כאבי גב בילדים – לא כדאי להתעלם מכך
סיבות רבות עלולות לגרום לכאבי גב בילדים. הדבר החשוב הוא אבחון נכון ומדויק בזמן, כדי להימנע מסיבוכים

ישנו מגוון רחב של גורמים אפשריים, בעיקרם התפתחותיים, להופעת כאבי הגב, בהם גורמים מבניים, מכניים, דלקתיים וכמובן גם סיבות לא גופניות. עומס פיזי מוגזם על ילד רך הוא גורם שכיח לכאב גב בילדים. מחקרים רבים מוכיחים שנשיאת תיקים כבדים על הגב בדרך לבית הספר וממנו היא גורם משמעותי ביותר בהתפתחות כאבי גב.
תיק ייחשב לכבד אם משקלו עולה על עשרה אחוזים ממשקל הילד. כלומר, אם הילד שוקל כ-35 ק"ג, אסור שהתיק ישקול יותר מ-3.5 ק"ג. גם ריפיון שרירים והיעדר פעילות גופנית, ובעיקר חולשה של מייצבי עמוד השדרה, יכולים לתרום את שלהם.
מנגד, עומס יתר בפעילות גופנית נמרצת ואינטנסיבית מדי, עלול להביא לפגיעה בשרירים וברצועות בעמוד השדרה ואפילו לשברי מאמץ, פגיעות שיהוו מקור לכאב גב משמעותי מתמשך.
ספונדילוליזיס - שבר מאמץ בחוליה - מאובחן בכחמישה אחוזים מהילדים ושכיח בעוסקים בפעילות גופנית כמו התעמלות קרקע ומכשירים, בלט, אקרובטיקה וכדומה. בחלק קטן המסובלים מבעיה זו, המצב עלול להגיע עד כדי גלישה של חוליה (ספונדילוליסטזיס), דבר הכרוך בכאב גב כרוני, הקרנת כאב לרגליים ולעתים צורך בטיפול ניתוחי.
חבלות בעמוד השדרה שכיחות למדי בגיל צעיר ורובן קשורות לחוסר זהירות ופעילות גופנית אינטנסיבית. נפילה מגובה, חבטה חזקה, עומס פתאומי בכיפוף או הרמת משקל עלולים לגרום לנזקים לחוליות, למפרקים, לדיסקים ולרקמות הרכות - שרירים ורצועות.
ליקויים במבנה עמוד השדרה, בין אם התפתחותיים או נרכשים, יכולים להוות גם כן מקור לכאב. עקמת לדוגמא (הגורמת לא-סימטריה וכתוצאה
בחלק מהילדים, למרות גילם הצעיר, ניתן להבחין לעתים בשינויים ניווניים בדיסקים הגורמים לכאב גב בדומה למבוגרים עם בעיה דומה. הדבר נובע מבעיות המוכרות היטב למבוגרים כמו בלט או פריצת דיסק, אם כי מדובר בבעיה נדירה בגיל צעיר.
ישנן גם סיבות נדירות ממש כמו זיהום, תהליכים דלקתיים חריפים, דלקות פרקים ואף גידולים הגורמים לכאבי גב. בעיות אלה מלוות לרוב בירידה גם במצב הגופני הכללי - חוסר תיאבון, ירידה במשקל, חולשה כללית, חום ועוד.
לאחר שהשתכנענו לא קיימת בעיה גופנית-רפואית משמעותית בגב הגורמת לכאב, כדאי לזכור כי גם בעיות באברי הבטן והאגן עלולות לגרום לתחושה של כאב גב, דבר הקשה לעתים לאבחנה. בנוסף, כדאי לזכור כי לגב ולגוף של הילד מחוברת גם נפש, שלעתים מבטאת פחדים, חרדה, דיכאון ולחצים שונים על ידי תסמין גופני, למשל כאב גב.
במחקר שנערך לאחרונה נמצא כי ב-50% עד 80% מהמקרים של כאב גב בילדים ונוער, לא דווח על אבחנה ברורה של סיבת הכאב וזאת למרות בירור מלא ומקיף. מחקר זה גם הראה כי ברוב המקרים הצליח הרופא להגיע לאבחנה על ידי שמיעת הסיפור הקליני המדויק וביצוע בדיקה גופנית בעזרת צילומי רנטגן רגילים.
כדי לברר את מאפייני הכאב יש לבדוק כיצד התחיל (חבלה? פעילות גופנית מיוחדת?), אופי הכאב (חד, עמום, קבוע או התקפי?), מה מגביר אותו ומה מקל עליו וכדומה. תשובות לשאלות אלה יכולות להוביל לאבחנה משוערת ברמת דיוק טובה כבר בשלבים הראשוניים של הבירור.
מקובל לחשוב כי בילדים ובמתבגרים הסובלים מכאב גב קצר טווח ללא ממצא משמעותי בבדיקה הגופנית, ניתן לטפל באמצעים שמרניים ללא בדיקות. כאשר מתגלים ממצאים בבדיקה הגופנית או שמדובר בכאב מתמשך וקבוע, ואף בכאבי לילה המעירים משינה, יש צורך בבדיקת מומחה ובירור מדוקדק יותר של סיבת הכאב.
ישנם אמצעי טיפול לא מעטים, רובם פשוטים. שינוי העומסים על הגב ובפעילות גופנית, תרגול וחיזוק שרירים ובעיקר אלה המייצבים את עמוד השדרה, טיפול תרופתי, טיפולים מנואליים, טיפול בעקמת (פיזיותרפיה, מחוך) ועוד. במקרים קיצוניים בלבד יש צורך לשקול טיפול ניתוחי, כשלילד הסובל מכאב גב מתמשך סיכויים רבים להפוך בבגרותו למבוגר הסובל מכאב גב כרוני.
ניתן להיעזר בטיפול אלטרנטיבי להקלת הכאב גם בילדים, אבל חשוב לזכור כי יש לעשות זאת אך ורק לאחר שהילד נבדק על ידי מומחה ולא נמצאה סיבה ספציפית לכאב. מתן טיפול מסוג זה בלי בדיקה מתאימה ואבחון הבעיה בשלב הראשון, עלול להוביל למתן טיפול לא מתאים לאורך זמן ממושך ולאיחור קריטי באבחון המצב.
כיצד להתייחס אם כן לתלונה של ילד על כאב גב? ברוב המקרים מדובר בבעיה לא מסוכנת הניתנת לטיפול באופן פשוט יחסית. חשוב מצד אחד לא להיכנס ללחץ המושלך בהמשך גם על הילד, ומצד שני להתייחס ברצינות לתלונה של ילד על כאב גב, בעיקר אם מדובר בתלונה עקבית.
מומלץ להגיע לבדיקת רופא המשפחה ואם לא נמצאה בבירור ראשוני סיבה משכנעת לכאב הניתנת לטיפול באופן פשוט, ייתכן שמדובר בבעיה משמעותית יותר. במקרה כזה מומלץ להגיע לבדיקת אורתופד מומחה לבעיות עמוד שדרה או אורתופד ילדים.
הכותב הוא מומחה לכירורגיה אורתופדית ולניתוחי עמוד השדרה בבית חולים אסותא