דוד מול גוליית גרסת אשקלון
עם קבלת כל האישורים הפורמליים להקמת תחנת כוח פחמית נוספת נראה שאין דבר שיכול לעצור את התהליך. אבל הפעילים הירוקים וראשי הרשויות באזור לכיש לא מתכוונים להרים ידיים גם בתשס"ט

מגמה ירוקה וגרינפיס נגד תחנת כוח פחמית נוספת מגמה ירוקה
"המאבק הוא נגד יצור חשמל מפחם. מבחינת ההשלכות יצור זה מזיק לסביבה ולבריאות האנשים, הן ברמה המקומית והן ברמה הבינלאומית", קובעת נילי גרוסמן מנהלת מאבק האנרגיה של גרינפיס,
"מבחינה מקומית: מדבור בפגיעה בזיהום האוויר, קרקע, ים וגם מי תהום. ברמה הבינלאומית ההשלכות הן בשינויי האקלים שנוצר מפליטת "סי או 2". כל זה הוכח כבר בעולם על ידי חוקרים וגם משרד הבריאות אישר זאת שישנו קשר בין פחם לזיהום אוויר ולעלייה בתחלואה ובתמותה".
ומשרדי הממשלה לא מודעים לנזקים?
"הם יודעים שזה מזיק אבל האפשרות שניצבת בפניהם היא הרצון שלא להסתמך על הגז הטבעי ממצריים ועל כך שיותר קל לייבא פחם ממקורות שהן ידידותיות לישראל. הטענה היא שיש צורך מיידי להגדיל את יצור החשמל ולמנוע משבר אנרגיה".
מה האלטרנטיבה לתחנה הפחמית?
"ישנם כמה אלטרנטיבות: אנו מדברים על אנרגיה סולרית שיש לנו בארץ שפע של טכנולוגיה סולרית שנמכרת גם בעולם. ישנה תחנה שתוקם והיא אמנם קטנה אבל היא יכולה להוות חלופה לפחם".
פעיל המגמה הירוקה יונתן נריסנה השתתף במרבית ההפגנות שליוו את המאבק נגד הקמת תחנת הכוח הפחמית.
"המאבק המסיבי שלנו החל בסביבות מאי 2007 שהגיעו אלינו שמועות שמחדשים את התכנונים להקמת התחנה", הוא נזכר השבוע.

תחנת הכח רוטנברג באשקלון צילום: אדי ישראל
"עם הזמן ארגונים ירוקים נוספים הצטרפו אלינו למאבק וגם אנשי ציבור מהאזור. בשלב הבא הנחנו שלט בכניסה לבית החולים "ברזילי" בעיר שעליו נכתב: כאן יקומו מחלקות ריאה ואונקולוגיה לקליטת נפגעי התחנה הפחמית העתידית".
האם לדעתך הצלחתם לעורר את תושבי אשקלון?
"הייתי שמח אם התושבים היו יותר ערניים למצב. לצערי אשקלון נתפסת כעיר שמקבלת על עצמה גזרות אבל עדיין הרבה תושבים מודעים למצב ויש הרבה פעילות מצד תושבי אשקלון. אלה אנשים שאיכפת להם".
האם לדעתך הצלחתם במאבק שלכם עד כה?
"במשימה הגדולה שלנו לא הצלחנו כי התחנה אושרה להקמה. אך כיום בגלל המאבק שלנו אנשים יותר מודעים לנזק. יודעים שפחם מזיק ומזהם, ואנשים כיום מודעים לפתרונות האלטרנטיביים האחרים ואי אפשר להתעלם מזה".
מה הלאה?
"אנו עדיין במאבק ובקרוב יחל שלב של ההתנגדויות ואנו ניזום יום החתמה ארצי מרוכז נגד הקמת התחנה שנקרא: "מבצע גמר חתימה טובה", שיערך בחודש הקרוב.
אתה עוד מאמין שהמאבק יכול לשנות את הגזרה?
"למען המשפחה שלי ולמען בריאותם ובריאות תושבי האזור שאני לא רוצה שיסבלו, אני מאמין ומקווה שאפשר לשנות כי רצוי לשנות, אני אופטימי".
נקודת אור בודדה שבכל זאת אפשר למצוא במאבק היא העובדה שכל ראשי הרשויות באזור שבימים כתיקונם עסוקים במאבקים פנימיים התאחדו במאבק נגד הקמת התחנה.
"המאבק הזה הצליח לאחד את כל ראשי הרשויות באזור", קובע כתב מעריב בדרום ירון ששון, "להפגנות הגיעו ראשי הרשויות של אשקלון, המועצה האזורית חוף אשקלון שער הנגב. למאבק
הזה הצטרפו אפילו ראשי הרשויות המרוחקות מהאזור כמו באר טוביה וקריית גת".
על אופי המאבק אומר ששון: "ראשי הרשויות מאוד הורגשו בהפגנות. ראש העירייה רוני מהצרי אפילו חבש מסכה על אפו. ויש כמובן גם את המישור הפורמאלי. רק לאחרונה שלח אלון שוסטר ראש מועצת שער הנגב את התנגדותו לוועדה הלאומית לתשתיות לאומיות".
הסיכוי למנוע את הקמת התחנה לא נראה גבוה במיוחד אבל הפעילים הירוקים והפוליטיקאים המקומיים בהחלט עוד לא אמרו את המילה האחרונה בנושא