אמא אדמה: הורים שמגדלים את ילדיהם כטבעונים
סלבריטאי הוליווד גילו לאחרונה את הטבעונות וחלקם כבר מנחילים את המורשת לילדיהם. האם בריא למנוע מתינוק רכיבים תזונתיים שיש במוצרי חלב, ביצים ובשר? האם אפשר להיות בהריון ולהשאר טבעונית?

אחד מהם הוא בנה של אלישיה סילברסטון. לא מספיק שהכוכבת ההוליוודית נתנה לפעוט בן השלושה חודשים את השם המוזר באר-בלו (דוב כחול, בתרגום חופשי), היא החליטה לגדל אותו על דיאטה נוקשה נטולת בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב.
האם בריא למנוע מתינוק רכיבים תזונתיים שיש במוצרי חלב, ביצים ובשר? סילברסטון בטוחה שכן. אבל בשנת 2007 הורשעו שני הורים באטלנטה שבארצות הברית ונידונו למאסר עולם, לאחר מות תינוקם, שניזון רק מחלב סויה ומיץ תפוחים. אין בכלל ספק שאותו פעוט אומלל היה מקפח את חייו גם אם היה ניזון מחלב פרה ומיץ תפוחים, אלא שהמקרה העלה לכותרות את הסכנה שבהזנת תינוקות בדיאטות שמגבילות את סוגי המזון.
טליה שפר מהיישוב הטבעוני אמירים בגליל אכלה רק מזון חי ולא מבושל במהלך שני ההריונות האחרונים שלה. שפר (41), יועצת בריאות ואם לשלוש בנות, היא טבעונית מגיל 12. במהלך ההריונות כלל התפריט שלה מיצי ירקות ופירות, סלט ירקות עם טחינה, חלב שקדים, אגוזים ופירות יבשים. "בסוף ההריון האחרון החלטתי שאני אוכלת רק פירות. ידעתי שזה יקל על הלידה. ובאמת הילדה החליקה החוצה במהירות וללא כאבים".
לא סבלת בהריון מחסרים תזונתיים?
"בכלל לא, הרגשתי מצוין, בריאה וחיונית. בדיקות הדם שלי היו מצוינות. לא הייתי רעבה וכל ההריונות שלי עברו ללא צרבת, בחילה, השמנה או בצקת".
ולא קרה שהתחשק לך באופן מפתיע לנגוס באיזה סטייק עסיסי?
"נהפוך הוא, בכל פעם שהרחתי בשר, הייתי רצה להקיא. אחרי הלידה אכלתי במשך שבועיים רק ענבים ואבטיח. הגוף שלי לא רצה משהו אחר".

גם הנטורופתית לילך נהרי סבורה שאפשר לחיות ללא ביצים, חלב ובשר "המזון האופטימלי לאדם הוא מזון טבעי וצמחי, בעיקר, עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. מחקרים מראים כי לתזונה עתירת שומן וחלבון מן החי יש קשר ישיר לסיכון גבוה לרעלת הריון, למשל.
אם טבעונית נמצאת בסיכון נמוך יותר לעלות במשקל בהריון, לסכרת הריון, רעלת הריון, לסיבוכים בלידה ולירידה באנרגיה ", משוכנעת נהרי.
לאמהות טבעוניות היא ממליצה
ומה לגבי ויטמין B12?
"זה הויטמין היחיד שלא קיים במזון מהצומח, לכן אני ממליצה לאכול מדי פעם דגי מים עמוקים המכילים גם אומגה 3".
לדברי נהרי, אם האם מקפידה על מזון צמחוני מגוון, היא תגדל תינוק בריא יותר מאם שאוכלת תזונה דלה בסיבים תזונתיים ובדגנים מלאים ועשירה בשומן רווי.
האם הצמחונית או הטבעונית צריכה לעבור בדיקות דם כמו כל אישה הרה אחרת. "אם היא אנמית - תופעה שכיחה מאוד בהריון, היא צריכה ליטול תוספי תזונה בהתאם. אין שום צורך ליטול תוספים רק מעצם היותה טבעונית. היא פחות בסיכון לעלייה גדולה במשקל, לסכרת הריון, רעלת הריון, לסיבוכים בלידה ולירידה באנרגיה".
ומה לגבי התינוק? נהרי מדגישה כי החל מגיל שנה צרכיו של התינוק הוא כשל אדם מבוגר לכן חלות עליו אותן המלצות. "יש לעקוב אחר רמת ההומגלובין בדמו ובמידת הצורך להשלים חסרים של ברזל או של ויטמין B12".

"אי אפשר לבלבל את הביולוגיה עם אידיאולוגיה, עדיף שהאידיאולוגיה תיפגע ולא התינוק", משוכנעת עדי יותם, יועצת הנקה IBCLC, ומזהירה כי חסרים תזונתיים אצל האם ההרה או המניקה עלולים להתבטא גם אצל התינוק. שלא לדבר על החסך שעלול להיגרם לאם.
ונדנה שת', דוברת איגוד הדיאטנים האמריקאי (ADA), סבורה שאין פסול בגידול תינוקות טבעוניים. האיגוד אפילו הוציא הנחיות מפורטות כיצד לעשות זאת. בחצי השנה הראשונה לחייו של התינוק, כותבים שם, יש להניק הנקה מלאה, אך כשמחליטים להפחית את כמות ההנקות יש לעבור לפורמולה (שמבוססת על חלב פרה או על סויה) מחוזקת בברזל.

אל תקלו ראש בחוסר בברזל, מבקשת הדיאטנית הקלינית טובה קראוזה, מנהלת האתר תזונה טובה, מחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהריון". "בישראל קיימת שכיחות גבוהה של אנמיה בתינוקות ובילדים בשנים האחרונות. ברזל חיוני ליצירת כדוריות הדם האדומות, ובעיקר ליצור הרכיב שנקרא המוגלובין שאחראי על נשיאת חמצן לתאי הגוף. ברזל גם חיוני להתפתחות המוח, וליצירת מעטפת המיאלין (חומר שומני) סביב שלוחות של תאי עצב. חוסר בברזל יכול להתבטא בקשיים בתפקוד הקוגניטיבי", היא מזהירה.
לדברי קראוזה, המקור הטוב ביותר לברזל הוא בשר. "סוג הברזל שבבשר נקרא HEME והוא נספג טוב יותר (כ-25%) לעומת ספיגת ברזל שנמצא במזון צמחי (1-2%).
ילדיה של טליה שפר לא טעמו בשר מיום היוולדם. "מגיל חצי שנה נתתי להם חלב שקדים. כשלמדו לשבת והראו רצון, קבלו פירות וירקות, או מיץ גזר. אחרי שהוציאו שיניים, הוספתי לתפריט עמילנים כמו בטטות ותפוחי אדמה, אורז ולחם".
מה לגבי מעדני חלב, שוקו, גבינה לבנה?
"אנחנו לא מכניסים את זה הביתה. יש טחינה ואבוקדו, ממרח שקדים, חומוס שאני מכינה לבד. אני נותת ביצה פעם ביומיים, משום שיש בביצה חלבון מושלם, כך שאם הם פספסו כמה שקדים או נבטים, אני יודעת שהם קבלו את מה שהם צריכים".
ואם יבקשו לטעום עוף או גבינה צהובה?
"אני קיצונית רק לגבי עצמי, אם יבקשו לא אמנע מהם. הם גם מנסים כל מיני דברים אצל הסבתות, אצל חברים. גם אם הם יאכלו צ'יפס וקטשופ, אני מאמינה שזה יצא מהר מאוד מהמערכת שלהם".
קראוזה מזדעזעת למחשבה שתינוקות ופעוטות מוגבלים במזונם. "אם מחליטים לגדל ילד כטבעוני, התזונה שלו צריכה להיות מתוכננת בקפידה, רצוי בעזרת איש מקצוע, ולכלול את כל התוספים שממליצים ב-ADA. אני לא בטוחה שזה פרקטי. בתור אמא לתינוק יש עליך כל כך הרבה מטלות ואחריות, וזה קשה מאוד ומצריך המון טרחה לתכנן היטב ולכלול את כל אבות המזון והויטמינים הדרושים. הבעיה היא שבטווח הארוך עלולים להישבר ולגרום לחסרים תזונתיים".
לאמהות טבעוניות הרות ומניקות, ממליצה קראוזה להיות במעקב צמוד, לבצע בדיקות דם קפדניות כדי לגלות חסרים ולתכנן תפריט מאוזן בעזרת איש מקצוע.
ואולי טליה שפר צודקת, ותינוקות ופעוטות טבעונים גדלים בריאים יותר, ללא סוכר ומלח מיותרים, ללא כולסטרול, צבעי מאכל או חומרי שימור?
"אין פסול בכולסטרול. התינוק זקוק לו, ולכן יש כולסטרול בחלב אם. גם אם רוצים לגדל ילדים ללא תוספת של סוכר, מלח וחומרים מלאכותיים לא חייבים להיות קיצוניים ולבחור בטבעונות. אני מציעה לא להקל ראש בתזונה של תינוקות ופעוטות, שנות החיים הראשונות הן המשמעותיות ביותר מבחינת התפתחות המוח. אי אפשר יהיה בעתיד להשלים את מה שלא התפתח בשנים הראשונות. אין שידור חוזר", מזהירה קראוזה.
האם אתם בראש אחד עם אליסיה סילברסטון? או מסכימים עם טובה קראוזה? שתפו אותנו בפייסבוק.