מתי להגיע לחדר המיון עם הילד, ומתי להזמין ביקור בית? מדריך
מה עושים כשהחום של התינוק מטפס מעל 38 מעלות? איך מתנהגים כשהילד מתחיל לפרכס? מאיזה פריחה צריך להילחץ? הביקור במיון הוא חוויה מעיקה ולעתים מדבקת, אך יש מקרים שבהם כל שנייה יכולה להציל חיים. לשמור ולא להיכנס להיסטריה

"מה שוודאי זה שבמצבים שבהם הילד לא יציב: כשיש שינוי במצב ההכרה שלו, קושי בנשימה או חולשה ניכרת שנובעת מאיבוד נוזלים או דם - יש לפנות למענה רפואי דחוף". אבל מלבד מצבים אלה ישנם מקרים נוספים שדורשים ביקור בחדר מיון:
בהעדר סימפטום נוסף, חום אינו סיבה להגיע למיון. אבל יש מצבים שבהם החום דורש טיפול רפואי דחוף:
תינוקות עם חום גבוה - תינוקות עד גיל חודשיים שסובלים מחום של 38 מעלות ומעלה (שנמדד בישבן) חייבים להגיע בדחיפות לרופא ילדים. במידה שזה לא אפשרי יש לקחת אותם לחדר המיון.
חום מעל 41 מעלות - בילדים בכל גיל, מצב זה, הנקרא היפרפירקסיה, עלול להיות מסוכן ויש להגיע בדחיפות לרופא ילדים זמין או למיון.
חום ופריחה - אם הילד סובל מחום ופריחה דימומית יש להגיע לרופא בתוך מקסימום שעה, כיוון שיש חשש שמדובר במנינגוקוק - המכונה החיידק האלים. אם החיידק חודר לדם הוא עלול לגרום למחלה רב מערכתית סוערת, שעלולה
"אם מדובר בפריחה שלא נעלמת כשמותחים את העור או לוחצים עליה - בין אם מדובר בפריחה נקודתית או בשטפי דם גדולים - חייבים להגיע למיון. כל דקה חשובה", מסביר פרופ' ויסמן. "אבל אם מדובר בחום ופריחה מגרדת ופריחה שנעלמת עם מתיחת העור או בלחיצה, לרוב לא מדובר במצב מסוכן, אלא במחלה ויראלית.
"במקרים כאלה יופיעו פעמים רבות גם תסמינים כמו נזלת ושיעול או הקאות ושלשולים. לחילופין, ייתכן שמדובר באלרגיה. במקרים כאלה, אם הילד נמצא במצב כללי טוב מבחינת הכרה וערנות, ואין תסמינים נשימתיים, חשוב לראות רופא באותו יום, אבל לא חייבים לרוץ למיון".
חום ופרכוס - בקרב ילדים בגיל חצי שנה עד שש שנים, כשני אחוזים עלולים לסבול מפרכוסים בזמן חום גבוה. במסגרתם הילד יכול לאבד הכרה, לגלגל עיניים, לעשות תנועות לא רצוניות בגפיים ולעיתים לאבד שליטה על הסוגרים.
"בקבוצת גיל זאת המוח רגיש יותר לעלייה חדה של חום ולכן עלולים להיווצר פרכוסים שמחייבים פניה למיון", מסביר פרופ' ויסמן. "למרות שזה מפחיד, לרוב נפסק הפרכוס מעצמו ולא מלווה בנזק מוחי או תופעות לוואי. אם מדובר בפרכוס חום פשוט הפרוגנוזה לרוב טובה מאד ואחרי בירור הגורם לעליית החום הילד משתחרר".
אבל למרות זאת אם הילד מפרכס חשוב להגיע למיון מיד: יש להתקשר למגן דוד אדום (101) שיפנו אותו מחשש לחסימת נתיב האוויר. "אם הילד מפרכס צריך להשכיבו על הצד כדי שלא ייחנק מהקיא. יש לעשות זאת במקום בטוח כדי שלא ייפול ולהזעיק את מגן דוד אדום.
"בינתיים יש לשחרר את בגדיו כדי שינשום היטב ואף להפשיטו כדי שגופו יתקרר ולשים מטליות רטובות על מצחו וגופו", מסביר פרופ' ויסמן. "אין להכניסו לאמבטיה או לשפוך עליו מים. בנוסף, אסור לנסות לפתוח את פיו או להוציא את הלשון". לרוב לוקח לילד כמה שעות לחזור למצב הרגיל אחרי שהפרכוס נפסק.
רוב הפרכוסים הם פרכוסי חום מהסוג הפשוט, המתאפיינים בכך שהפרכוס נמשך לרוב 7-5 דקות, ולא יותר מ-15 דקות, הוא מערב את ארבעת הגפיים במקביל ולא יופיע יותר מאחד כזה במהלך 24 שעות. אם תסמיני הפרכוס אחרים, זה עלול להיות פרכוס מורכב, ונדרשות בדיקות לשלילת מחלה קשה. במצב של פרכוס בלי חום יש להזעיק מגן דוד אדום ולטפל בילד כפי שעושים במקרה של פרכוס עם חום. הפרכוס עלול להיגרם מסיבות רבות ולכן נדרשות בדיקות מעמיקות.
חבלות ראש שכיחות מאד בקרב ילדים כי הראש תופס משקל ונפח משמעותי ביחס ליתר האיברים. אם הילד מאבד את ההכרה אפילו לשניות בודדות יש להגיע למיון. אם הילד מחוסר הכרה או בהכרה מעורפלת יש לקרוא למגן דוד אדום.
בנוסף, אם מדובר בתינוק מתחת לגיל שנתיים שלא נראה כרגיל אחרי שנחבל בראשו - יש לקחת אותו לחדר המיון. מיון גם נדרש אם יש נפיחות או חתך בראשו. בנוסף, בקרב תינוקות כל מקרה של נפילה מגובה של מעל 50 סנטימטר מעורר חשש גדול יותר לפגיעה רצינית.
במקרים כאלה חייבים להגיע למיון גם אם אין תסמינים. אותן ההמלצות חלות גם לגבי ילדים מעל גיל שנתיים ואותם יש לקחת למיון גם אם חבלת הראש מלווה בהקאות או ישנוניות.
קיימות שלוש דרגות של כוויות: "כווייה מדרגה ראשונה היא כווייה שדומה לכוויית שמש ויכולה להיגרם מחשיפה לשמש או מנוזלים חמים", מסביר פרופ' ויסמן. "מדובר בפגיעה בשכבה החיצונית של העור שנהיה אדום ומעט נפוח. זה כואב, אבל לרוב לא מסוכן, ובמצב כזה אין צורך להגיע למיון.
"אם שטחי הכווייה נרחבים כדאי לפנות לרופא. כווייה מדרגה שנייה נגרמת לרוב ממגע עם נוזלים חמים. במצב כזה יש פגיעה בשכבות העור - החיצונית והפנימית, והכווייה מתאפיינת בעור אדום והיווצרות שלפוחיות.
"במצב של כווייה כזאת יש להגיע למיון אם שטח הכווייה גדול יותר משטח הפנים של כף ידו של הנפגע או שהכווייה נמצאת באזורים כמו הפרקים, העיניים, הפנים, איברי המין וכפות הידיים. כווייה בדרגה שלישית לרוב נגרמת מאש גלויה. במקרים כאלה נפגעות גם הרקמות שמתחת לעור ולכן הכוויה עלולה להיות מסוכנת ודורשת הגעה למיון".
כדאי לדעת שבכל מקרה של כווייה אין לשים עליה קרח או למרוח חמאה או אבקת קפה. בנוסף אסור לשים עליה צמר גפן או דברים אחרים שעלולים להיצמד אליה. שטפו את האזור במים והניחו עליו מגבת רטובה.
תגובה אלרגית היא תגובה של רגישות יתר לחומר מסוים, למשל מזון, תרופה או מוצר קוסמטי. אם זמן קצר לאחר חשיפה לאלרגן הילד סובל מקוצר נשימה, תחושת חנק, חולשה, עיוורון או התמוטטות יש לפנותו מיד למיון באמצעות מגן דוד אדום. אם מדובר רק בתגובה עורית כמו גרד או בהתנפחות שפתיים מספיק להגיע לרופא.
דימום מהאף שכיח מאד בייחוד בקיץ, משום שהחום מרחיב את כלי הדם, וחיטוט עלול לגרותם. במצב של דימום אסור שהילד יטה את ראשו לאחור והוא צריך לשבת או לעמוד כשהוא נוטה קדימה וללחוץ על האף. "בדרך כלל הדימום נעצר, אבל אם דם ממשיך לטפטף לאחר 20-15 דקות או שהדימום חוזר, יש להגיע מיד לרופא. במידה שאין רופא זמין יש להגיע למיון", אומר פרופ' ויסמן.
אם הילד יציב, בהכרה ולא מתקשה בנשימה אחרי שתיית חומר ניקוי או מינון יתר של תרופות, אפשר להתייעץ עם מרכז ההרעלות הארצי בטלפון 04-8541900. לעומת זאת, אם יש ערפול הכרה, בעיות נשימה, או שהילד מתמוטט יש לפנותו מיד למיון.
ההמלצות מתייחסות לילדים שאינם סובלים ממחלות רקע או מחלות כרוניות.