חמוש במשקפיים: טיפים לבחירת משקפיים לילדים
מתי והיכן בודקים לילד את הראייה? איך בוחרים לילדים משקפיים? ואיך משכנעים אותם להרכיב את האביזר החינני על החוטם בחיי היומיום? הנה כמה עצות חיוניות
כ-2%-3% מהילדים נולדים עם פגם בראייה שגורם להם להזדקק למשקפיים בגיל צעיר, אך ילדים לא תמיד מתלוננים על בעיית הראייה שלהם ולכן נדרשת עירנות המבוגרים באיתורה.
הם לא מתלוננים משום שהם עדיין אינם יכולים לדבר, או מפני שאינם יודעים כלל שאפשר לראות אחרת. עם זאת, איבחון המוקדם של לקות הראייה הוא חשוב ואף קריטי, שכן טיפול בשלבי התפתחות מוקדמים יכול לשפר את הראייה בעתיד, בעוד שאותו טיפול בגיל מאוחר יותר עלול להיות בלתי יעיל.
על מנת לאתר את הבעיות מבעוד מועד ולמנוע מהילד סבל מיותר, חשוב להתחיל בבדיקות עיניים מקיפות בגיל מוקדם. בגיל תשעה חודשים עד שנתיים הראייה נבדקת במסגרת הסקרים בטיפת חלב. אם מאתרים בעיה כלשהי, כגון פזילה או עין עצלה, הילד נשלח לבדיקה מקיפה יותר. בגיל חמש מגיע צוות 'טיפת חלב' לגני הילדים לשם בדיקתם. בדיקות עיניים נערכות גם במסגרת בית הספר.

בדיקת עיניים לילדים אינה דומה לזו שנעשית למבוגרים. בבדיקות מיוחדות לפעוטות, שעדיין לא יודעים לדבר, מושכים את תשומת לבם עם אורות או חפצים ובודקים את החזר האור על העין. הבדיקה אינה כואבת ואינה כרוכה בשיתוף פעולה פעיל של הילד.
לילדים שכבר יכולים להתבטא מוצגות צורות שונות שאותן צריך לזהות ממרחקים שונים. ילדים שכבר מכירים אותיות ומספרים, יכולים להיבדק מול לוחות הבדיקה הקלאסיים.
מתחת לגיל 3 נבדקים הילדים אצל רופאי עיניים בלבד, מעל גיל 3 יכולים הילדים להיבדק אצל אופטומטריסט בנוכחות רופא עיניים, ומגיל 9 מתבצעת הבדיקה אצל אופטומטריסט בלבד.
מגיל 6 נבדקים הילדים בבית הספר בבדיקות תקופתיות. כשאתם מחליטים להגיע לבדיקת ראייה אצל אופטומיטריסט, חשוב שתבחרו באיש מקצוע אמין שאפשר לסמוך עליו.

לא תמיד מתברר שהילד זקוק למשקפיים, לעתים בעיות הראייה נעוצות בתפקוד לא נכון של שרירי העין ופתרון הבעיה הוא תרגול לעיניים, הכולל בין היתר, כיסוי העין הטובה במשך שעתיים ביום וכן תרגול יומי קבוע. בחלק מחנויות המשקפיים מציעים הדרכה לצורך התעמלות כזו. במקרים אלו, השיפור לאחר תירגול הוא משמעותי ומהיר.
במקרה ומתברר שהילד זקוק למשקפיים, הנה כמה טיפים לבחירת המשקף הנכון:
1. כשמדובר בילדים רכים, יש להמנע ממשקפיים כבדים או לוחצים, שמשאירים סימנים אדומים על האף. לכן ודאו שהם מתאימים לילד.
2. העדיפו משקפיים שעדשותיהם עשויות מפלסטיק, פוליקרבונט או מפניקס, אך בשום אופן לא זכוכית שנוטה להישבר ולכן טמון בה סיכון רב.
3. רצוי להתאים את המשקפיים עד כמה שניתן לגודל הפנים של הילד. אל תתפתו לרכוש מסגרת גדולה יותר "כי הילד גדל ובקרוב יזדקק לזוג חדש".
4. חשוב שהילד יסתכל דרך המרכז האופטי, כדי שיקבל את התיקון שהוא צריך. לכן יש להקפיד שהמשקפיים יהיו בקו הגבות ועדשותיהן יהיו עגולות. אחרת הוא יעדיף להסתכל מעל העדשות.
5. אם יש לילד מספר גבוה, אל תבחרו לו מסגרת שמצריכה עדשות עם ברגים, כי הם לא יהיו יציבים. עדיף מסגרת עם עדשות דקות ושלמות.
6. לילדים בגיל 4-3 כדאי לקנות משקפיים עם אף אורתופדי (גשר אף עם ציפוי סיליקוני) שהוא מאוד נוח ולא זז על האף, ועם מוט שמתעגל מאחורי האוזן ומונע את נפילת המשקפיים. זה הרבה יותר בטיחותי מחוט. כדאי גם שהמוטות יהיו עשויים מקפיץ. ילדים נוטים להרחיק את המוטות וכך להרחיב את המשקפיים.
1. שוחחו עם הילד "בגובה העיניים", הסבירו לו במונחים פשוטים ובהירים כיצד יסייעו לו המשקפיים לראות טוב וברור יותר.
2. שתפו אותו בבחירת המשקפיים בצורה חווייתית ומתחשבת, בדרך דומה לזו בה רוכשים משחק חדש.
3. הזכירו לו שגם ל'בר מוח' מהדרדסים ולהארי פוטר יש משקפיים. הזדהות עם דמויות אהובות ומוכרות יכולה לרכך גם את הילד המרדן והעיקש ביותר.
4. ערכו לילד "מסיבת משקפיים" עם עוגה בצורת משקפיים צבעוניים - חגיגה מאורגנת לכבוד הרכש החדש שהצטרף כאורח כבוד למרכז הפנים.
5. יידעו את המורה/גננת על הרכישה החדשה, כך שתוכל להחמיא לו על משקפיו היפים בפני כל הילדים, כשיגיע עמם לראשונה ללימודים.
6. קראו לילד סיפור ילדים על החיים עם משקפיים כמו: "ילדי המשקפיים" מאת גלית לוי בהוצאת דני, או: "המשקפיים של צור", מאת שרה יניב בהוצאת דני.
7. ילד שזקוק למשקפיים ישמח להרכיבם אחרי שיחוש בשיפור בראייה, העזרו בסבלנות.
הכתבה באדיבות אפרת שגיא שפי, בוגרת תואר שני באופטומטריה מאוניברסיטת פילדלפיה ארה"ב.
רשת "אופטיקה שפי" משרתת למעלה מ-55,000 לקוחות בשני סניפים: צ'ק פוסט חיפה, ומרכז רב מד, קרית מוצקין.