הילד סובל מאקנה? שנו את הרגלי התזונה
המתבגר שלכם סובל מאקנה? כדאי שתדעו שתזונה נכונה יכולה למנוע את הופעת הפצעונים. הנטורופתית מילה יופה עם טיפים תזונתיים למניעת אקנה וגם מתכון יעיל
במחקרים שונים נמצא קשר בין תזונה מתועשת (עשירה בג'אנק פוד) לבין התפרצות אקנה. למעשה, במדינות בהן התזונה היא מערבית יותר, רואים יותר התפרצות של אקנה בקרב בני נוער ומבוגרים.
מהי אקנה?
אקנה היא מחלת זקיק השערה המלווה בראשים שחורים, ראשים לבנים ומוגלה. הפצעים מופיעים בעיקר בפנים אך עלולים להופיע גם על הגב, החזה והכתפיים. המחלה נפוצה יותר אצל בנים ומתחילה לרוב בגיל ההתבגרות.
התפרצות של אקנה מתרחשת לרוב כשבלוטת זקיק השערה גדלה ומפרישה סבום עקב גירוי של הורמונים זכריים, כגון טוסטסטרון. כתוצאה מכך, התעלה נחסמת, מתנפחת ומוצרת. בסופו של דבר נוצר קומדון (פצעון). על פי דרגת החסימה של הצינור נוצרים פצעים שחורים או לבנים.
בעזרת תזונה נכונה ניתן למנוע הופעת פצעונים ולשפר את מצב עור הפנים. תזונה למניעה ולטיפול באקנה שמה דגש על צריכה מתונה של פחמימות ושל שומנים, וצריכה מוגברת של חלבונים (בעיקר ממקור צמחי), על הגברת כמות הסיבים התזונתיים במזון ועל כמות מוגברת של נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים, שיעזרו ליצור איזון הורמונלי, יסייעו בריפוי פצעים וימנעו דלקתיות בעור.

1. הפרדו מהמאפים: במחקרים שנעשו בנושא, נמצא קשר בין צריכת פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה (לחם, מאפים, ממתקים, ריבות, עוגות, עוגיות וכו') לבין החמרת מצב האקנה. מומלץ להפחית בצריכתם לטובת המזונות שמעלים את רמות הסוכר באופן מתון יותר, כמו פירות, אגוזים, קטניות, ירקות ודגנים מלאים.
2. התחילו לצרוך מזונות עשירים באבץ: אבץ הוא מינרל שמעורב בפעילות ההורמונלית בגופנו, ויש לו תפקיד חשוב בריפוי ובאיחוי מהיר של פצעים. הוא עוזר לתפקוד המערכת החיסונית ומשקם רקמות פגועות. מאכלים עשירים באבץ הם: גרעיני דלעת, טחינה, שקדים, צנוברים, אגוזי קשיו, פיסטוקים, עדשים, שעועית, קמח שיפון, שיבולת שועל, עוף, הודו ובשר.
3. הכניסו לתפריט ויטמין E וסלניום – שני הרכיבים הם נוגדי חמצון העוזרים למנוע דלקתיות בגוף ובכך מונעים יציאת פצעים נוספים. סלניום ניתן למצוא באגוזי ברזיל בכמות גדולה (כשני אגוזים מספיקים כדי לספק את כמויות הסלניום הדרושות לנו ליום) בפטריות פורטבלו ושמפיניון, טונה, מולסה, ברוקולי, שום ובצל. ויטמין E מצוי באגוזים, בבוטנים, בנבט חיטה, באבוקדו ובדגנים מלאים.
4. צרכו ויטמינים מקבוצת B, בעיקר 5B, ו- 6B - מחסור בויטמין 6B עלול לגרום לרגישות יתרה לטוסטסטרון, שחוסר איזון שלו עלול להחמיר הופעת אקנה, ואילו ויטמין 5B משתתף פעיל בתהליכי ייצור הורמונים ונחשב ל"ויטמין של העור". ויטמינים
המתכון הבא עשיר במרכיבים שצריכתם עשויה למנוע הופעת אקנה:

את דפי האורז ניתן למצוא בכל סופר גדול, או בחנויות טבע. הפטריות עשירות בסלניום ומכילות אבץ וויטמיני B. הבטטות עשירות בסיבים תזונתיים, בויטמינים מקבוצת B, הן מתוקות אך בעלות אינדקס גליקמי נמוך, בזכות הסיבים שבהן.
חזה העוף מכיל אבץ, וצורת ההכנה שלו הופכת אותו באופן מפתיע לעסיסי ולא מצריכה טיגון מיותר. אם יש לכם אפשרות, העדיפו לרכוש חזה עוף אורגני, וכך תימנעו מהורמונים מיותרים במנה. צורת ההגשה המיוחדת הופכת את המאכל לאטרקטיבי במיוחד עבור ילדים ובני נוער.
החומרים לכ-10 דפי אורז ממולאים:
10 דפי אורז מושרים לכמה דקות במי ברז (לפי ההוראות על האריזה).
סלסלת פטריות פורטבלו ושמפיניון (או רק שמפיניון) חתוכות לקוביות
2 בטטות בינוניות קלופות וחתוכות לקוביות
1 בצל בינוני
חזה עוף חתוך לקוביות קטנות
3-4 כפות רוטב סויה
מעט מלח (שימו לב שהסויה נותנת מליחות!)
צ'ילי חריף גרוס
1 כף סילן/ מולסה
ההכנה:
1. חולטים את קוביות העוף: שופכים עליהן מים רותחים, מערבבים כדי לוודא שלא נדבקו חתיכות, ומשאירים כ-5 דקות.
2. בינתיים מכינים את המילוי: מחממים מעט שמן זית במחבת, ומטגנים בצל ב"הזעה": כשרואים שמתחמם, מוסיפים כמה טיפות מים (ככה מונעים מהשמן להתחמצן), עד להזהבה. מוסיפים בטטות וממשיכים בתהליך, עד שהן מעט מתרככות. מוסיפים את הפטריות, את הסויה ואת התבלינים, ומבשלים מכוסה עד שהפטריות מצטמקות מעט. טועמים ומתקנים תיבול.
3. מסננים את העוף, ומוסיפים לתוך תערובת הבטטות. מבשלים כדקה עד שהטעמים מתמזגים.
4. מחממים תנור ל-180 מעלות.
5. משרים את דפי האורז בקערת מים קרים, עד שהם רכים, גמישים ונוחים לעבודה. מניחים על מגבת מטבח וממלאים כל דף בשתי כפות מהתערובת. סוגרים מכל הפינות (כמו בלינצ'ס) ומניחים על בצד המקופל, בתבנית עם נייר אפיה.
6. אפשרות נוספת היא לקשור את קצוות דפי האורז עם רצועות בצל ירוק או עירית כמו שקים קטנים.
מורחים את דפי האורז בנוזל שנשאר לנו מהבישול, ומכניסים לתנור שחומם מראש על 200 מעלות ל-10 דקות.
טיפ: כדאי להגיש חם או בטמפרטורת חדר, עם רוטב סויה ליד.
באדיבות מילה יופה- נטורופתית.