הערכת המשקל של עובר ממין נקבה פחות מדויקת מעובר זכר
מחקר חדש שנעשה על כ-3,500 עוברים מגלה: רופאים רבים טועים בהערכת משקלם של עוברים ממין נקבה. התוצאה: לידות רגילות של עוברים גדולים מדי, מה שגורם ליולדות ייסורים ומסכן אותן ואת עובריהן. עתה מנסים לצמצם את טווח הטעות

לטעויות הללו יש השפעה מכרעת על אופי הלידה. "לידה של עובר גדול גורמת לסיבוכים בלידה ולקרעים בתעלת הלידה", מסביר פרופ' יריב יוגב, רופא בכיר בבית החולים לנשים בבילינסון, שערך את המחקר יחד עם ד"ר ניר מלמד.
מתברר כי הפערים בין הערכות המשקל ובין המשקל בפועל נובעים מכך שמבנה הגוף הנשי שונה כבר כשהעובר ממין נקבה נמצאת ברחם אמה, בעוד שהנוסחאות לחישוב המשקל פותחו על בסיס עוברים ממין זכר בלבד.
כדי למנוע את הסיבוכים של לידת עובר גדול קובע כל בית חולים את הגבול העליון, הנע סביב 4.25 ק"ג, שמעליו לא מיילדים בלידה רגילה, אלא בניתוח קיסרי. אלא שהמחקר מגלה כי הערכות המשקל אינן מדויקות ולא פעם מביאות לביצוע לידות רגילות של עוברים גדולים ולסיבוכים מיותרים, המסכנים את היולדת ואת העובר.
"לנו חשוב לדעת כשמשקל העובר הוא בקצוות, כשהוא גבוה או נמוך", מסביר פרופ' יוגב. "אם הערכת המשקל היא נמוכה, עולה חשד שמשהו לא בסדר בעובר. אם הערכת המשקל היא גבוהה, בודקים אם הסיבה היא גנטית או שישנן סיבות אחרות כמו סוכרת אמהית.
"אלא שטווח הטעות של הערכת המשקל בספרות המקצועית הוא 15%, וזה הרבה. צריך לקחת בחשבון שהערכת משקל של ארבעה ק"ג יכולה לנוע בין מינימום של 3.6 ק"ג למקסימום של 4.4 ק"ג, עם כל המשמעויות הנובעות מכך. אלה טווחים גדולים מאוד".
בדיוק את הבעיה הזו ניסה פרופ' יוגב לפתור עם ד"ר מלמד, שהוביל את המחקר. בסדרת מחקרים רחבי היקף הם בדקו כ-3,500 הערכות משקל של עוברים שנולדו בבית החולים, שנעשו בעיקר באמצעות בדיקות אולטרסאונד. "בודקים את היקף הראש - המרחק בין שתי הרקות, את היקף הבטן ואת אורך עצם הירך", מסביר פרופ' יוגב.
כל הנתונים הללו משוקללים לנוסחה מתמטית שמעריכה מה משקלו של העובר, מהו קצב התפתחותו ומה יהיה משקלו בעת הלידה. המחקר גילה תופעה מדהימה: רמת הדיוק
"ישנן 20 נוסחאות שונות לחישוב משקל", מסביר פרופ' יוגב. "אז או שהתבססו בחישובים אלה רק על עובר ממין זכר או שהתבססו על עובר ממין לא ידוע. בכל אופן, לא לקחו בחשבון את ההבדלים".
בעקבות הגילויים הללו פיתחו פרופ' יוגב וד"ר מלמד שתי נוסחאות שונות, לעוברים ממין זכר ולעוברים ממין נקבה. הנוסחאות הללו טרם נבדקו מחקרית, אולם מקווים כי הן תצמצמנה לפחות במעט את טווח הטעות ויחסכו מיולדות רבות את הסכנה.