צילום: מחלקת חיות הבר של סאבה/רויטרס

גורמים רשמיים מתחום חיות הבר סוקרים פיל הודי בורניאו מת בשמורת היער גונונג ררה (Gunung Rara), ב-23 בינואר | צילום: מחלקת חיות הבר של סאבה/רויטרס

מותם המסתורי של הפילים

פגריהם של 14 פילים הודיים בורניאו התגלו בשטח המוסב למטעים בבורניאו

20/2/2013 12:26 | מאת: כריסטין דל'אמורה, חדשות נשיונל ג'יאוגרפיק
14 פילים הודיים בורניאו, המצויים בסכנת הכחדה, נמצאו לאחרונה ללא רוח חיים ביער במלזיה. כעת מומחי שימור וגורמים מתחום חיות הבר ניצבים בפני תעלומה. מקרי המוות האחרונים מדגישים את מצבו השברירי של המין, שמונה כיום כ-1,500 פרטים. לדברי ברני לונג, ראש המחלקה לשימור מינים אסייתיים בקרן חיות הבר העולמית (WWF) בארצות הברית, המדענים אינם יודעים כמה פילים הודיים בורניאו חיו בעבר באי בורניאו (Borneo), אבל סביר להניח שאוכלוסייתם לא הייתה גדולה בהרבה ממספרה כיום.

בחודש ינואר מצאו רשויות מלזיה פגרי פילים סמוכים זה לזה בשמורת היער גונונג ררה (Gunung Rara), בפינה הצפונית-מזרחית של בורניאו, אי בדרום-מזרח אסיה בריבונות משותפת של אינדונזיה, מלזיה וברוניי. "אנחנו טרם יודעים באופן רשמי איך הם מתו, אבל ידוע לנו שאזור זה ביער מבורא לטובת מטעים. לעתים קרובות, כשמבראים יערות, מתגלעים עימותים בין בני אדם לפילים," אמר לונג.

לדוגמה, בשטחי חקלאות באי השכן סומטרה (Sumatra) פיזרו אנשים פירות מורעלים לפילים וגרמו למותו של עדר שלם באזור אחד. לונג מציין שבדרך כלל משתמשים בכל רעל שזמין במקום, כמו קוטלי מכרסמים. "ההנחה כאן היא [שמקרי המוות האחרונים] מזכירים מקרי מוות מרעל זה. מיותר לציין שלא נותר לנו אלא לנחש, עד שיתקבלו תוצאות הנתיחה שלאחר המוות. ממשלת מלזיה עורכת נתיחות בפילים המתים, אבל לא ידוע מתי התוצאות יפורסמו," הוסיף לונג.

הולכים ופוחתים

פילים הודיים בורניאו בודדו לפני כ-300 אלפי שנים מקרוביהם ביבשת אסיה ובסומטרה וסיגלו לעצמם את גודלם הקטן לשם חיים ביערות. פניהם כפני תינוקות, אוזניהם גדולות יחסית לגופם וכרסם עגלגלה. "פילים חמודים מהם לא היה יכול ליצור גם וולט דיסני עצמו," נכתב באתר של WWF.

אבל אוכלוסיית הפילים הללו הולכת ופוחתת בשל בירואם של שטחים גדולים ביערות בורניאו לטובת מטעי דקלים. כך הפילים נדחקים לאזורים הולכים וקטנים, והמרחק בינם לאדם הולך ומצטמצם. למשל, לפי מחקרים של WWF בפילים שצוידו במשדרי רדיו, היונקים האלה זקוקים לשטח של כ-300 קילומטרים רבועים לחיפוש מזון, מים ומינרלים בכמות מספקת. "כשכורתים חלק מסוים ממקום החיות שלהם, הם ממשיכים לחזור אליו ולחפש את המשאבים שהיו בו," סיפר לונג.



זקוקים להגנה

אף כי הסיבה למקרי המוות האחרונים אינה ברורה, התקרית דירבנה את WWF לקרוא לממשלת מלזיה לשפר את ההגנה על פילים הודיים בורניאו .ראשית, לפי המלצתם של מדענים יש לסווג מין זה כ"מין בהגנה מוחלטת" בחוק במלזיה. בינתיים טרם יושמה ההמלצה בידי הממשלה, מסר דיוניסיוס ס' ק' שרמה, מנהל בפועל ב-WWF במלזיה.

אף שבעלי החיים האלה כבר מוגנים מציד, יש למנוע כריתת עצים במקומות החיות העצומים הדרושים לקיומם. "יתר על כן, המחלקה המקומית לחיות הבר צריכה להשקיע משאבים רבים יותר בסיורים באזור לאיתור פעילויות בלתי-חוקיות," ציין שרמה. "סיורים תכופים בהיקף נרחב חיוניים למניעת הישנותם של עימותים כאלה."

אף על פי שאין בהרג המדובר כדי להמיט אסון על האוכלוסייה ככלל, לונג הסביר כי יש בו כדי להעיד על הלחץ העצום המופעל על הפילים. "אם מדובר בהרעלה, הרי [שהמקרה מראה] באיזו קלות יכול אדם אחד למחוק מספר משמעותי [של פילים]."

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות