נבטים של מהפכה: האורגני הטוב ביותר
פעם חנויות הטבע הדיפו ריח טחוב של מזון לציפורים. היום הן מדיפות ניחוח אופנתי של הדבר הנכון. עשרות חקלאים אורגניים מפעילים שירות משלוחים ישיר, ולפחות אלפי משפחות בישראל בוחרות לדלג על רשתות השיווק ולקבל ירקות ופירות עם חיוך בארגז מהשדה שמגיע עד הדלת. אם חשוב לכם מה שאתם מכניסים לפה, סביר להניח שתדעו להעריך את רשימת עשרת הכי טובים באורגני

לענף האורגני לא הייתה אז עשירייה מובילה - בקושי הייתה לו עשירייה. בארבע השנים שחלפו מאז, השוק האורגני הישראלי עשה קפיצה של 40 שנה. עדיין מדובר בנישה שמחזיקה-על פי הערכות-בין אחוז לשניים מצריכת המזון בישראל. אבל הנישה הזו מתפתחת במהירות שלעיתים קשה לעקוב אחריה: גם בעצם ימי המיתון האלה, ממשיכות רשתות הסופרים האורגניים, בראשות עדן טבע מרקט ואורגניק מרקט (שמות עבריים, מישהו? ) להשיק סניפים חדשים ברחבי הארץ, כולל מקומות שלא מזוהים עם העשירון העליון (אשדוד, קריות).
זו לא רק הכמות, זה גם הסגנון: פעם, חנויות הטבע הדיפו ריח טחוב של מזון לציפורים; היום הן מדיפות ניחוח אופנתי של הדבר הנכון. עשרות חקלאים אורגניים מפעילים שירות משלוחים ישיר, ולפחות אלפי משפחות בישראל בוחרות לדלג על רשתות השיווק ולקבל ירקות ופירות בארגז שמגיע עד הדלת, בדרך כלל יחד עם חיוך. על המדפים האורגניים אפשר למצוא תחליף כמעט לכל מוצר רגיל, כולל שוקולד למריחה וחטיפים, שגם בגרסה האורגנית הם לא מאוד בריאים.
כל השפע הזה הופך את בחירת העשירייה האורגנית למשימה אכזרית. יכולתי להרכיב עוד כמה וכמה רשימות כאלה, שלא היו נופלות במאום מזו שלפניכם.
בעשיריות האחרות הייתי כולל, למשל, את הקומפלקס האורגני המרשים של מלון מצפה הימים (כביש צפת-ראש פינה), את המחלבה ומסעדת הגבינות הייחודית חלב עם הרוח (הר השאבי בגליל), את שמן הזית, בית הבד ובית הקפה של ריש לקיש בציפורי, את המסעדה הביתית המקסימה של גיתאי ורינת במלכישוע שבגלבוע, את חנות המשק מלאת ההפתעות של זיו שוורצמן במושב נטעים, את המשק המעולה של יואל במושב עופר, את שמן הזית של חוות מקורה ואת מיץ הענבים של שדה אליהו.
ברשימה היו מופיעים גם הגרנולה של רפאל, את הגינה האורגנית של אודי כספי מבית יצחק, את הדבש שמפיקה משפחת ארז מכליל, את המשק והחנות של איריס בן צבי הוותיקה בכפר יהושע, את גן השדה של רועי בכפר רות, את השוק האורגני שמנהלת חגית בצרעה, ואת החנויות שהיו כאן לפני כולם-ביוסנטר של אהרוני כהן בגבעת חן וזעירא בבני עטרות.
אז איך בכל זאת בחרתי את העשירייה? השתדלתי שיהיה בה ייצוג לפונקציות השונות-משקים שמביאים את תוצרתם עד הבית; מסעדות שאפשר לאכול בהן; מקומות שאפשר לסייר בהם, וכמובן מוצרים טעימים במיוחד. והכי חשוב: הכול (כמעט) מגידול מקומי ומייצור מקומי. אורגני זה גם סביבתי, ואין שום סיבה לשנע מזון מהקצה השני של הכדור, תוך זיהום הפלנטה, כשאפשר לאכול את מה שגדל לנו מתחת לאף. בתיאבון.

מבקרי המסעדות חלוקים בדעתם אם מדובר במסעדה/בית קפה מצוין, או כזו שיש בה מנות טובות מאוד וטובות פחות. מה שבטוח: משק ברזילי הוא ההוכחה שגם למקום אורגני מכף רגל ועד ראש יש היתכנות כלכלית, ושיש חיה כזו-מסעדה שהיא גם טעימה, גם נעימה, גם מעודכנת וגם אורגנית למהדרין.
הקריירה הקודמת של בעלת הבית, מירב יערי-כרמל, הייתה נטועה עמוק בעולם הפרסום התל אביבי, ולכן אין פלא שבית הקפה שלה נראה
איך מגיעים: מכביש הכניסה הדרומי להוד השרון פונים ימינה למושב ירקונה, המסעדה מיד בכניסה. טל': 7453935- 09.
בעוד כמה שבועות, כשבמישור החוף הצפוני השמש תתחיל להכות בעוצמה, יהיה הזמן לעצור במהלך טיול בצפון לקטיף של פירות אורגניים-רבים מהם אקזוטיים-במטע של שמואל לנדאו. הקטיף המאורגן הפך לענף תיירות פופולרי בשנים האחרונות, בעיקר בקרב משפחות עם ילדים, ולעובדה שהמטע נקי מריסוס יש חשיבות גדולה. מי רוצה שהילד שלו ילקק אצבעות כשהן מרוחות בעיסה של רעלים כימיים?

כבר 17 שנה מטפח לנדאו את המטע שלו, שבו גידולים שגרתיים-שסק, אבוקדו ותות שדה-לצד שלל פירות יער: תותי עץ במגוון צורות וצבעים, פטלים מסוגים שונים, פיטנגו, שיזף. לאמיצים יש גם כמה פירות אקזוטיים, רובם מדרום אמריקה, שהוא הצליח לאקלם בארץ. תמורת תשלום בכניסה אפשר לקטוף ולזלול עד שמתפקעים, ועל מה שלוקחים הביתה משלמים לפי משקל. יש גם ריבות וליקרים מעשה בית, רק שאת הליקרים כדאי להרחיק ממי שאחראי על הנהיגה.
איך מגיעים: יוצאים מנהריה לכיוון צומת כברי, מושב בן עמי נמצא מצד ימין. טל': 5461981 -050. התמורה הטובה ביותר לכסף
בעולם מתוקן ובריא יותר, ח'וביזה הייתה המודל למערכת היחסים שכולנו היינו מקיימים עם מי שמגדל לנו את המזון. בעולם שבו אנחנו חיים, ח'וביזה היא החריג, אי כמעט בודד שפועל על פי עקרונות "קהילה תומכת חקלאות" (CSA). מדובר בכמה חקלאים צעירים, נמרצים וחדורי אהבה לאדמה, שמטפחים על פני כמה דונמים, שמשתרעים לא רחוק מצומת לטרון, עשרות סוגי גידולים.
איך זה עובד? אתם עושים מנוי, משלמים סכום קבוע, ומדי שבוע נוחת בביתכם ארגז ירקות ישר מהשדה. היתרון: הם טעימים טריים ובריאים. החיסרון: אוכלים את מה שגדל בחלקה באותו שבוע (בתוספת השלמות חיוניות מחקלאים אחרים). מכורים לשליטה יתקשו לוותר על הזכות לעצב את התפריט; אחרים יגלו שכיף להתמסר לשדה ולעונות השנה.
מערכת היחסים המיוחדת בין החקלאים ללקוחות לא מסתיימת עם מסירת הארגז לקוחות ח'וביזה מוזמנים לבקר ולשוטט בין הערוגות, לעזור בקטיף, ולהתעדכן באמצעות עלון שנשלח במייל על בסיס קבוע. המבוגרים נהנים לגלות שיותר נעים לקנות אוכל ממישהו שאפשר להסתכל לו בלבן שבעיניים, והילדים מגלים שמלפפונים לא גדלים על המדף בסופר.
איך מגיעים: שואלים בכניסה לכפר בן-נון (על כביש 424, חמישה קילומטרים מאתר ההנצחה בלטרון). טל': 6535980 -054. פרטים נוספים גם באתר.
אי אפשר לדבר על אוכל אורגני בישראל בלי להזכיר את הרדוף. ההילה האורגנית הטהורה אומנם הועכרה מעט כשתנובה השתלטה על החברה שהקימו אנשי הקיבוץ הגלילי, אבל ביקור בקיבוץ, על שלוחותיו הגסטרונומיות השונות, הוא עדיין חוויה מומלצת.

בביקור כזה אפשר לשלב סיור ברפת האורגנית המסחרית היחידה בישראל; אחר כך אפשר לקפוץ לשוק-נכון, השוק האורגני היחיד בישראל, שפועל מספר פעמים בשבוע ומציע מגוון ירקות ופירות טריים במחירים סבירים לגמרי; ולקנח בארוחה במסעדה שכבר הפכה למוסד, של יוטקה הרשטיין, שהיא "רק 80 אחוז אורגנית", אבל טעימה ונעימה.
איך מגיעים: מצומת סומך נוסעים מזרחה על כביש 79, ופונים ימינה בצומת עדי. טל': המסעדה , 9059229 -04; השוק , 9059377 -04, 2273732 -052; וגם באתר האינטרנט.
את המשק האורגני של משפחת בנדטו ביץ' הקימו ההורים אלכס ודבורה כבר בשנות ה-80. דור ההמשך הצטרף בשנים האחרונות-ועכשיו המשק הוא תמנון אורגני רב זרועות: גן ירק וחממות עם מגוון גידולים, לול חופש-?אורגני מרווח שבו תפסנו את התרנגולות מאזינות למוזיקה קלאסית, וסופרמרקט אורגני גדול שמציע את כל מה שדרוש למשק הבית.

אופציה לעצלנים: להזמין הביתה משירות המשלוחים היעיל, כולל תבניות טריות של ביצי הבית. השילוב בין משק כפרי לחנות גדולה מאפשר להפוך את הקנייה האורגנית לבילוי עם הילדים. הם ישמחו לשוחח עם התרנגולות בלול שנמצא ממש מול החנות. בדרך כלל מסתובבים באזור בעלי חיים נוספים, ויש גם פינת משחקים קטנה ומגלשה.
איך מגיעים: איתן 2, מושב ניר צבי (על כביש 44, צומת אחד לפני הכניסה לרמלה). טל': 9229263 -08. אתר אינטרנט.
עבור הטיפוס העסוק שרץ מסביב לשעון בין עבודה-ילדים-לימודים, שאלת ה"מה אוכלים" הפכה למלכוד כמעט חסר פתרון: מצד אחד, למי יש זמן להשקיע על בסיס יומיומי בבישול והכנת אוכל ביתי, טרי וטעים; מצד אחר, למי יש כסף לאכול כל היום במסעדות; ומצד אחרון-מי רוצה שהילדים שלו יגדלו על פיצות קפואות ותבשילי אינסטנט שיש בהם כל כך מעט אוכל אמיתי וכל כך הרבה כימיקלים?
פעם, כשאורית מדינה עבדה כאנליסטית בחברת השקעות נחשבת, גם היא חייתה על דיאט קולה וחטפה צהריים מתחת למשרד. אבל מאז שילדה את בתה הבכורה, החליטה לפרוש מהמרוץ, ולפתור את בעיית התפריט לא רק לעצמה, אלא גם לאחרים: כבר יותר משנתיים היא מבשלת על בסיס קבוע לעשרות משפחות באזור המרכז, שמזמינות מנות צמחוניות ובשריות מתוך תפריט משתנה.
מנות לדוגמה: תבשיל קינואה בעגבניות וברוקולי, פרוסות בטטה בגריל ברוטב יוגורט אורגני, קוסקוס עם דגים ועשבי תיבול. רוב חומרי הגלם אורגניים. אורית מבשלת, ובעלה זוהר משנע את המנות לבתי הלקוחות פעמיים בשבוע. טל': 3596247 -052. אתר אינטרנט.
עזבו אתכם מ"היונה", ושאר מותגי הטחינה שמביאים איתם ניחוח אקזוטי של הלבנט. הגיע הזמן להכיר את הטחינה הטובה בישראל-"אמארה", שמבוססת על שומשום שמיובא מאתיופיה ונטחן בארץ באבן רחיים, תוך שמירה על טמפרטורה נמוכה.
כן, לוקח זמן להתרגל למראה (הטחינה הכהה לא עוברת תהליך של הלבנה) ולטעם המורכב, אבל אחרי שמתרגלים-תענוג. המרקם חמאתי, ואת הטעם העמוק מבקרי מזון בוודאי היו מגדירים "אגוזי".
האמיצים מוזמנים ללכת ישר על הגרסה הגולמית. אחרים יכולים למהול במים, כמקובל בהכנת טחינה ביתית, ולהוסיף מלח ולימון. להשיג ברוב החנויות האורגניות הגדולות (ובאילו שאין-תבקשו שיזמינו!).
הקיבוץ הדרומי, מרחק נגיעה מצומת שיזפון (כ-70 קילומטר צפונית לאילת), הוא נווה מדבר אורגני שיש בו כמעט הכול: דיר עזים ומחלבה, מטע פירות נשירים, כרם ענבים ויקב שמייצר מהם יין, מטעי זיתים ובית בד להפקת שמן, ולקינוח, גם גן ירק קטן.
המוצרים של נאות סמדר-כולם עבודת יד של חברי הקיבוץ ומתנדבים, כולם אורגניים למשעי-הם כבר מזמן שם דבר בתחום: מגוון גבינות עזים, מקשות ועד לבנות ורכות, ריבות עם חתיכות גדולות של פרי אמיתי (נקטרינה, שזיף, משמש), נקטרים בבקבוקי זכוכית ממטעי הקיבוץ, שמן זית ואפילו שקדים.
אם התמזל מזלכם, תוכלו לשים יד על הלדר שמכינים בקיבוץ בעבודת יד מפירות מיובשים, או על "המעדן המדברי"-כדורים מתוקים שמכילים תמרים, שומשום ושאר מרכיבים משובחים. להשיג ברוב החנויות האורגניות הגדולות. אתר אינטרנט.
כל המומחים מסבירים שלאכול דגים זה בריא, אבל על איזה דגים בדיוק הם מדברים: דגי ים? כולנו יודעים מה מצב המים בזמן האחרון בחופי ישראל. דגי בריכה? רק המחשבה על הסלמונים שגדלים בבריכות ומקבלים כימיקלים במזון כדי שייצאו ורודים מוציאה את החשק לאכול.
מי שרוצה לאכול דגים אמיתיים, בריאים וטעימים במידה יוצאת דופן, מוזמן למצוא בחנויות האורגניות את הדגים היחידים בישראל שמגודלים במדגה אורגני-זה שבקיבוץ גבע.
עומרי לב, בן הקיבוץ, חזר לכור מחצבתו ולענף בריכות הדגים אחרי כמה שנים באפריקה, והחליט שהוא רוצה לגדל דגים-אבל אחרת. הדגים האורגניים חיים בצפיפות הרבה יותר נמוכה, מקבלים מזון אורגני ולא אנטיביוטיקה, ובבריכות שבהן הם שוחים אסור להשתמש בחומרי הדברה כימיים. גם את הצמחייה על שפת הבריכה אסור לרסס, ואם תעברו בעמק יזרעאל תוכלו לראות פלוגת חמורים שלועסת במרץ את העשבים השוטים שעל גדת הבריכה האורגנית.
התוצאה: דגים עסיסיים ומשובחים. פילה המוסר הוא גולת הכותרת, אבל גם האמנון העממי לא צריך יותר מטיפול מינימלי (צלייה בגריל + שמן זית ועשבי תיבול) כדי להיות מנה לתפארת. טל': 6535775 -04
אם כבר להתמכר-עדיף למשהו בריא. הקרקרים של דיטרה ועופר, זוג שפתח מאפייה קטנה במושב יד השמונה שבהרי ירושלים, מהווים שילוב מנצח: גם עשויים מחומרים בריאים לתפארת, וגם עושים חשק לעוד.
מתברר שגם בלי מרגרינה, שומן צמחי, סוכר ושאר תוספים מלאכותיים שבהם משתמשים במאפיות תעשייתיות, אפשר לייצר קרקרים טעימים שיכולים לארח חברה למטבלים בכל בופה שמכבד את עצמו. לא כל הקרקרים של דיטרה ועופר אורגניים למהדרין, אבל כולם מתבססים על חומרי גלם בריאים ואיכותיים-בראשם קמח הכוסמין האורגני-שטעמם מדבר בעד עצמו. להשיג ברוב החנויות האורגניות.
רוצים לספר לנו על האוכל האורגני הכי טוב שלכם? שלחו מייל hatovim@maariv.co.il