"אמא, כואבת לי הבטן": 5 עצות לזיהוי הבעיה
הילד מתלונן על כאבי בטן? הסיבות יכולות להיות רבות. חמש שאלות שכדאי לשאול כדי לזהות את מקור הבעיה
אם אין הקאות, בחילות, שלשולים או חום, איך נבדיל בין כאב פיזיולוגי לכאב על רקע רגשי, ומתי אמורה להידלק נורה אדומה? ד"ר רות עמית, מומחית ברפואת ילדים במכבי שירותי בריאות, מסבירה שמכיוון שבחלל הבטן ישנם איברים רבים האחראיים לתפקודים שונים, הסיבות לכאבי הבטן יכולות להיות רבות.
חשוב להגיע לרופא לאחר שענינו לעצמנו על מספר שאלות:
מתי החלו כאבי הבטן - אתמול? לפני שבוע? חודש? לעתים האירוע הראשוני יכול לעזור בפענוח הסיבה, למשל אם הכאב התחיל לפני חודש בדיוק, כשחזרנו עם הילדים מהודו...
תכיפות - אם מדובר בכאב מתמשך שחוזר על עצמו, חשוב לשים לב למחזוריות: כל יום? פעמיים בשבוע? יותר?
מתי מופיע הכאב - לעתים לשאלה באיזו שעה של היום מופיע הכאב יכולות להיות משמעויות קליניות ברורות. למשל כאבי בטן בבוקר יכולים לנבוע מרגישות ללקטוז המצוי בחלב, שאותו שותים ילדים בבוקר לצד דגני הבוקר. כדי שנדע להבחין אם מדובר בכאב בטן קליני או בכאב אמיתי שנובע מסיבות רגשיות, ממליצה ד"ר עמית לשים לב אם כאבי הבטן מופיעים גם בשבת, כשלא הולכים לגן או לבית הספר.

כמה זמן נמשך הכאב - כשהילד מתלונן על הכאב, כמה זמן זה נמשך: דקות? שעות? מה מקל עליו? לעתים שינוי תנוחה, תזונה, או הליכה לשירותים מפסיקים את הכאב. ילדים בני שנתיים-שלוש סובלים לעתים מכאבי בטן בגלל עצירויות. הכאב חולף מיד לאחר ביקור מוצלח בשירותים.
עוצמת הכאב - כל אחד מאיתנו מכיר את הגוזל הפרטי שלו, ולרוב נדע להבחין אם מדובר בכאב קל יחסית או בכאב המסב לילד סבל רב. חשוב לשים לב אם כאבי הבטן גורמים לילד להפסיק את פעילותו, זה יכול לרמוז על כך שהכאב מפריע מאוד.
ומתי באמת חשוב לרוץ לרופא ולא להתעלם מהכאב? ד"ר עמית מסבירה שכאבי בטן וחום יכולים להיות אינדיקציה לדברים רבים, והם בהחלט סיבה לגשת לבירור אצל הרופא. בנוסף, כאבי בטן המפסיקים את פעילותו של הילד וכאב המופיע גם בשבתות וחופשות יכולים להעיד על כאב המצריך בירור מעמיק.
ישנם דברים נוספים המצריכים מעקב אצל הרופא המטפל, כמו ירידה משמעותית
גלו אמפתיה כלפי הכאב, ותנו לילד להרגיש שאתם מאמינים לו. אפשר להקל את הכאב על ידי עיסוי הבטן בתנועות סיבוביות בכיוון השעון, או פשוט להכין תה עם נענע, כמו שהסבתות מכינות.