עיניים גדולות
עיניו הגדולות של הדיונון הענק משמשות אותו ככל הנראה להבחנה בטורפים, בהם הלווייתן הראשתן, כך הוצע במחקר בינלאומי שמנוהל בחלקו על ידי מדען מאוניברסיטת בן גוריון
2/7/2012 14:22 | מאת: עדי כץ
עיני הדיונון הענק הן הגדולות ביותר בטבע: קוטרן מגיע לכ-30 סנטימטרים. לשם מה זקוק יצור שחי בסביבה כה חשוכה לעיניים גדולות כל כך? קבוצת חוקרים בינלאומית, בהם ד"ר נדב ששר מהתוכנית לביולוגיה וביוטכנולוגיה ימית של אוניברסיטת בן גוריון בקמפוס אילת, הציעה לאחרונה פתרון: הדיונון זקוק לעיניים גדולות כדי להצליח להבחין מרחוק באויבו – הלווייתן הראשתן.
לכל החדשות »
להצטרפות למינוי »
הלווייתן הראשתן הוא אויבו של הדיונון הענק
צילום: GETTY IMAGES
המחקר, שנמשך עשר שנים, כלל, לדברי ששר, ניתוח מתמטי של עוצמת האור שמוחזרת מגופים שונים בעומק הים ושל יכולת הראייה של עיניים מסוגים שונים. במקביל מדדו החוקרים את עיניהם של דיונוני ענק שנמצאו מתים. דיונוני ענק הם יצורים חמקניים שיודעים להסתוות היטב, והם אינם מוחזקים בשביה. צוללנים לרוב לא נתקלים בהם. מרבית העיניים למחקר הגיעו מדייגים בניו זילנד שלעתים העלו גוויות של דיונוני ענק שמצאו בקרקעית.
הממצאים הראו כי תאי החוש בעיני הדיונון לא מותאמים לעוצמות אור נמוכות. הם צרים וצפופים
– תכונה שלדברי ששר מתאימה למי שחי בתנאי תאורה טובים יותר. מכך הסיקו החוקרים שהן מותאמות לאיתור עצמים מוארים, כנראה יצורי פלנקטון זעירים, שחלק מהם זוהרים במגע עם גוף זר, דוגמת לווייתן המתקדם במים. ניתוח נוסף הציע כי עין הדיונון גדולה מדי לזיהוי מטרות קטנות ומותאמת לזיהוי מטרות גדולות. "המסקנה המתבקשת הייתה שהדיונון מבקש לאתר יצורים גדולים, בעיקר לווייתני ראשתן, שעלולים לטרוף אותו," אומר ששר. תנועתם של הטורפים גורמת ליותר פלנקטון לזהור במים ולהפיק אור רב הנקלט בעיני הדיונון.

תגובות