צילום באדיבות רשות הטבע והגנים

עכובית הגלגל, קוץ ממשפחת המורכבים, עומדת בפני סכנת היכחדות בשל קטיף יתר | צילום באדיבות רשות הטבע והגנים

קטיף יתר

צמח קוצני, הקרוי עכובית הגלגל, נקטף למאכל ולמרפא כבר אלפי שנים. כיום הוא הולך ונעלם מנופי ארצנו

16/8/2012 15:21 | מאת: עדי כץ
עכובית הגלגל, צמח בר קוצני שהיה נפוץ מאוד בארץ, עומדת בפני סכנת היכחדות בשל קטיף יתר. לדברי ד"ר דידי קפלן, אקולוג מחוז הצפון ברשות הטבע והגנים, הצמח, המוכר גם בשמו הערבי "עכוב", נקטף למאכל ולמרפא באזורנו כבר מימי קדם. "כל עוד אנשים קטפו לתצרוכת עצמית לא הייתה בעיה, כי הצמח הוא רב-שנתי ומתחדש. ברגע שהתחיל המסחר בו, הכולל גם את הארצות השכנות, הקטיף הפך להיות משמעותי, והעכובית הולכת ונעלמת מאזורים מסוימים בארץ."

העכובית נחשבת מעדן במטבח הערבי. בשנת 2005, בעקבות מחקר שנערך במשך חמש שנים והראה ירידה במספר הצמחים ובכמות הפרחים, בעיקר בגליל העליון ובגולן, הוכרזה עכובית הגלגל צמח מוגן. "בשנים הראשונות הסתפקנו בהסברה, אבל לאחרונה הוחלט להתחיל לאכוף ולתת קנסות, בעיקר לקטיף מסחרי," אומר קפלן.

פרופ' שמחה לב ידון, בוטנאי ממכללת אורנים, שחקר את שימושי עכובית הגלגל עם הגנטיקאי והאגרונום פרופ' שחל עבו, מספר: "בני אדם אוכלים את הצמח כבר אלפי שנים. החלקים המועדפים לאכילה הם ניצני התפרחות בעלי המרקם הרך, ויש שאוכלים את החלק העליון של השורש או בסיסי העלים של הצמחים הצעירים." אחד הפתרונות שמציעים אנשי המקצוע לבעיית הקטיף הפרוע של הצמח הוא גידול מסחרי שלו.   

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות