מחקר חדש: עוברים מפהקים כבר ברחם
מחקר חדש חושף כי תינוקות שטרם נולדו מתחילים לפהק בסביבות החודש השישי להריון. לא מדובר ככל הנראה בתוצאה של עייפות או שעמום, אלא בשלב של התפתחות המוח
המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי המקוון PLoS One, טוען שככל הנראה הפיהוק העוברי אינו תוצאה של עייפות או של שעמום, אלא חלק מתהליך התפתחות המוח. על פי המחקר, ככל שהתהליך מתמשך הופכים הפיהוקים לתכופים יותר.
הם מתחילים בין השבוע ה-24 לשבוע ה-36, שלב של ההריון שבו העובר כבר מפותח יחסית. תכיפותם מגיעה לשיאה לא יאוחר מהשבוע ה-28, ואז חלה ירידה בתדירות הפיהוקים, ככל הנראה מאחר ואז מסתיים שלב בהתפתחות העובר אשר מעודד את התופעה.

עוברים מפהקים ברחם בצילום אולטראסאונד תלת מימדי.
PLuS one
בזכות התמונות החדות והתלת-ממדיות הצליחו החוקרים להבחין בין פיהוקים של ממש לבין תנועות שפתיים ופתיחת פה רפלקסיביות. הם סבורים שמעקב מסודר אחרי הפיהוקים יכול לשמש כלי אבחנתי חדש לשם מעקב אחר קצב התפתחות המוח של העובר.
במסגרת המחקר התבצע מעקב אחרי שבעה עוברים של בנות ושמונה עוברים של בנים. הם צולמו אחת לשלושים יום,
בין החודש החמישי לשמיני של ההריון. המעקב גילה כי במהלך יממה אחת בשבוע ה-24 של ההריון מפהקים העוברים כשש פעמים בממוצע, ותכיפות הפיהוקים עולה בהדרגה עד שהיא נעצרת בשבוע ה-36.
החוקרים ציינו כי אם תכיפות הפיהוקים לא יורדת אחרי השבוע ה-36, או אפילו עולה, יתכן שהדבר מעיד על קיומה של בעיה רפואית הדורשת תשומת לב.