• צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

    שלום סטלונה, צב ים ירוק שטופל במרכז להצלת צבי ים, שב אל הים התיכון | צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

  • צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

    ככל הנראה זהו המקרה הראשון בים התיכון שבו מוצמד משדר לווייני לזכר צב ים ירוק בוגר מינית | צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

  • צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

    מתנדבי המרכז הארצי להצלת צבי ים מקרבים את הצב העצום לקו המים | צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

  • צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

    צב הים שלום סטלונה נמלא במרץ והחל לזחול לים בזריזות | צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

  • צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

    אנטנת המשדר תשלח את מיקומו של הצב ללוויין בכל פעם שהוא יעלה לפני המים כדי לנשום | צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

  • באדיבות יניב לוי, רשות הטבע והגנים

    יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים, בודק את שלום סטלונה, צב ים ירוק ממין זכר | באדיבות יניב לוי, רשות הטבע והגנים

  • צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

    הווטרינרים ד"ר צחי איזנברג וד"ר רוני קינג עורכים בדיקת אולטרסאונד לצב הים | צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

גלרית תמונות

צב עם אנטנה

בסוף השבוע האחרון שוחרר צב ים ירוק עם משדר לווייני, יום לאחר שנמצא קן צבי הים הראשון לעונת ההטלה

20/5/2012 12:44 | מאת: עדי ויינברגר
הצופים בהשבתו לים של שלום סטלונה, צב ים ירוק ממין זכר, אשר משדר לווייני הוצמד לשריונו, נופפו לו לשלום בהתרגשות. לפני כשבוע וחצי הועלה הצב בשוגג ברשתם של דייגים. אלה הרימו את הצב הכבד, שמשקלו 63 קילוגרמים, לסירתם ומיהרו לדווח לרשות הטבע והגנים. הצב הועבר במהרה למרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, ושם הוא קיבל מענה רפואי.

"צבי ים הם זוחלים הנושמים אוויר באמצעות ריאות. לכן צב ים הנתפס ברשת המונעת בעדו לעלות לפני המים ולנשום נמצא בסכנת טביעה," מסביר יניב לוי, מנהל מרכז ההצלה. בין השאר, טביעה עלולה לגרום לפגיעה בריאות, כגון בצקות או דלקות, ועל כן היה חשש לבריאותו של הצב על אף שנמצא חי. וטרינר רשות הטבע והגנים, ד"ר רוני קינג, וצוות הווטרינרים של מרכז ההצלה, ד"ר צחי איזנברג ממרפאת כל-חי וד"ר יעל גרונדלנד, הפועלים בהתנדבות, ערכו לשלום בדיקות רפואיות מקיפות. לאחר בדיקות דם ואולטרסאונד נמצא כי הצב בריא ומוכן לשוב לים, מקום חיותו הטבעי.

מודעותם של הדייגים היא שהעניקה לשלום הזדמנות שנייה. "קשרי העבודה בינינו ובין הדייגים הנם הכרחיים וחיוניים מאין כמוהם," מציין לוי. "הדייגים הם אנשי השטח. הם נמצאים בזמן ובמקום הנכונים. בזכות שיתוף הפעולה עמם אפשר להציל את אוכלוסיות צבי הים המצויות בסכנת הכחדה."

אכן, שני מיני צבי הים המטילים בחופיה הים תיכוניים של ישראל נמצאים בסכנת הכחדה. ההערכה היא כי בים התיכון חיות כ-2,500 נקבות מטילות של צב ים חום, ואילו מספרן של הנקבות המטילות של צב ים ירוק מסתכם בכ-450 פרטים בלבד. בשל נדירות המפגש עם זכר בוגר של צב ים ירוק, הוכתר שלום במשדר לווייני ששוויו כ-5,000 דולרים. המשדר סופק באדיבותה של פרופ' פלגרה בנטיווניה מהתחנה הזואולוגית של נאפולי, איטליה, במסגרת חלק מפרויקט שימור בתמיכת הארגון הבינלאומי לשימור טבע ותוכנית הסביבה של האו"ם.

"למיטב ידיעתי זו הפעם הראשונה שבה ממושדר צב ים ירוק זכר, בוגר מינית, בים התיכון," מספר לוי. השם "שלום" הינו כינוי מקרב לבבות בין מדינות הים התיכון. אך גם לכינוי "סטלונה" יש משמעות. לדבריו של לוי, משמעות המילה באיטלקית היא "סוס הרבעה", כיאה לזכר בוגר מינית. אצל צבי הים, איבר המין הזכרי נמצא בתוך הזנב. אורך שריונו של שלום הוא 80 סנטימטרים, ואורך זנבו מגיע ל-42 סנטימטרים. בימים אלה, אומר לוי, "עונת הרבייה של צבי הים מגיעה לשיאה, ובאמצעות המשדר ניתנת לנו ההזדמנות לצפות בהתנהגותו במהלך תקופה זו."

אתמול, באירוע השחרור, הונח הצב העצום על שפת הים כדי שיעשה את דרכו אל הגלים. תחילה שלום התמהמה. "חוץ מהגחתו מהקן, צב ים זכר מעולם לא נמצא על החוף, ולכן הוא קפא במקומו," הסביר לוי לקהל שהתאסף. כדי לסייע לצב לשוב לים, כמה ממתנדבי מרכז ההצלה הרימו אותו כדי לקרבו לקו המים, ואז שלום נמלא במרץ וזחל לים בזריזות. המשדר הלווייני הוצמד לנקודה הגבוהה ביותר בשריונו של שלום. "בכל פעם ששלום יעלה לנשום אוויר, האנטנה תשדר ללוויין את מיקומו," אומר לוי. מעט מאחורי המשדר הוצמד לשריונו של הצב מתקן קטן נוסף. לדברי לוי, מטרת המתקן היא להגן על המשדר מפגיעה של זכרים אחרים שעלולים לעלות על שלום במטרה להרחיקו מנקבה שעמה הוא מזדווג.

צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צב ים ירוק, שמשדר לווייני הוצמד לשריונו, מגיע לקו המים צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
קן ראשון

מאורע חשוב נוסף בקרב אוכלוסיות צבי הים של ישראל התרחש בסוף השבוע האחרון. ביום שישי בבוקר איתר קובי סופר, הפקח האזורי של מישור החוף הדרומי ברשות הטבע והגנים, את קן צבי הים הראשון לעונת ההטלה הנוכחית. מחודש מאי ועד אמצע אוגוסט, בשעות החשיכה, נקבות צבי הים מגיעות אל החופים על מנת להטיל. הן חופרות גומה בחול, מטילות בתוכה ביצים הנראים ככדורי פינג פונג קטנים, מכסות את הבור ושבות אל הים. כעבור כחודשיים צבי ים צעירים מגיחים מהקן וממהרים למים.

בשל הסכנות הרבות האורבות לצבי הים בחופים, מאז שנות השמונים של המאה הקודמת הקנים מועתקים לאזורים מוגנים. פקחי רשות הטבע והגנים סורקים את החופים ותרים אחר עקבות המצביעות על הימצאותו של

קן במקום. הקן הראשון לעונה נמצא בניצנים, כשבתוכו 87 ביצים של צב ים חום. "כבעלי חיים פילופטריים, נקבות צבי הים שבות להטיל באותו החוף שבו הן עצמן בקעו," מספר לוי. לדבריו, צמצום רצועת החול בחופים, בנייה, נסיעת כלי רכב על שפת הים, מדורות וזיהום נמנים עם הגורמים הפוגעים באתרי ההטלה של צבי הים.

לוי אומר כי גם הציבור הרחב "יכול לסייע באישוש אוכלוסיות צבי הים." לדבריו, שמירה על ניקיון החופים, הקמת קמפינג רק במקומות המיועדים לכך והימנעות מנסיעה על שפת הים הם חלק מהדברים שיכולים לעזור. "אנא דווחו למוקד הסביבה בטלפון 6911* על כל תצפית בצב ים או עקבות של נקבה על החוף."


ניתן לעקוב אחר מסעו של שלום סטלונה בים התיכון באתר:
http://www.seaturtle.org/tracking/index.shtml?tag_id=108718

להצטרפות למינוי »

תגובות