מהי הדרך לעורר את האהבה לספורט בילדים
איך גורמים לילד לבצע יותר פעילות גופנית? מתי בדיוק מומלץ להתחיל ולמה כדאי לשים לב במיוחד בקיץ?

חודשי הקיץ, הטומנים בחובם את גולת הכותרת - החופש הגדול, הם תקופה מצוינת לעודד את הילדים לפעילות. מחקרים כבר הראו שמחסור בפעילות גופנית עלול להזיק לבריאותם של ילדים, והוא אחד המשפיעים העיקריים - אם לא המוביל שבהם - של עלייה במשקל.
כשהילדים לא מתעמלים, זה פוגע בכושר האירובי שלהם, בכוח ובגמישות, ועלול להשפיע עליהם עד הבגרות. אומנם העיסוק המתמיד של מרבית הצעירים כיום במחשבים, אינטרנט וטלוויזיה עשוי לשפר יכולות מנטאליות ואינטלקטואליות, אך הם עדיין זקוקים לפעילות גופנית לשם גדילה והתפתחות פיזיולוגית תקינה.
מחקרים מראים שהסיכוי כי ילד פעיל יהיה מתבגר פעיל ובהמשך מבוגר פעיל הוא גדול, לכן עידוד ילדים לביצוע פעילות גופנית כחלק מלוח הזמנים היומי שלהם חשוב ליצירת תבנית התנהגות שתלווה אותם כל ימי חייהם.
האינטראקציה בין ההורה לילד הינה הגורם המכריע בתפיסת הילד את עולם הספורט: ספורט כחוויה חיובית ומהנה או ספורט כחוויה מלחיצה. הנה מספר המלצות אשר יעזרו להקניית אהבה לספורט:
כל היתרונות של פעילות גופנית לילדים (ובכלל)
פעילות גופנית מחזקת את עצמותיהם ושריריהם של הילדים, שומרת על גמישות הגוף, עוזרת בשמירה על משקל תקין, מעודדת יציבה נכונה ושיווי משקל, משפרת כושר אירובי, מחזקת את שריר הלב, משפרת ביטחון עצמי, משפרת את היכולת הלימודית, מעלה את המוטיבציה הפנימית, מעודדת גדילה והתפתחות תקינים, עוזרת ביצירת חברויות חדשות ומשפרת את יכולות שיתוף הפעולה עם הסביבה.
באיזה גיל כדאי להתחיל?
בכל גיל. הגורם המניע לפעילות גופנית אצל ילדים הינו ההנאה ולא החשיבות הבריאותית. חשוב לאפשר לילדים להיחשף למגוון גדול של פעילויות ספורטיביות, כדי שכל אחד יוכל לגלות את הפעילויות האהובות עליו ולהתמיד בהן כל הדרך לבגרות.
מה היקף הפעילות המומלץ לילדים?
בתקופת הקיץ נסו לעודד את ילדיכם לבצע פעילות גופנית במהלך היום, ולצבור אותה במהלכו. המטרה היא להגיע לפחות ל60- דקות פעילות גופנית בעצימות בינונית עד מאומצת ביום, וישנם אף מחקרים שממליצים על מספר שעות גדול יותר.
אתם כאן כדי לעודד אותם להגיע אל היעד הזה, ואף לעבור אותו. דוגמאות לפעילויות בעצימות בינונית: רכיבה על אופנים, שחייה והליכה. דוגמאות לפעילויות מאומצות: ריצה, משחק כדורסל וכדורגל. את הדקות הללו ניתן לצבור על ידי ביצוע פרקים קצרים של פעילות גופנית, אפילו כחמש עד עשר דקות בכל פעם. כמו כן, עודדו אותם להגביל את הזמן אותו הם מבלים מול הטלוויזיה והמחשב. 30 דקות בהייה ביום הן שאיפה אידיאלית, אבל כל שיפור יהיה לטובה.
מהן ההמלצות לחודשי הקיץ?
לא כל הילדים אוהבים תחרויות וספורט מאורגן, אבל עיסוק בספורט תחרותי הוא לא הדרך היחידה להיות פעילים - ההפך הוא הנכון. מחקרים מראים שכאשר שמים יותר דגש על מאמץ והנאה ופחות דגש על תחרותיות, המוטיבציה של ילדים וההתמדה שלהם בספורט גדלה.
לכן, כאשר אתם משחקים עם ילדכם שימו דגש על משפטים כגון "התאמצת? השקעת את כל כולך? נהנית?", במקום "האם ניצחת או קלעת סלים?". פעילויות רבות יכולות להיות אלטרנטיבה מצוינת לספורט מאורגן, למשל הליכה, מטלות בבית (עזרה בניקיון, עזרה בטיפול בגינה), רכיבה על אופניים, טיולים בטבע, הליכה עם הכלב, ריקוד עם מוזיקה, סחיבה של קניות מהסופר, עלייה במדרגות, שחייה בים או בבריכה ורכיבה על אופניים, קורקינט או רולר-בליידס.
כיצד מעודדים את הילדים להתחיל ולהתמיד בפעילות גופנית?
ההורים יכולים לזרוע את האהבה לפעילות גופנית בקרב ילדיהם ולעזור להם לשלב את הפעילות בחיי היומיום שלהם. מומלץ לשים דגש על שלושה עקרונות מרכזיים:
יצירת מודל לחיקוי - חשוב שההורה ישמש דוגמה אישית לילד ויהפוך את הפעילות הגופנית לחלק מאורח החיים של המשפחה. פעילויות כגון הליכה משפחתית בערב לפני או לאחר הארוחה, טיולי אופניים בשכונה (עם סימון מטרה של מרחק מסוים אותו רוצים להשיג), ושחייה בבריכה ובים, הינן פעילויות נגישות לכל בני המשפחה בזמן הקיץ.
פעילויות נוספות יכולות להיות עזרה בגינון ובסחיבת שקיות קניות מהסופר, מי שגר בבניין עם קומות - תחרות בין בני המשפחה (מי טיפס יותר מדרגות היום, בשבוע וכדומה) ועוד כיד הדמיון.
יצירת סביבה תומכת - על ההורה לדאוג שתהיה לילד את האפשרות לעסוק בספורט על ידי לקיחתו למקומות כמו גני משחקים ומגרשי ספורט. בנוסף, חשוב שבסביבת הבית תהיה נגישות לציוד
עידוד המוטיבציה של הילד - המוטיבציה הפנימית של הילד נמדדת במידת הכיף וההנאה שהילד חווה בזמן הפעילות. ישנם מספר דברים אשר מומלץ להורה לשים אליהם לב: אין לשחד את הילד בדבר שהוא אוהב על מנת שיצטרף לפעילות גופנית. אל תבטיחו לילד "אתן לך עשרה שקלים אם תבואי איתי לרכיבת אופניים" או "אני אקנה לך גלידה אם תבוא איתי לשחות בבריכה".
משפטים כאלה מסיטים את תשומת הלב מהנאת הפעילות ושמים דגש על היבטיים חיצוניים אשר אינם קשורים לפעילות. בנוסף, לא מומלץ להשוות את הילד לילדים אחרים מבחינת היכולת הספורטיבית. ההשוואה היחידה היא אך ורק לגבי שיפור ההישגים של הילד עצמו. אם בפעם שעברה שיחקתם כדורעף במשך רבע שעה, שחקו הפעם 20 דקות או שנו את כללי המשחק כדי להפוך אותו למאתגר יותר.
חשוב לזכור
לילדים נטייה גדולה יותר להתייבשות ולמכת חום עקב מבנה גופם, הבדלים ביכולת ההזעה וחוסר מודעות לחשיבות השתייה. לכן, יש להקפיד על מספר כללי בטיחות בעת ביצוע פעילות גופנית בחודשי הקיץ החמים: פעילות בחוץ צריכה להתבצע בשעות עם עומס חום מופחת, מוקדם בבוקר או בשעות אחר הצהריים והערב.
יש להקפיד על חבישת כובע בעת שהייה בשמש, להקפיד על שתייה נאותה (ניתן להמתיק את המים על מנת לעודד שתייה), מריחת קרם הגנה מפני השמש וביצוע הפעילות הגופנית בסביבה מוצלת. וכמובן, הכלל החשוב ביותר: צאו החוצה, שימרו על אווירה חיובית וכיפית, ובעיקר - תהיו פעילים.
ד"ר איריס אורבך היא פסיכולוגית ספורט ורותם כהן היא פיזיולוגית. שתיהן פועלות במסגרת המרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין, מכון וינגייט