים," אומרת רייט.
הדבורים מוצאות פרחים עתירים בצוף ובאבקה על סמך ניחוח הנצרב בזיכרונן. יכולותיהן ללמוד ולזכור במהירות ולתקשר זו עם זו מקנות להן יעילות בליקוט מזון, אגב שימוש בריקוד כדי ליידע דבורים אחרות על מיקומו של מקור המזון. האבקת הפרחים על ידי דבורי הדבש אחראית לכמעט שליש מהאוכל שממנו אנו ניזונים ותורמת תרומה דומה לאספקת המזון של חיות הבר.
מחקרים קודמים הראו שחומרי הדברה מסוגים מסוימים פוגעים ביכולת הדבורה ללמוד ולזכור. הצוות של רייט רצה לחקור אם שילוב של חומרי הדברה שונים פוגע אף יותר ביכולות אלה של דבורי הדבש. "דבורי דבש לומדות לקשר ריחות וצבעי פרחים לאיכות של גמול המזון," היא מסבירה. "חומרי ההדברה משפיעים על תאי העצב המעורבים בהתנהגויות הללו. הדבורים שנפגעו עלולות להתקשות בתקשורת עם חברות המושבה שלהן."
לצורך הניסוי אספו המדענים דבורים מפתח המושבה, הניחו אותן בבקבוקוני זכוכית והעבירו אותן לקופסאות פלסטיק. במשך שלושה ימים האכילו את הדבורים בתמיסת סוכרוזה, לה הוסיפו מינונים שאינם קטלניים של חומרי הדברה. הצוות מדד את זיכרונן של הדבורים לטווח קצר ולטווח ארוך במרווחים של עשר דקות ושל 24 שעות בהתאמה. התוצאות הראו ששילוב של חומרי הדברה מזיק לדבורים הרבה יותר מחשיפה לחומר הדברה אחד בלבד.
"הממצא חשוב במיוחד, כי אחד מחומרי ההדברה שהשתמשנו בהם, הקרוי קומאפוס, משמש 'תרופה' נגד אקריות [שנמצא קשר בינן ובין CCD] במושבות של דבורי דבש ברחבי העולם," מסבירה רייט. חומר הדברה זה הורג את האקריות, אבל אפשר שהוא גם מגביר את חשיפתן של דבורי הדבש להרעלה ולהשפעותיהם של חומרי הדברה אחרים.
סטיבן בוכמן מארגון להגנת מאביקים והמערכות האקולוגיות שלהם, שלא השתתף במחקרה של רייט, הדגיש את חשיבותם של המאביקים בעולם. "האיום העיקרי על המאביקים הוא הרס של מקומות חיות ושינויים בהם. אנחנו מאבדים במהירות מקומות חיות של מאביקים, אזורים טבעיים ושטחים חקלאיים בהם מיוצר מזון, החיוניים להישרדותנו ולרווחתנו. לצד ההרס של מקומות החיות, קוטלי החרקים מחלישים מאביקים וחרקים מועילים אחרים."

תגובות