כלבים סוחבים אוכל כשאנחנו לא משגיחים
מחקר טוען שחברו הטוב של האדם מבין את נקודת המבט שלנו
6/3/2013 14:30 | מאת: קייט אנדריס, חדשות נשיונל ג'יאוגרפיק
המחקר מראה שכלבי בית שנאמר להם לא לחטוף חתיכת אוכל מועדים יותר להפר את הפקודה בחדר חשוך מאשר בחדר מואר. לדברי ג'וליאן קמינסקי, ראש המחקר שפורסם בכתב העת Animal Cognition ופסיכולוגית באוניברסיטת פורטסמות בבריטניה, עולה מכך שחברו הטוב של האדם מסוגל להבין את נקודת המבט שלנו. "דבר אחד בטוח, לכלבים יש מומחיות בפענוח התקשורת של בני האדם. זה לא ברור מאליו כשמדובר בכלבים," היא אומרת.
קמינסקי ועמיתיה גייסו 84 כלבים, כולם בני יותר משנה, שאוכל משמש להם תמריץ ושהם מרגישים נוח הן בחברת זרים והן בחדרים חשוכים. הצוות ערך ניסויים שבהם ציוו אנשים על כלבים לא לקחת חתיכת אוכל מהרצפה וחזרו על הפקודה בחדר שתאורתו משתנה, החל בתאורה מלאה וכלה בחשיכה מוחלטת. התגלה כי הכלבים מועדים פי ארבעה לגנוב את האוכל, וביתר זריזות, כשהחדר חשוך.
"חשבנו שהגורם המשפיע על הכלבים הוא האם הם רואים את האדם, אבל התברר שזה לא השפיע על התנהגותם," אומרת קמינסקי. במקום זאת, הושפעה התנהגות הכלבים, לדבריה, ממידת התאורה סביב האוכל, ומכך עולה שהכלבים קיבלו את החלטתם על סמך יכולתו של האדם לראות אותם ניגשים לאוכל.
"באופן כללי, קמינסקי וחוקרים אחרים מעוניינים לדעת אם לכלבים יש תאוריה של תודעה," מסבירה אלכסנדרה הורוויץ, ראש המעבדה לקוגניציית הכלב באוניברסיטת ברנרד ומחברת הספר "בתוך הכלב", שלא השתתפה במחקר החדש. תאוריה של תודעה, בה ניחן כל אדם בוגר נורמלי, היא "ההבנה שלזולת יש נקודת מבט, ידע ורגשות שונים משלנו," היא אומרת.
אף כי מחקרים קודמים התמקדו בחיות הקרובות אלינו, כמו שימפנזים וקופי בונובו, כיום גובר העניין בקוגניציה של הכלב, בין השאר בזכות בעלים שרוצים לדעת מה חושבים כלביהם. "לפני כ-15 שנים מחקר קוגניציית הכלב פרץ לפתע," מציינת הורוויץ.
אחת הסיבות לכך, אומר בריאן הייר, מנהל מעבדת דיוק לחקר קוגניציית הכלב ומחבר הספר "גאונות הכלבים", אשר לא נטל חלק במחקר, היא ש"בעולם המדע חשבו שהכלבים אינם ראויים לציון. [אבל] כלבים ניחנו בגאונות - לפני שנים לא ידענו מה היא."
רבים ממחקרי הכלבים החדשים מתבססים על מחקרים שנעשו בקרב שימפנזים, קופי בונובו ואפילו ילדים קטנים. חוקרי קוגניציה בקרב בעלי חיים בודקים את יכולתו של הכלב לחקות, לפתור בעיות ולהתנהל בסביבות חברתיות. אז כמה מבין הכלב שלכם? כנראה הרבה יותר מכפי שחשבתם אתם ועולם המדע.
הכלבים, שהורבעו באופן בררני כבני לוויה לאדם במשך אלפי שנים, הינם קשובים במיוחד לרגשותינו, וקמינסקי מוסיפה שהם מצטיינים אף יותר מהיונקים הקרובים אלינו בקריאת אותות אנושיים. "הביות גרם לשינוי גופני בכלבים," אומר הייר. "הם רוצים להיקשר אלינו בדרכים שמינים אחרים אינם מעוניינים." אמנם מחקרים הולכים וחושפים את המתרחש במוחם של ידידינו הטובים והפרוותיים, אומרת קמינסקי, "אבל עדיין איננו יודעים עד כמה הם נבונים."

תגובות