מחקר: חשיפה מוקדמת לחלב פרה מונעת התפתחות אלרגיה
מחקר משותף לבית החולים אסף הרופא ולאוניברסיטת תל אביב, מצא כי תינוקות ששתו בימים הראשונים לחייהם פורמולות המבוססות על חלב פרה פיתחו פחות אלרגיה לחלב. המלצת החוקרים: כדאי לשלב הנקה יחד עם תחליפים

המחקר המשותף לבית החולים אסף הרופא ולאוניברסיטת תל אביב פורסם בכתב העת journal of allergy and clinical immunology. לדבריו של פרופ' יצחק כץ, מנהל המחלקה לאלרגיות בבית החולים, המחקר בדק כ-13 אלף תינוקות שנולדו באסף הרופא בין יוני 2004 ליוני 2006.
במהלך המחקר אספו החוקרים מידע על כל היילודים בנושא התזונה שקיבלו עד לגילוי האלרגיה (חלב אם, פורמולה של חלב פרה, פורמולה על בסיס סויה או אחר) והתגובות האלרגיות שפיתחו. הילדים שדווח כי סבלו מאלרגיה לחלב פרה נבדקו על ידי בדיקת עור ומתן חלב מבוקר דרך הפה בבית החולים.
לדבריו של פרופ' כץ, ממסקנות המחקר עולה כי השכיחות באוכלוסייה לאלרגיה לחלב פרה מסוג IgE (הנחשבת לאחת האלרגיות הנפוצות ביותר) היא הרבה פחות מהמדווח בספרות המקצועית - כשניים עד חמישה אחוזים - ועומדת על 0.5 אחוזים בלבד.
בנוסף, הצביעו הממצאים על קשר בין חשיפה מוקדמת לתחליפי החלב ובין פיתוח תסמינים של אלרגיה. החוקרים מצאו, לטענתם, כי רק 0.05% מהתינוקות, כלומר אחד מכל 2,000, ששתו חלב פרה ב-14 הימים הראשונים להיוולדם פיתחו את האלרגיה לחלב, וזאת בהשוואה ל-1.75% מהתינוקות - 35 מ-2,000 - שפיתחו את האלרגיה לאחר שהחלו לשתות חלב פרה בגיל 194-105 ימים מהיוולדם.
"ממצאי המחקר מצביעים על כך שהוספת חלב פרה בגיל מוקדם יותר כתוספת לחלב אם יכולה למנוע התפתחות של האלרגיה העיקרית
פרופ' כץ הוסיף כי לדעתו יש לשלב בתזונה של התינוק את תחליב החלב לפחות פעם ביום: "אנחנו מעריכים כי רוב התינוקות נולדים ללא אלרגיה לחלב ולא משנה מה יאכלו הם לא יפתחו את האלרגיה. אך לגבי אותה קבוצה קטנה יחסית של ילדים שכן אלרגים לחלב אנחנו משערים שהחשיפה המוקדמת מפתחת עמידות לאלרגיה".