בהיריון? דווקא עכשיו לשמור על בריאות הפה

בהיריון מתרחשים באישה שינויים זמניים ומופיעה לרוב דלקת חניכיים. כדי להתמודד טוב יותר, חשוב להתכונן

ד''ר זאב רם | 21/2/2011 16:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחלות חניכיים נגרמות על ידי חיידקים היוצרים את הדנטל פלאק - רובד דביק של חיידקים הנוצר כל העת על השיניים. התאספות ממושכת של הרובד על השיניים, תתחיל את התהליך הדלקתי הכרוני.

להיות מודעות לבריאות החניכיים
להיות מודעות לבריאות החניכיים צילום: ראובן קסטרו
ידוע כי בנשים ישנה בדרך כלל רמת מודעות גבוהה בכל הקשור לבריאות הפה והחניכיים לעומת גברים. למרבה הפלא, מצב בריאות החניכיים והפה שלהן לא עולה בהרבה על בריאות הפה של גברים הממעטים להשגיח ולטפל.

הסיבה קשורה ככל הנראה לשינויים ההורמונליים המתרחשים בחיי האישה במהלך חייה. ישנן חמש תקופות במהלך חייה של כל אישה, שבהן כל פעילות הגוף והחניכיים מושפעת ישירות משינויים הורמונליים: ההתבגרות, המחזור, הגלולות למניעת היריון, היריון וגיל הבלות.

בתקופת ההריון מתרחשים בגוף שינויים זמניים. החל מהחודש השני ישנה תופעה של התפתחות דלקת חניכיים שעולה בחומרתה עד ללידה. הדלקת יכולה לגרום לגידולים בחניכיים שמוכרים כ"גידולי היריון". אלה אינם גידולים אמיתיים במלוא מובן המילה, אלא צמיחת רקמה רכה ורגישה למגע שמדממת בכל נגיעה. לרוב, גידולי ההיריון מתכווצים לאחר הלידה, אבל לעתים חובה להסירם בהליך כירורגי.
ההיריון אינו מחלה

כמובן שהיריון אינו מחלה, אבל הוא כן גורם לשינויים זמניים בגוף שהבולט שבהם הוא עלייה חדה ברמת הורמוני המין - אסטרוגן ופרוגסטרון. אלה גורמים, בין היתר, לעלייה במחזור ובנפח הדם, ירידה בלחץ הדם, דילול הדם והרחבת כלי הדם. באחוז אחד עד שלושה אחוזים מהנשים עלולה להופיע גם סוכרת היריון הפוגעת בחניכיים. היא תעלם לרוב לאחר ההיריון.

הורמוני המין משפיעים על האנטומיה ועל תפקוד החניכיים. הם גורמים גם לעלייה במדדי דלקת החניכיים. אמנם הם לא גורמים לשינויים באפיתל האוראלי, אבל הם כן מעכבים התבגרות הרקמה. לכן, יכולת הריפוי של החניכיים איטית יותר והם נעשים רגישים ופגיעים יותר.

הפרוגסטרון

משנה את תפקוד כלי הדם העדינים והרבים שנמצאים בחניכיים, והדבר גורם לעלייה באודם, בבצקת, בדימום ובהפרשות, כאשר השינויים הבולטים הם בעיקר בשולי החניכיים. כמו כן, קיים גם המרכיב הגנטי, כאשר מחלות חניכיים הן בעלות רקע גנטי, אבל נגרמות מגורמים נרכשים כמו סוכרת, וגורמים סביבתיים כמו עישון.

חשוב להדגיש, כי מחלות חניכיים שקיימות לפני ההיריון מתגברות בתקופה זו וממשיכות גם לאחר הלידה. מכאן החשיבות הרבה להתחיל את ההיריון עם חניכיים בריאים. על כל אישה שמתכננת היריון להיבדק, בין השאר על ידי מומחה לרפואת חניכיים, כדי לטפל בהם ולהביא אותם למצב בריא לפני תחילת ההיריון.

לשמור על החניכיים גם בבית

עדיף להימנע מטיפולי שיניים יזומים ונרחבים בתקופת ההריון, פרט לטיפולי עזרה ראשונה כמובן, זאת בשל יכולת ההחלמה האיטית. כמו כן, כדי למנוע התפתחות דלקות חניכיים בהיריון, מומלץ לעבור טיפול אצל שיננית אחת לחודש.

ישנן דעות קדומות הטוענות כי אין לבצע טיפולי שיננית בתקופת ההיריון. אלה טענות מופרכות שהוכחו כלא נכונות. עם זאת, הטיפול המומלץ הוא רק באמצעות מכשיר אולטרה סוני עדין במיוחד ובלי מכשירים ידניים.

פרט לטיפולי השיננית, יש להקפיד לשמור על בריאות החניכיים גם בבית. מומלץ לבצע ניקוי יומיומי עדין עם מברשת שיניים רכה במיוחד ומעט משחת שיניים בעלת מקדם שחיקה נמוך וניקוי יומיומי עם השיננוע (קיסם עץ רוטט המיועד לניכוי תת חניכי של החניכיים).

הכותב הוא מומחה לרפואת חניכיים

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

טבורית

לקבלת מידע אודות שימור דם טבורי, מלאו פרטיכם
ונציג מקצועי של טבורית יחזור אליכם




/ /
שלח

פרטיך נשלחו בהצלחה
בזמן הקרוב נציג טבורית
יצור עימך קשר

מדורים